Ухвала
від 11.06.2018 по справі 563/694/18
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 563/694/18

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11 червня 2018 року м. Корець

Суддя Корецького районного суду Рівненської області Опришко П.З., при вирішенні питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовною заявоюТзОВ ЛЕНДКОМ СИМОНІВ до ТзОВ СЕЛЯНСЬКЕ АГРО , ОСОБА_1про визнання недійним договору оренди землі, -

встановив :

ТзОВ ЛЕНДКОМ СИМОНІВ звернулося до суду з позовною заявою до ТзОВ СЕЛЯНСЬКЕ АГРО , ОСОБА_1про визнання недійним договору оренди землі від 20.06.2017року.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї матеріали суд дійшов висновку про необхідність залишення її без руху, з огляду на таке.

Відповідно до частини четвертої статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з позовною заявою позивачем при звернені до суду заявлено вимогу про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, тобто заявлено вимогу немайнового характеру.

Згідно з підпунктом 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою або фізичною особою - підприємцем сплачується судовий збір в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на час звернення до суду становить 1762 грн.

Однак, згідно з матеріалами справи позивачем при зверненні до суду сплачено лише 881 грн. судового збору, що підтверджується платіжним дорученням № 77 від 11.05.2018 року.

Таким чином, позивачем недоплачено судового збору в сумі 881 грн.

Посилання ж позивача на пункт 17 постанови Пленуму ВССУ №10 від 17.04.2014р. Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах відповідно до якого в разі одночасного подання позовної заяви та заяви про забезпечення позову розмір судового збору з позовної заяви зменшується на розмір судового збору, сплаченого за подання заяви про забезпечення позову, суд вважає помилковим, з огляду на наступне.

Одночасно з позовною заявою позивачем подано до суду заяву про забезпечення позову з якої сплачено судовий збір в сумі 881,00 грн.

Відповідно до абзацу третього частини другої статті 6 Закону України Про судовий збір (в редакції до 01.09.2015 року) у разі якщо позовну заяву подано після подання заяви про вжиття запобіжних заходів чи заяви про забезпечення доказів або позову, розмір судового збору зменшується на розмір судового збору, сплаченого за подання заяви про вжиття запобіжних заходів чи заяви про забезпечення доказів або позову.

Саме з урахуванням вказаних положень Закону України Про судовий збір Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ 17.04.2014р. у пункті 17 постанови Пленуму ВССУ №10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах були надані відповідні розяснення щодо зменшення розміру судового збору з позовної заяви на суму судового збору, сплаченого за подання заяви про забезпечення позову, в разі одночасного подання до суду позовної заяви та заяви про забезпечення позову.

Однак, Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору від 22 травня 2015 року №484-VIII абзац третій частини другої статті 6 Закону України Про судовий збір виключено.

Вказані зміни набули чинності з 01 вересня 2015 року.

Таким чином, на час звернення позивача до суду з позовною заявою та заявою про забезпечення позову, Законом України Про судовий збір не передбачено можливості зменшення судового збору з позовної заяви на суму судового збору, сплаченого за подання заяви про забезпечення позову, а відтак і втратили актуальність відповідні розяснення ВССУ.

Отже, позивачу з позовної заяви необхідно доплатити судовий збір в сумі 881,00 грн.

Крім того, в порушення вимог пункту 9 та 10 частини третьої статті 175 ЦПК України позивачем до позовної заяви не додано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи. а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Отже, для усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно доплатити судовий збір в сумі 881,00 грн., а також надати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи та підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до частини першої та другої статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 177 цьогоКодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Виходячи з наведеного вище, позовна заява ТзОВ ЛЕНДКОМ СИМОНІВ до ТзОВ СЕЛЯНСЬКЕ АГРО , ОСОБА_1про визнання недійним договору оренди землі, підлягає залишенню без руху, з наданням позивачу строку для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя, -

ухвалив :

Позовну заяву ТзОВ ЛЕНДКОМ СИМОНІВ до ТзОВ СЕЛЯНСЬКЕ АГРО , ОСОБА_1про визнання недійним договору оренди землі, залишити без руху.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачу встановити п'ятиденний строк з дня отримання ухвали.

У разі невиконання вимог ухвали в зазначений строк позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Опришко П.З.

СудКорецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено13.06.2018
Номер документу74621353
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —563/694/18

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 19.10.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 21.09.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 25.06.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 14.06.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 11.06.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

Ухвала від 07.06.2018

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Опришко П. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні