Ухвала
від 15.08.2018 по справі 335/6222/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/6222/18 1-кс/335/6066/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2018 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 107-Б, клопотання слідчого СВВознесенівського відділенняполіції Дніпровськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Запорізькоїобласті ОСОБА_3 про арешт майна, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідувань за № 42018081060000026 від 23 лютого 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

03.08.2018 року слідчий СВ Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізької області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Запорізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_4 , звернувся досуду зклопотанням про арешт майна, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018081060000026 від 23 лютого 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

З тексту клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається наступне.

Слідчим відділом Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області розслідується кримінальне провадження за № 42018081060000026 від 23.02.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ «ВБК Перспектива» у якості попередньої оплати отримало кошти від КП «УКБ», по договору підряду, які не відпрацьовано та не повернуто замовнику.

Проведеним досудовим розслідуванням було встановлено, що 13.09.2016 року між ТОВ «ВБК Перспектива» та КП «Управління капітального будівництва» було укладено договір підряду № 010/756 згідно до якого ТОВ «ВБК Перспектива» повинні були провести капітальний ремонт, який забезпечить введення в експлуатацію об`єкта «Капітальний ремонт дошкільного навчального закладу № 169 по вул. Республіканська, 86 м. Запоріжжя». Загальна ціна договору складала 5 152 435 гривень 20 копійок. Закінчення робот, згідно до договору 2017 рік. Крім того, додатками до договору було встановлення термін виконання робіт з чітким визначенням строків по кожному окремому виду робіт, а також специфікація обладнання, яке мало бути поставлено та встановлено.

13.09.2016 року ТОВ «ВБК Перспектива» надіслано до КП «Управління капітального будівництва» лист встановленої форми, що передбачено умовами договору, щодо надання попередньої оплати на придбання будівельних матеріалів із визначеним переліком таких матеріалів, їх кількості та вартості. Після цього, 11.10.2016 року КП «Управління капітального будівництва» у якості попередньої оплати по договору перераховано на рахунки на рахунок ТОВ «ВБК Перспектива» грошові кошти в розмірі 1 480 000 гривень на придбання відповідних будівельних матеріалів визначених в листі ТОВ «ВБК Перспектива».

За умовами договору, передплата надавалася на два місяці. У разі, якщо підрядник (ТОВ «ВБК Перспектива») за відведений термін не виконає роботи на вказану суму та не підтвердить таке виконання шляхом надання актів виконаних робіт форми КБ-2в, невикористані кошти повертаються замовнику.

Після цього, згідно до актів виконаних робіт форми КБ-2в, підрядником було виконано роботи на загальну суму 755 126 гривень 85 копійок.

Після цього, підрядник перестав виконувати умови договору та надавати до КП «Управління капітального будівництва» будь які «акти виконаних робіт». Через деякий час, підрядник взагалі перестав відповідати на листи КП «Управління капітального будівництва» та на вимоги про повернення грошових коштів, згідно до умов договору. У зв`язку із невиконанням ТОВ «ВБК Перспектива» умов договору 18.12.2017 року договір було розірвано.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ТОВ «ВБК Перспектива» після отримання грошових коштів у якості попередньої оплати по договору, протягом вересня грудня 2016 року начебто проводились господарські операції з придбання будівельних матеріалів за грошові кошти, які були надані останньому в якості передплати за договором підряду № 010/756.

Так, у визначений період, ТОВ «ВБК Перспектива» зареєстровано податкові накладні по операціях з ТОВ «Будоптцентр», ТОВ «Торгівельна компанія «Фінансова ініціатива» та ТОВ «Санджар», ТОВ «Акрос-Груп». Разом з тим, жодних реальних господарських відносин у ТОВ «ВБК Перспектива» з зазначеними юридичними особами не було.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що протягом вересня грудня 2016 року ТОВ «ВБК Перспектива» користувалось послугами вказаних підприємств з «конвертування» безготівкових коштів у готівку. Реальних господарських відносин між ТОВ «ВБК Перспектива» та вказаними підприємствами ніколи не було.

Крім того, ТОВ «ВБК Перспектива» не реєструвались в органах ДФС податкові накладні щодо придбання будівельних матеріалів, визначених у вказаному листі та на придбання яких надано попередню оплату за вказаним договором.

Так, було встановлено, що головним бухгалтером ТОВ «ВБК Перспектива» (ЄДРПОУ 36163450) була ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, було встановлено, що документи з приводу ведення господарської діяльності ТОВ «ВБК Перспектива» (ЄДРПОУ 36163450) ОСОБА_5 може зберігати в себе вдома.

01.08.2018 року, за адресою: АДРЕСА_1 , було проведено санкціонований обшук, в ході якого в приміщенні квартири було виявлено документи, а саме документи, які стосуються господарської діяльності ТОВ «ВБК Перспектива» за 2017 рік.

Вилучені документи підлягають детальному огляду, оскільки під час проведення досудового розслідування було встановлено, що на них маються ознаки протиправної діяльності.

З метою збереження речових доказів у справі, слідчий просив винести ухвалу про накладення арешту на вилучені під час обшуку 01.08.2018 року за адресою: АДРЕСА_1 , документи, які стосуються господарської діяльності ТОВ «ВБК Перспектива» за 2017 рік.

Слідчий клопотання підтримав, подав суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Власник вилученого майна, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Розглянувши клопотання по суті заявлених вимог, дослідивши матеріали кримінального провадження, що додані до клопотання, слідчий суддя встановив наступне.

Слідчим відділом Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області розслідується кримінальне провадження за № 42018081060000026 від 23.02.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 18.07.2018 року,надано дозвіл на обшук в приміщенні кв. АДРЕСА_2 , з метою виявлення та вилучення оригіналів документів з приводу взаємовідносин між ТОВ «ВБК Перспектива» (ЄДРПОУ 36163450) з ТОВ «Санджар» (ЄДРПОУ 41008399), ТОВ «Будопцентр» (ЄДРПОУ 40031275), ТОВ «Торгівельна компанія «Фінансова ініціатива» (ЄДРПОУ 40868472) та ТОВ «Акрос-Груп» (ЄДРПОУ 40263515), а саме: договорів між зазначеними юридичними особами, додаткових угод, актів приймання передачі, накладних.

Згідно з протоколом обшуку від 01.08.2018 року вбачається, що 01.08.2018 року, за адресою: АДРЕСА_1 , слідчим було проведено обшук, в ході якого в приміщенні квартири було виявлено документи, а саме документи, які стосуються господарської діяльності ТОВ «ВБК Перспектива» за 2017 рік.

Як передбачено п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна.

За нормами ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до вимог ч. 11 ст.170КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

З матеріалів клопотання вбачається, що майно, яке було вилучено під час проведення обшуку, відповідає критеріям ч. 2 ст. 98 КПК України, тобто вилучене майно має ознаки речових доказів у даному кримінальному провадженні, а тому на цьому етапі кримінального провадження, з метою його належного забезпечення, потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна як арешт такого майна.

Таким чином,клопотання проарешт майнапідлягає задоволенню.

Арешт можебути скасовановідповідно дост.174КПК України.

Керуючись ст.ст. 98, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВВознесенівського відділенняполіції Дніпровськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Запорізькоїобласті ОСОБА_3 про арешт майна, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудового розслідувань за № 42018081060000026 від 23 лютого 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на вилучені під час обшуку 01 серпня 2018 року за адресою: АДРЕСА_1 , документи, які стосуються господарської діяльності ТОВ «ВБК Перспектива» за 2017 рік.

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ Вознесенівського відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Запорізької області ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді виконується негайно та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Арешт може бути скасовано відповідно до ст. 174 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.08.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —335/6222/18

Ухвала від 15.08.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні