Ухвала
від 11.06.2018 по справі 308/6329/18
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/6329/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 червня 2018 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю: прокурора ОСОБА_3 , слідчого відділу СУ прокуратури Закарпатської області ОСОБА_4 , розглянувши клопотання начальника слідчого відділу СУ прокуратури Закарпатської області старший радник юстиції ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С ТА Н О В И В:

Слідчим відділом слідчого управління прокуратури Закарпатської області проводиться досудове розслідування кримінальних правопорушень, відомості про які 10.11.2016 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016070000000241.

Слідчими діями та оперативними заходами встановлено, що службові особи Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області, з використанням свого службового становища, приховуючи дані про осіб, які вчинили злочин крадіжку з автомобіля, отримували неправомірну вигоду, і таким чином в їх діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що всі вказані у клопотанні особи для зв`язку використовували мобільні телефони. Вказані мобільні термінали також містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тобто відповідають критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України, оскільки містять інформацію, яка має важливе значення для доказування у зазначеному кримінальному провадженні, проте існує сукупність підстав та розумних підозр вважати, що вони як докази злочину, можуть бути у наступному приховані чи знищені.

Зазначені у клопотанні особи являються працівниками правоохоронного органу, ознайомлені з методами та тактикою проведення оперативно-розшукових заходів, ведуть себе обережно, використовуючи методи конспірації уникають можливої фіксації розмов та контактів, таким чином намагаються унеможливити викриття їх злочинної діяльності.

Установлено, що фактична та юридична адреси місця роботи вказаних працівників поліції - Ужгородський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, вул. Гагаріна, 10а, м. Ужгород, Закарпатська область, 88007. Відділ кримінальної поліції розташований на четвертому поверсі вказаного територіального підрозділу, а саме в адміністративної будівлі під літ. А, площа 2152,1 кв.м.

Адміністративна будівля об`єкта нерухомості за адресою Закарпатська область, вулиця Гагаріна, будинок 10а: загальна площа (кв.м.): 2990, Опис: 4 (чотири) поверхи, мансарда, підвал (літ. А, площа 2152,1 кв.м.), 2 (два) поверхи, підвал (літ. А, площа 837,9 кв.м.). Земельна ділянка місця розташування: кадастровий номер 2110100000:73:001:0042, цільове призначення: для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, площа: 0,7354 га.

За адресою місця роботи зазначених працівників поліції в приміщенні Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області можуть зберігатися:

-спеціальний пристрій, який може зчитувати і відтворювати сигнал електронного ключа та перехоплювати команду, що йде з сигналізації, і дозволяє проникнути в автомобіль;

-підтверджуючі документи поступлення міжнародногогрошового переказу та отримання коштів у готівковій формі;

-підтверджуючі документи про отримання та відправлення вантажів іпосилок дляфізичних осібта бізнесу мережею «Нова пошта»;

-документи, що спеціально створені з метою збереження інформації матеріальних об`єктів, які містять зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлювалися чи встановлюються під час кримінального провадження №12017070030002457;

-матеріали, в яких зафіксовано фактичні дані про протиправні діяння окремих осіб та груп осіб, зібрані оперативними підрозділами з дотриманням вимогЗакону України «Про оперативно-розшукову діяльність» та КПК України, що встановлювалися чи встановлюються під час кримінального провадження №12017070030002457;

-матеріали фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інші носії інформації (у тому числі електронні);

-складені в порядку, передбаченому КПК України, протоколи процесуальних дій та додатки до них, а також носії інформації, на яких за допомогою технічних засобів зафіксовано процесуальні дії;

-речові докази, а саме матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлювалися чи встановлюються під час кримінального провадження №12017070030002457, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом внаслідок вчинення кримінального правопорушення;

-висновки експертів;

-дактилоскопічні карти громадян Грузії - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

-комп`ютерна техніка, накопичувачі на жорстких магнітних дисках (жорсткі диски, вінчестера), зовнішні накопичувачіінформації, флеш носії інформації та оптичні носії із матеріалами фотозйомки, звукозапису, відеозапису, електронного документу;

-мобільні телефони та SIM- карти, блокноти для нотаток і записів, зошити з чорновими записами, будь-які пояснювальні записки;

-мобільний телефон «Айфон 6 плюс» ІМЕІ: НОМЕР_1 ;

- будь-які інші документи складених у паперовій або електронній формі (запити, відповіді, супровідні, вимоги, пояснення та інше), що спеціальностворені під час досудового розслідування в рамках кримінального провадження №12017070030002457.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у відшуканні та вилученні в місцях проживання зазначених вище осіб, в інших їх володіннях та транспортних засобах вказаних вище речей документів та предметів.

Враховуючи, що вказані предмети та речі, які мають значення для досудового розслідування, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, та які необхідні для проведення слідчих дій та експертиз, можуть бути отримані внаслідок проведення заходів, пов`язаних з тимчасовим обмеженням прав і свобод людини, в інший спосіб, а саме в ході тимчасового доступу до речей та документів, одержати вказану інформацію не можливо, та у разі зволікання існує реальна загроза зміни, знищення вказаних предметів та речей, носіїв інформації, орган досудового розслідування зобов`язаний поставити перед судом питання про надання дозволу на проведення обшуку за вказаними адресами.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи та речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з метою відшукання та влучення зазначених документів, речей та предметів необхідно провести обшук у приміщенні Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області за вул. Гагаріна, 10а, м. Ужгород, Закарпатська область, 88007, а саме в кабінетах, які займають працівники ВКП ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , слідчий ОСОБА_12 , отримані в ході проведення обшуку документи, речі та предмети, самостійно та в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину та встановлення осіб, причетних до його вчинення, а тому, слідчий просить задовольнити подане ним клопотання.

Під час розгляду клопотання про проведення обшуку слідчий та прокурор його підтримали, просили надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.

Відповідно дост.84КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ст. 85 КПК Україниналежними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно приписів ст.ст.85-86КПК України доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

Згідно ст.93КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Як слідує зі змісту п. 10 ч. 3, ст. 214, ч. 1 ст. 233КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні та проводяться лише після внесення відомостей щодо кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (крім огляду місця події у невідкладних випадках).

Відповідно п.п. 4,5,6 ч.3ст. 234 КПК Україниклопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Згідно п. 5 ч. 2ст. 235 КПК Україниухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння особи, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до вимог п. 18 ч.1ст.3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 118621093, будівля за адресою: АДРЕСА_1 , на праві державної власності належить Національної поліції України.

Проаналізувавши надані суду матеріали та обставини викладені у клопотанні, заслухавши прокурора - ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , суд дійшов висновку, що органом досудового розслідування доведено належними і допустимим доказами відомості про юридичну особу, а також факт, що частина відшукуваних речей та предметів може знаходитися саме за зазначеною в клопотанні адресою: АДРЕСА_1 .

Що ж стосується матеріалів кримінального провадження № 12017070030002457, про які йдеться у клопотанні, то суд не вбачає підстав для вилучення його оригіналу в ході проведення обшуку, оскільки таке вилучення буде перешкоджати проведенню досудового розслідування та буде істотно порушувати права сторін кримінального провадження, що є неприпустимим.

Слідчий суддя також не вбачає підстав для вилучення комп`ютерної техніки, оскільки досягнути цілей досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні можливе і шляхом зняття необхідної інформації з цих пристроїв.

З урахуванням викладеного суд вважає за необхідне задовольнити зазначене клопотання частково.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати стороні кримінального провадження - слідчим СВ СУ прокуратури Закарпатської області ОСОБА_4 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , прокурорам - ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , дозвіл на проведення обшуку у приміщенні Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області за адресою: вул. Гагаріна, 10а, м. Ужгород, Закарпатська область, 88007, а саме в кабінетах, які займають працівники ВКП ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , слідчий ОСОБА_12 , шляхом огляду та вилучення:

- спеціального пристрою, який може зчитувати і відтворювати сигнал електронного ключа та перехоплювати команду, що йде з сигналізації, і дозволяє проникнути в автомобіль;

-підтверджуючих документів поступлення міжнародногогрошового переказу та отримання коштів у готівковій формі;

-підтверджуючих документівпро отриманнята відправленнявантажів іпосилок дляфізичних осібта бізнесу мережею «Нова пошта»;

-інформації з комп`ютерної техніки, накопичувачів на жорстких магнітних дисках (жорсткі диски, вінчестера), зовнішніх накопичувачівінформації, флеш носіїв інформації та оптичних носіїв із матеріалами фотозйомки, звукозапису, відеозапису, електронного документу, які мають значення саме у цьому кримінальному провадженні;

-мобільних телефонів та SIM- карток,блокнотів длянотаток ізаписів,зошитів зчорновими записами,будь-якихпояснювальних записок, які мають значення речових доказів саме у цьому кримінальному провадженні;

-мобільного телефону «Айфон 6 плюс» ІМЕІ: НОМЕР_1 .

Обшук провести протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Вказана ухвала надає дозвіл на проникнення до житла лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74723583
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/6329/18

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дергачова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні