Постанова
від 12.06.2018 по справі 813/6102/15
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 червня 2018 рокуЛьвів№ 876/2903/18

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Довгополова О.М.,

суддів Гудима Л.Я., Пліша М.А.,

з участю секретаря судового засідання Копанишин Х.В.,

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерміськбуд" на ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 09 лютого 2018 року про передачу справи за підсудністю за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерміськбуд" до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Львівській області про визнання протиправними та скасування припису та постанови,-

суддя (судді) в суді першої інстанції - ОСОБА_3,

час ухвалення рішення: 12:15:33,

місце ухвалення рішення - м.Львів,

дата складання повного тексту рішення - 13.02.2018 р.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтерміськбуд" звернулось до суду з позовом до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, у якому просило суд визнати протиправним та скасувати припис від 08.10.2015 року № 01/10-ш про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області; скасувати постанову від 19.10.2015 № 1ш/24/1пз/1013-6/5455-15 про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 09 лютого 2018 року задоволено клопотання відповідача про передачу справи за територіальною підсудністю до Окружного адміністративного суду м. Києва. Передано справу №813/6102/15 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Інтерміськбуд до Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про визнання протиправним і скасування припису до Окружного адміністративного суду м Києва (01051, м. Київ, вул.. Петра Болбочана, 8 корп. 1) за територіальною підсудністю.

Ухвала мотивована тим, що позивач і відповідач зареєстровані в м. Києві, тому справа територіально підсудна Окружному адміністративному суду м. Києва.

Не погодившись із ухваленим судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, у якій, з посиланням на порушення судом норм процесуального права, просить його скасувати, відмовити у задоволенні клопотання та направити справу для продовження розгляду у Львівський окружний адміністративний суд.

Вимоги апеляційної скарги обґрунтовує тим, що в межах визначених повноважень та завдань Департамент ДАБІ наділений владно-управлінськими функціями у сфері реалізації державної політики з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду у Львівській області, що у свою чергу являється прямою територіальною прив'язкою. Отже, визначальним фактором при встановленні територіальної підсудності даної справи є фактичне місце ведення діяльності, що у розумінні ст.93 ЦК України і є місцезнаходженням відповідача у спірному випадку.

Відповідач подав до суду відзив на апеляційну скаргу, в якому покликається на законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції та просить залишити його без змін.

Позивачем подано до суду відповідь на відзив, яким заперечує доводи наведені у відзиві на апеляційну скаргу, та підтримує вимоги апеляційної скарги в повному обсязі.

Суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги (частина перша статті 308 КАС України).

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, відзиву на неї та відповіді на відзив у їх сукупності, колегія суддів дійшла висновку, що подана скарга не підлягає задоволенню з наступних мотивів.

Як встановлено судом першої інстанції, згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських об'єднань місце знаходження юридичної особи - ТОВ Інтерміськбуд зареєстроване за адресою: вул. 04210, АДРЕСА_1. Відповідач зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції і вважає його таким, що відповідає правильно застосованим нормам матеріального та процесуального права з огляду на наступне.

Згідно з ч.1 ст. 25 КАС України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об'єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст.26 КАС України позови до юридичних осіб пред'являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Виходячи з аналізу положень ч. 1 ст. 25 та ч. 2 ст. 26 КАС України суд першої інстанції приходить до висновку, з яким погоджується суд апеляційної інстанції, про те, що адміністративні справи вирішуються адміністративним судом або за місцезнаходженням позивача, або за місцезнаходженням відповідача.

Як зазначено вище, позивач та відповідач зареєстровані у м. Києві.

Щодо доводів скаржника про наявність у Департаменту Держаної архітектурно-будівельної інспекції статусу структурного підрозділу суд зазначає наступне.

Згідно із п.1 Положення про Департамент ДАБІ у Львівській області, затвердженого наказом Державної архітектурно-будівельної інспекції №928 від 12.06.2017 р. - вказаний Департамент є територіальним органом, без статусу юридичної особи публічного права, утворений як структурний підрозділ аппарату Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Відповідно до ст. 43 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративна процесуальна правосуб'єктність - це здатність мати процесуальні права та обов'язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами); здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить фізичним особам, які досягли повноліття і не визнані судом недієздатними, а також фізичним особам до досягнення цього віку у спорах з приводу публічно-правових відносин, у яких вони відповідно до законодавства можуть самостійно брати участь; здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Виходячи з вищенаведеного, саме Державна архітектурно-будівельна інспекція України як суб'єкт владних повноважень (юридична особа), а не Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області, має адміністративно-процесуальну правосуб'єктність, а отже, саме з її місцезнаходження потрібно виходити при визначенні підсудності в данному випадку.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 29 КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 29 КАС України, суд передає справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо після відкриття провадження у справі з'ясується, що справа територіально підсудна іншому суду.

Оцінивши подані сторонами докази в їх сукупності, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що з врахуванням того, що позивач та відповідач зареєстровані у м. Києві, клопотання представника відповідача є обґрунтованим та таким, що належить задовольнити.

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують і не дають підстав стверджувати про порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а постанову суду - без змін.

Керуючись ст. ст. 308, 310, п. 1 ч. 1 ст. 315, ст. ст. 316, 321, 322, ч. 1 ст. 325 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерміськбуд" залишити без задоволення.

Ухвалу Львівського окружного адміністративного суду від 09 лютого 2018 року про передачу справи за підсудністю у справі № 813/6102/15 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерміськбуд" до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України у Львівській області про визнання протиправними та скасування припису та постанови - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня її прийняття (проголошення), а у разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або розгляд справи (вирішення питання) здійснювався без повідомлення (виклику) учасників справи - протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя ОСОБА_4 судді ОСОБА_5 ОСОБА_6

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.06.2018
Оприлюднено14.06.2018
Номер документу74641862
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/6102/15

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мєзєнцев Євген Ігорович

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мєзєнцев Євген Ігорович

Рішення від 23.04.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 31.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 12.06.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Постанова від 12.06.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 24.05.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 23.04.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні