Ухвала
від 11.06.2018 по справі 335/6222/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/6222/18 1-кс/335/4178/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 червня 2018 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізької області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018081060000026 від «23» лютого 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізької області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Запорізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи свої вимоги тим, що слідчим відділом Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області розслідується кримінальне провадження за № 42018081060000026, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у якості попередньої оплати отримало кошти від КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », по договору підряду, які не відпрацьовано та не повернуто замовнику.

Проведеним досудовим розслідуванням було встановлено, що 13.09.2016 року між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » було укладено договір підряду № 010/756 згідно до якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » повинні були провести капітальний ремонт, який забезпечить введення в експлуатацію об`єкта «Капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_4 по АДРЕСА_1 ». Загальна ціна договору складала 5 152 435 гривень 20 копійок. Закінчення робот, згідно до договору 2017 рік. Крім того, додатками до договору було встановлення термін виконання робіт з чітким визначенням строків по кожному окремому виду робіт, а також специфікація обладнання, яке мало бути поставлено та встановлено.

13.09.2016 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надіслано до КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » лист встановленої форми, що передбачено умовами договору, щодо надання попередньої оплати на придбання будівельних матеріалів із визначеним переліком таких матеріалів, їх кількості та вартості. Після цього, 11.06.2016 року КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у якості попередньої оплати по договору перераховано на рахунки на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошові кошти в розмірі 1 480 000 гривень на придбання відповідних будівельних матеріалів визначених в листі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

За умовами договору, передплата надавалася на два місяці. У разі, якщо підрядник (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») за відведений термін не виконає роботи на вказану суму та не підтвердить таке виконання шляхом надання актів виконаних робіт форми КБ-2в, невикористані кошти повертаються замовнику.

Після цього, згідно до актів виконаних робіт форми КБ-2в, підрядником було виконано роботи на загальну суму 755 126 гривень 85 копійок.

Підрядник перестав виконувати умови договору та надавати до КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » будь які «акти виконаних робіт». Через деякий час, підрядник взагалі перестав відповідати на листи КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та на вимоги про повернення грошових коштів, згідно до умов договору. У зв`язку із невиконанням ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » умов договору 18.12.2017 року договір було розірвано.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » після отримання грошових коштів у якості попередньої оплати по договору, протягом вересня грудня 2016 року начебто проводились господарські операції з придбання будівельних матеріалів за грошові кошти, які були надані останньому в якості передплати за договором підряду № 010/756.

Так, у визначений період, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зареєстровано податкові накладні по операціях з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». Разом з тим, жодних реальних господарських відносин у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з зазначеними юридичними особами не було.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що протягом вересня грудня 2016 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » користувалось послугами вказаних підприємств з «конвертування» безготівкових коштів у готівку. Реальних господарських відносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та вказаними підприємствами ніколи не було.

Крім того, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не реєструвались в органах ДФС податкові накладні щодо придбання будівельних матеріалів, визначених у вказаному листі та на придбання яких надано попередню оплату за вказаним договором.

Органом досудового розслідуваннябуло встановлено, що директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , та проживає за адресою:

АДРЕСА_3 .

Крім того, було встановлено, що кошти переведені у рахунок попередньої оплати були отримані на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », відкритий у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » № НОМЕР_2 .

Для перевірки викладених вище обставин кримінального правопорушення в банківській установі органу досудового розслідування необхідно отримати завірені належним чином копії документів щодо відкриття рахунку та руху коштів, так як в них можуть міститись відомості, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як докази, об`єкти експертних досліджень, під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій. В інший спосіб неможливо довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою.

Беручи до уваги викладене вище та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані вище документи, які перебувають в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » МФО НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_4 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просив надати тимчасовий доступ до завірених належним чином копій документів, що становлять банківську таємницю, з можливістю їх вилучення, які перебувають в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_3 ), за адресою: АДРЕСА_4 , стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за номером рахунку № НОМЕР_2 . за період часу з моменту відкриття рахунку по теперішній час.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, до суду не з`явилася, була викликана судовою повісткою, неявка останньої відповідно до вимог ст. 163 КПК України, не перешкоджає розгляду клопотання.

Оскільки у судове засідання не з`явилися всі учасники процесу, слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за їх відсутності без проведення технічної фіксації в порядку ч. 4 ст. 107 КПК України.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно ч.5ст.163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За нормою частини шостої цієї ж статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах віднесено відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання, а саме надання органу досудового розслідування тимчасового доступу до документів, які містять банківську таємницю, а саме до документів стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за номером рахунку № НОМЕР_2 , оскільки згадані документи мають значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, враховуючи, що слідчим доведено, що вказані документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

З огляду на характер та обсяг дії, яка підлягає виконанню, вважається достатнім час на її вчинення до 20.06.2018 року.

Згідно з ст.166КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Керуючись статтями 159 163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізької області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати слідчому СВ Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізької області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до завірених належним чином копій документів, що становлять банківську таємницю, з можливістю їх вилучення, які перебувають в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_3 ), за адресою: АДРЕСА_4 , стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за номером рахунку № НОМЕР_2 за період часу з моменту відкриття рахунку по 11.06.2018 року, а саме:

-документів щодо надання та погашення кредитів вказаним клієнтом,;

-документів щодо операцій у документальному та електронному вигляді (з відображенням кореспондуючих рахунків, назв кореспондентів, призначень платежів, дати і часу надходження та списання коштів, повних даних контрагентів) за рахунками в національній та іноземній валюті;

-документів, на підставі яких здійснювались зарахування і списання грошових коштів з вказаного рахунку )розпорядження бухгалтерії, реєстри, копії цінних паперів, договорів, актів та інших відповідних документів, які відображають фінансову діяльність зазначеного клієнта, у т.ч. операції з купівлі-продажу цінних паперів);

-документів на підставі яких здійснювалась купівля та перерахування іноземної валюти за межі України, а також проводився валютний контроль з боку банківської установи;

-документів, що свідчать про видачу готівкових коштів (чеки, доручення на отримання готівки та акти перевірки цільового використання готівки), а також щодо їх інкасації.

Визначити строк дії 20.06.23018 року.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74643165
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018081060000026 від «23» лютого 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —335/6222/18

Ухвала від 15.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні