Рішення
від 29.05.2018 по справі 910/22623/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

29.05.2018Справа № 910/22623/17

За позовом: Інститут газу Національної академії наук України

до: товариства з обмеженою відповідальністю "ПІ-ЕС Груп"

про: стягнення 36 072,41 грн.

Суддя: Шкурдова Л.М.

Секретар с/з Гнідіна М.Ю.

Представники сторін:

від позивача - Іщенко В.С. за дов.

від відповідача - не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом Інститут газу Національної академії наук України до товариства з обмеженою відповідальністю "ПІ-ЕС Груп" про стягнення 36 072,41 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, у період з грудня 2016р. по березень 2017 року відповідачем не сплачувалась орендна плата, плата за землю, відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційні витрати, в зв'язку з чим позивач просить суд стягнути з відповідача 31 900,81 грн - суму основного боргу, з яких 11 718,68 грн - орендна плата, 3351,58 грн - плата за землю, 16 830,56 грн - відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.12.2017 року відкрито провадження у справі №910/22623/17.

Відповідач проти задоволення позовних вимог заперечував, вказуючи, що матеріали справи не містять доказів надання позивачем послуг, відсутні докази направлення рахунків, орендар фактично не використовував орендоване приміщення, вказує про протиправність одночасного нарахування пені та штрафу.

В судовому засіданні 16.02.18р. ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Крім того, інформація про час та місце розгляду даної справи розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень та є оприлюдненою, відповідач не був позбавлений можливості ознайомитися з датою розгляду справи, у зв'язку з чим суд вважає за можливе розглядати справу за відсутності представника відповідача.

У судовому засіданні 29.05.2018 року було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.12.2016р. між Інститутом газу Національної академії наук України (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "ПІ-ЕС Груп" (орендар) укладено Договір оренди №900-16 від 01.12.2016 року (далі - Договір).

Відповідно до п.1.1. Договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування державне майно нежиле приміщення - кімната № 12,13,15,16,17 (за технічним паспортом (далі - майно) загальною площею 114,7 кв. м, розміщене за адресою: 04112, м. Київ, вул. Гонти, 1, на другому поверсі Лабораторного корпусу Інституту газу НАН України, що перебуває на балансі Інституту газу НАН України, вартість якого згідно з висновком про вартість майна (актом оцінки) від 30 вересня 2016 р. становить за незалежною оцінкою (залишковою вартістю) станом на 30 вересня 2016 р. 746009 грн. (без ПДВ).

Згідно з п.1.2. Договору майно передається в оренду для Приватних навчальних закладів .

Відповідно до п.2.1. Договору орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний у Договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього Договору (у разі оренди нерухомого майна на строк не менше ніж три роки - не раніше дати державної реєстрації Договору) та акта приймання-передачі майна.

Згідно з п.3.1. Договору орендна плата становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку вересень 2016 р. 6217 грн. Крім орендної плати орендар сплачує орендодавцю за розрахунками орендодавця: відшкодування податку на землю, відшкодування комунальних платежів, витрати на утримання будинку та прилеглої території, інші витрати за Договором про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. Індекси інфляції розраховуються Державною службою статистики України (п.3.2.Договору).

Орендна плата перераховується Орендарем у повному обсязі (незалежно від наслідків своєї господарської діяльності) відповідно до вимог чинного законодавства за весь час фактичного користування приміщенням щомісячно не пізніше 20 числа поточного місяця, на підставі переданих рахунків від орендодавця, які надаються орендарю не пізніше 15 числа поточного місяця (п.3.3. Договору).

Згідно Акту приймання-передачі від 01.12.2016р. орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне користування нежиле приміщення, обумовлене договором оренди.

01.12.2016р. між Інститутом газу Національної академії наук України (балансоутримувач) та товариством з обмеженою відповідальністю "ПІ-ЕС Груп" (орендар) укладено Договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, за змістом п.1.1. якого балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, що знаходиться за адресою: 04112, м. Київ, вул. Гонти, 1, Лабораторного корпусу Інституту газу НАН України (далі - Будівля), загальною площею 2825,8 кв.м, а також утримання прибудинкової території, а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг наданих балансоутримувачем за цим Договором.

Розмір плати за обслуговування і ремонт будівлі, прибудинкової території, утримання допоміжних приміщень будівлі залежить від складу робіт і послуг, які надаються балансоутримувачу житлово-експлуатаційними, ремонтно-будівельними організаціями та іншими суб'єктами господарювання, і визначається розрахунком щомісячних платежів (кошторисом витрат) за обслуговування та ремонт будівлі, комунальні та інші послуги балансоутримувача (п.2.1.1 Договору).

У відповідності до п.2.2.3. Договору орендар зобов'язався не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним місяцем, отримати рахунки та в повному обсязі внести плату на рахунок балансоутримувача (або організації, що обслуговує будівлю) за санітарне обслуговування прибудинкової території та допоміжних приміщень будівлі, технічне обслуговування будівлі відповідно до загальної площі приміщення, на ремонт відповідно до відновної вартості приміщення, за комунальні послуги, а також відшкодовувати податок за землю. При несвоєчасному внесенні плати сплачувати пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми наданих послуг за кожен день прострочування.

Звертаючись з позовом до суду позивач зазначає, що у період з грудня 2016р. по березень 2017 року відповідачем не сплачувалась орендна плата, плата за землю, відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційні витрати, в зв'язку з чим позивач просить суд стягнути з відповідача 31 900,81 грн - суму основного боргу, з яких 11 718,68 грн - орендна плата, 3351,58 грн - плата за землю, 16 830,56 грн - відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат.

Відповідно ст. 526 ЦК України та ч.1 ст.193 ГК України зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 статті 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як зазначає позивач, відповідач зобов'язання з внесення орендної плати належним чином не виконав.

Згідно з наданим позивачем розрахунком сума заборгованості по орендній платі склала 11 718,68 грн та плату за землю склала 3351,58 грн. за період з грудня 2016р. по березень 2017 р.

Умовами укладених договорів на відповідача, як орендаря, покладено обов'язок сплачувати орендну плату та плату за землю у розмірі, обумовленому договором.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем виставлялися рахунки на оплату за спірний період, однак доказів оплати виставлених рахунків матеріали справи не містять.

Частиною 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою (ч. 2 ст. 74 ГПК України).

З огляду на те, що відповідачем не надано доказів належного виконання зобов'язання зі здійснення орендної плати та плати за землю, не спростовано доводів позивача щодо розміру заборгованості, суд вважає встановленою наявність заборгованості з орендної плати в сумі 11 718,68 грн та плати за землю в розмірі 3351,58 грн. за спірний період, в зв'язку з чим позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Щодо позовних вимог відносно стягнення з відповідача 16 830,56 грн - відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат за період з грудня 2016р. по березень 2017 р. суд зазначає наступне.

Як вбачається з Розрахунку щомісячних платежів орендаря за комунальне обслуговування, енергопостачання, послуги з утримання орендованих приміщень та відшкодування земельного податку за договором оренди від 01.12.2016р. №900-16К, вартість електропостачання, водопостачання, теплопостачання визначається щомісячно на підставі приладів обліку та діючого тарифу. Позивач не надав суду доказів на підтвердження показань приладів обліку з постачання води та енергоносіїв, не відобразив у своїх розрахунках, яка саме їх частина підлягає відшкодуванню відповідачем, розрахунок по кожній із послуг на вимогу суду не наданий, згідно з наявними в матеріалах справи рахунками на оплату, які виставлялися відповідачу, неможливо встановити дійсний розмір заборгованості по відшкодуванню витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат.

Згідно даного Розрахунку щомісячна вартість обслуговування території та вартість послуг за вивіз сміття, благоустрою території становить 262,42 грн, в зв'язку з чим суд приходить до висновку, що позивач має право на відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат в розмірі 1049,68 грн за період з грудня 2016р. по березень 2017 р., в зв'язку з чим позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 16 830,56 грн - відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат за період з грудня 2016р. по березень 2017 р. підлягають частковому задоволенню в розмірі 1049,68 грн.

Таким чином доведеними є позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 16 119,94 грн, з яких 11 718,68 грн - суми боргу по орендній платі, 3351,58 грн - плати за землю, 1049,68 грн. - відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат за період з грудня 2016р. по березень 2017 р.

Посилання відповідача на те, що ним не використовувалось приміщення не може бути підставою для відмови від оплати орендної плати, оскільки орендна плата підлягає сплаті не залежно від факту використання переданого згідно з актом в оренду приміщення та незалежно від результатів господарської діяльності відповідача. Також не може бути підставою для відмови у позові посилання відповідача на ненаправлення рахунків, оскільки за змістом договору орендар повинен самостійно отримати рахунки в орендодавця, доказом того, що відповідач одержував рахунки на оплату є також лист від 31.03.17р., підписаний директором ТОВ Пі-Ес Груп , в якому він визнає як факт одержання рахунків, так і розмір заборгованості по орендній платі та пропонує надати йому відстрочку сплати платежів.

В зв'язку з порушенням грошового зобов'язання за Договором позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 1938,54 грн на суму боргу 31 900,81 грн та штраф в розмірі 7 % в розмірі 4 171,60 грн.

Згідно зі ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частиною 1 ст. 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов'язання, зокрема сплата неустойки.

Одночасне стягнення з учасника господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання за договором, штрафу та пені не суперечить статті 61 Конституції України, оскільки згідно зі статтею 549 Цивільного кодексу України пеня та штраф є формами неустойки, а відповідно до статті 230 Господарського кодексу України - видами штрафних санкцій, тобто не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності. У межах одного виду відповідальності може застосовуватися різний набір санкцій. Зазначена правова позиція відображена у постанові Верховного Суду України від 09.04.2012 р. № 3-88гс11 та є обов'язковою відповідно до приписів ст. 111-28 ГПК України.

Відповідно до п.3.7. Договору оренди, орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується на користь орендодавця відповідно до вимог чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

У відповідності до п.2.2.3. Договору відшкодування витрат балансоутримувача при несвоєчасному внесенні плати комунальні послуги та податку за землю орендар сплачує пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми наданих послуг за кожен день прострочення.

Судом здійснено розрахунок пені в межах заявленого позивачем періоду, виходячи із суми боргу 16 119,94 грн, в зв'язку з чим суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 1366,10 грн пені.

Згідно з п.3.8. Договору оренди у разі, якщо на дату сплати орендної плати заборгованість за нею становить загалом не менше ніж три місяці, орендар також сплачує штраф у розмірі 7 відсотків від суми заборгованості.

Таким чином, умовами договору оренди передбачено сплата штрафу лише на суму боргу з орендної плати, умовами договору оренди та договору відшкодування витрат балансоутримувача не передбачено нарахування штрафу на суму боргу по сплаті за землю та відшкодування витрат на комунальне обслуговування та експлуатаційних витрат.

Судом здійснено розрахунок штрафу з суми боргу по орендній платі в розмірі 11 718,68 грн, в зв'язку з чим задоволенню підлягають вимоги позивача в частині стягнення штрафу в розмірі 820,31 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.74, 76-80, 129, 236 - 240 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ПІ-ЕС ГРУП" (04112, м.Київ, вул.Івана Гонти, будинок 1, офіс 22, код ЄДРПОУ 40418969) на користь Інституту газу Національної академії наук України (03113, м.Київ, вул.Дегтярівська, 39, код ЄДРПОУ 05417035) 16 119 (шістнадцять тисяч сто дев'ятнадцять) грн 94 коп - суму основного боргу, 820 (вісімсот двадцять) грн 31 коп - штраф, 1366 (тисячу триста шістдесят шість) грн 10 коп - пеня та 811 (вісімсот одинадцять) грн 98 коп - витрати по сплаті судового збору.

3. В задоволенні іншої частини позову - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до Київського апеляційного господарського суду.

Суддя Л.М. Шкурдова

Дата складення тексту рішення: 15.06.18р.

Дата ухвалення рішення29.05.2018
Оприлюднено20.06.2018
Номер документу74780056
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 36 072,41 грн

Судовий реєстр по справі —910/22623/17

Ухвала від 15.08.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Рішення від 29.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 25.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 25.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 21.12.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні