Рішення
від 12.06.2018 по справі 279/1631/18
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/1631/18

Номер рядка звіту 53

номер провадження 2/279/1031/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" червня 2018 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Невмержицької О.А., з секретарем Хомутовською М.А., розглянувши в приміщенні суду в м.Коростень в порядку спрощеного провадженняцивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт про скасування наказу та поновлення на роботі,

В С Т А Н О В И В : ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом до відповідача, та просить визнати недійсним і скасувати наказ №081/3 від 07.03.2018 року про звільнення його з посади охоронця в зв'язку з призовом на військову службу та поновити його на посаді охоронця Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт з 07.03.2018 року.

В обґрунтування позовних вимог, зазначив, що він працював з 14.10.2017 року на посаді охоронника в Товаристві з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт . 07.02.2018 року ним було укладено контракт на проходження військової служби в Збройних Силах України. 17.03.2018 року в поштовій скриньці він виявив лист з якого дізнався, що відповідно до наказу №081/3 від 07.03.2018 року його звільнено із займаної посади у зв'язку із вступом на військову службу. Вважає, що звільнення проведено незаконно, оскільки за ним мало зберігатись місце роботи та середній заробіток.

Справа розглянута за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Представником відповідача подано відзив на позовну заяву. Відповідач просив у задоволенні позовних вимог відмовити, оскільки звільнення ОСОБА_1 було проведено правомірно, на момент укладення ним контракту, особливий період не розпочався, тому гарантії ст.119 КЗпП України на позивача не розповсюджуються.

Відповіді на відзив позивачем подано не було.

За таких обставин справу розглянуто у відсутність сторін, без фіксації технічними засобами, на підставі наданих доказів.

Дослідивши письмові матеріали справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що між сторонами виник спір в сфері трудових правовідносин, що регулюється законодавством про працю.

Позивач перебував у трудових відносинах з відповідачем та наказом №081/3 від 07.03.2018 року ОСОБА_1 звільнено з посади охоронця Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт у зв'язку із вступом на військову службу з 07.03.2018 року, на підставі ст.36 п.3 КЗпП України, що стверджується копією наказу.

Частиною 5 статті 17 Конституції України гарантовано те, що держава забезпечує соціальний захист громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей.

Відповідно до ст.43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Пункт 3 ст.36 КЗпП України передбачає підстави припинення трудового договору - призов або вступ працівника або власника - фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до частин третьої та четвертої статті 119 цього Кодексу.

Згідно положень ч.3 ст.119 КЗпП України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Як вбачається з матеріалів справи, 07.02.2018 року ОСОБА_1 було укладено контракт на проходження військової служби в Збройних Силах України та повідомлено про це керівництво.

Законом України Про військовий обов'язок і військову службу визначено поняття військова служба та її види. Згідно вимог ч.2 ст.39 вказаного Закону, громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України.

Разом з тим, визначення особливого періоду міститься в абзаці 11 статті 1 Закону України Про оборону України від 06.12.1991 року №1932-ХІІ, у якому передбачено, що особливий період - це період, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

У відповідності до статті 1 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію від 21.10.1993 року №3543-ХІІ, особливий період - це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

У свою чергу, мобілізація - це комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано (абзац 4 статті 1 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ).

Отже, за змістом наведених норм особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію та охоплює час мобілізації, а в разі оголошення стану війни - воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Таким чином, дія особливого періоду, під час якого допускається укладення контракту, обмежується строками, встановленими для проведення мобілізації, або часом, протягом якого діє воєнний стан і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

В умовах відсутності рішення про оголошення війни або мобілізації, чи закінчення строків, встановлених для проведення мобілізації, особливий період не діє.

Головне управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу Збройних Сил України в листі від 01.10.2015 року № 322/2/8417 зазначило , із моменту оголошення першої хвилі мобілізації Указом Президента України Про часткову мобілізацію від 17.03.2014 року №303/2014 настав особливий період . Скасування особливого періоду буде здійснено окремим Указом Президента України Про демобілізацію після стабілізації обстановки на Сході .

Враховуючи викладене та аналізуючи норми закону, що позивач був звільнений з грубим порушенням трудового законодавства, в результаті чого трудові права позивача порушені і у відповідності до статей 15,16 ЦК України його право підлягає захисту судом, тому оскаржений позивачем наказ є незаконнимі підлягає скасуванню, а ОСОБА_1 слід поновити на роботі на посаді охоронця Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт .

Отже, звільнення працівника з підстав, не передбачених законом, або з порушенням установленого законом порядку свідчить про незаконність такого звільнення та тягне за собою поновлення порушених прав працівника.

Таким чином, позовні вимоги обґрунтовані, знайшли своє підтвердження в суді та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати підлягають стягненню згідно ст.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.17,43 Конституції України, ст.ст. 4,12,81,141,259,263- 265,268 ЦПК України, ст.ст. 36,119 КЗпП України, Законом України Про військовий обов'язок і військову службу , суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Наказ №081/3 від 07.03.2018 року про звільнення ОСОБА_1 з посади охоронця Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся Продукт у зв'язку із вступом на військову службу з 07.03.2018 року на підставі ст.36 п.3 КЗпП України визнати незаконним та скасувати.

Поновити ОСОБА_1 на посаді охоронця зали магазину (м.Коростень, вул.Кірова, 78) Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт з 07.03.2018 року.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся-Продукт на користь держави 704,80 гривень судового збору.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Житомирської області шляхом подачі протягом тридцяти днів апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони :

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: 11500, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1, паспорт серії ВН 508726 виданий 11.12.2010 року.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Полісся Продукт , місце знаходження: 10001, м.Житомир, вул.Кооперативна 2, ЄДРПОУ 32265298.

Суддя : Невмержицька О.А.

Дата ухвалення рішення12.06.2018
Оприлюднено14.06.2018
Номер документу74646169
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказу та поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —279/1631/18

Постанова від 19.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Миніч Т. І.

Постанова від 19.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Миніч Т. І.

Ухвала від 24.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Миніч Т. І.

Ухвала від 24.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Житомирської області

Миніч Т. І.

Рішення від 12.06.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

Ухвала від 17.04.2018

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Невмержицька О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні