Ухвала
від 18.06.2018 по справі
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"18" червня 2018 р.м. Харків Справа № 1071

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Новікової Н.А.

без участі учасників справи

розглянувши матеріали заяви про забезпечення позову (вх. № 1071 від 15.06.2018)

за заявою фізичної особи ОСОБА_1, місце проживання зареєстроване за адресою: 61202, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1, паспорт серії НОМЕР_2, виданий МВМ Дзержинського РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 24.05.2005;

особи, які можуть отримати статус учасника справи:

Кооператив Залютино по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться в приватній власності громадян, 61177, м. Харків, вул.. Ігоря Муратова, 2 А, код ЄДРПОУ 25858480;

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа ОСОБА_1 звернувся до господарського суд Харківської області з заявою про забезпечення позову (вих. № 1071 від 15.06.2018) до подання позовної заяви з вимогою вжити заходів забезпечення позову шляхом заборони кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться в приватній власності громадян, код 25858480 в особі його посадових осіб, членів та інших представників вчиняти дії, спрямовані на державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до вирішення справи по суті.

В обґрунтування вимог щодо забезпечення позову, заявник зазначає що невжиття заходів забезпечення позову в оперативному порядку змусить у подальшому заявника звертатися з окремим позовом про визнання недійними та скасування реєстраційних дій, сплачувати судовий збір, користуватися послугами адвоката тощо. Разом з тим, вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони вчиняти дії щодо державної реєстрації змін відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до вирішення справи по суті жодним чином не створить перешкод у нормальній діяльності ГБК "ЗАЛЮТИНО", не порушить права інших осіб, не створить інших незручностей будь-яким особам, у зв'язку з чим, заявник просить задовольнити подану ним заяву. Крім цього, заявником запропоновано, в якості зустрічного забезпечення, заборонити заявнику перешкоджати проведенню Загальних зборів членів ГБК "ЗАЛЮТИНО".

Відповідно до статті 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Водначас, відповідно до ч. 1 ст. 138 ГПК України, заява про забезпечення позову подається: 1) до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову, або до суду за місцезнаходженням предмета спору - якщо суд, до підсудності якого відноситься справа, визначити неможливо; 2) одночасно з пред'явленням позову - до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом; 3) після відкриття провадження у справі - до суду, у провадженні якого перебуває справа.

Згідно зі ст. 140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 ГПК України, заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та адресу електронної пошти, за наявності; 3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; 4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 5) ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; 6) пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; 7) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Як вбачається з заяви про забезпечення позову, суд встановив, що вона відповідає вимогам встановленим ч. 1 ст. 139 ГПК України, подана у відповідності до ст. 138 ГПК України, а тому підлягає розгляду в порядку та строки встановлені ст. 140 ГПК України.

Розглянувши матеріали заяви про забезпечення позову (вх. № 1071 від 15.06.2018), суд виходить з наступного.

Як вбачається з матеріалів заяви про забезпечення позову на підставі протоколу Загальних зборів членів кооперативу Залютино № 4/2018 від 22.04.2018 заявника виключено з числа членів кооперативу Залютино через несплату членських внесків та призначено нового голову кооперативу - Максименко Віктора Андрійовича.

Таким чином, як вбачається з заяви про забезпечення позову заявник має намір звертатись до господарського суду Харківської області з позовом про скасування протоколу Загальних зборів членів кооперативу Залютино № 4/2018 від 22.04.2018, яким заявника виключено з числа членів кооперативу Залютино через несплату членських внесків та призначено нового голову кооперативу - Максименко Віктора Андрійовича.

Разом з цим, на підтвердження свого статусу як члена кооперативу заявник зазначає, що на підставі протоколу Загальних зборів членів кооперативу №04\11\17 від 04.11.2017 його було повторно включено до складу членів кооперативу, у зв'язку з оскарженням Максименко Віктором Андрійовичем у судовому порядку рішень, ухвалених Протоколом від 30.10.2016, як зазначає заявник зазначений протокол є чинним, його дію не зупинено. Разом з цим, заявником додано копію книжки обслуговуючого кооперативу Залютіно по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться в приватній власності громадян, з відмітками про сплату членських внесків, копії квитанцій до прибуткового касового ордеру №106,№111,№126, №14, №81, №236, №30, №331, що свідчить про те, що заявник є членом кооперативу.

Крім цього, участь заявника у кооперативі також підтверджується доданим заявником листом № 33/06/18 від 05.06.2018 згідно якого, станом на 05.06.2018 заявник вважається членом кооперативу, сплачує членські внески по сплаті яких заборгованість відсутня. Окрім цього, вказаним листом не заперечується проти вжиття заходів забезпечення позову, оскільки таке забезпечення жодним чином не створить перешкод у нормальній діяльності ГБК ЗАЛЮТИНО , не порушить права інших осіб, не створить інших незручностей будь-яким особам.

Відповідно до ч. 2 ст. 136 ГПК України забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 2 та п. 4 ч.1 ст. 137 ГПК України позов забезпечується шляхом заборони відповідачу вчиняти певні дії, а також заборони іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання.

У відповідності до Постанови Пленуму Вищого Господарського суду України від 26.12.2011 р. № 16 Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову зазначив, що особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обгрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову.

У вирішення питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

розумності, обгрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Таким чином, виходячи з того, що вимогою позивача щодо заходів забезпечення позову є заборона відповідачу та іншим особам вчиняти дії спрямовані на державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до вирішення справи по суті, суд зазначає про те, що спосіб забезпечення позову повиненн бути розумним, обгрунтованим, адекватним, а також спрямованим на ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Як встановлено судом заявник має намір звернутись до господарського суду Харківської області з позовом про скасування протоколу Загальних зборів членів кооперативу Залютино № 4/2018 від 22.04.2018, яким заявника виключено з числа членів кооперативу Залютино через несплату членських внесків та призначено нового голову кооперативу - Максименко Віктора Андрійовича. І тому, за для встановлення ефективного способу захисту своїх прав щодо участі у кооперативі заявник вважає адекватним, обгрунтованим та розумним заходом забезпечення позову саме встановлення заборони кооперативу Залютино по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться в приватній власності громадян, код 25858480 в особі його посадових осіб, членів та інших представників вчиняти дії, спрямовані на державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до вирішення справи по суті.

Відповідно до ч.5 ст. 3 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Відповідно до ст. 5 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до система органів державної реєстрації відносяться:

1) Міністерство юстиції України;

2) інші суб'єкти державної реєстрації.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст.1 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань суб'єкт державної реєстрації:

Міністерство юстиції України - у разі державної реєстрації політичних партій, всеукраїнських професійних спілок, їх об'єднань, всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців; відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій, представництв, філій іноземних благодійних організацій, постійно діючих третейських судів, засновниками яких є всеукраїнські громадські організації, всеукраїнських творчих спілок, символіки громадських формувань;

територіальні органи Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі - у разі державної реєстрації первинних, місцевих, обласних, регіональних та республіканських професійних спілок, їх організацій та об'єднань, структурних утворень політичних партій, регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок, місцевих, обласних, республіканських Автономної Республіки Крим, Київської та Севастопольської міських організацій роботодавців та їх об'єднань, постійно діючих третейських судів, громадських об'єднань, їх відокремлених підрозділів, громадських об'єднань, що не мають статусу юридичної особи, підтвердження всеукраїнського статусу громадського об'єднання;

виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси, акредитовані суб'єкти - у разі державної реєстрації інших юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад (крім міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення) набувають повноважень з державної реєстрації інших юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідно до цього Закону у разі прийняття відповідною радою такого рішення.

Акредитованим суб'єктом може бути юридична особа публічного права, у трудових відносинах з якою перебуває не менше ніж три державні реєстратори та яка до початку здійснення повноважень у сфері державної реєстрації уклала: договір страхування цивільно-правової відповідальності з мінімальним розміром страхової суми у тисячу мінімальних розмірів заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року та договір з іншим суб'єктом державної реєстрації та/або нотаріусом (у разі коли акредитований суб'єкт здійснює повноваження виключно в частині забезпечення прийняття та видачі документів у сфері державної реєстрації).

Вказане свідчить про те, що до суб'єктів державної реєстрації належать всі державні та приватні нотаріуси України, державні реєстратори, виконавчі органи рад та державних адміністрацій, акредитовані відповідним чином суб'єкти, які можуть вчиняти реєстраційні дії щодо нерухомого майна незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.

Разом з цим, суд зазначає про те, що метою застосування судом заходів забезпечення позову до подання позову є насамперед забезпечення дотримання прав та свобод учасників справи, разом з цим, суд при визначенні заходів забезпеченння позову до подання позову повинен забезпечити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Беручи до уваги те, що вказаний заявником суб'єкт, а саме: кооператив Залютино по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться в приватній власності громадян,- не віднесений ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до суб'єктів, які входять до організаційної системи державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та інших громадських формувань, суд дійшов висновку про те, що вимога заявника щодо заборони саме кооперативу Залютино по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться в приватній власності громадян, код 25858480 в особі його посадових осіб, членів та інших представників вчиняти дії, спрямовані на державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, до вирішення справи по суті не відповідає ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , суд дійшов висновку про те, що обрані заявником заходи забезпечення позову, а саме забовязання відповідача та інших осіб не вчиняти дій спрямованих на державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу не відповідають принципам обгрунтованості, розумності та адекватності, а відтак заява про забезпечення позову (вх. № 1071 від 15.06.2018) задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись статтями 136, 137, 140, 234, 254,255 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви про забезпечення позову (вх. № 1071 від 15.06.2018), поданої фізичною особою ОСОБА_1 до подання позову, відмовити в повному обсязі.

Ухвала набирає чинності негайно після її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254, 255 ГПК України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч.1,2 ст.256 ГПК України)

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.257 ГПК України). Відповідно до п.17.5 перехідних положень ГПК України передбачено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвалу складено та підписано 18.06.2018.

Суддя Н.А. Новікова

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.06.2018
Оприлюднено19.06.2018
Номер документу74750551
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бившева Л.І.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Постанова від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 25.06.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мельник-Томенко Ж.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні