Ухвала
від 20.06.2018 по справі 237/770/18
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 237/770/18

Провадження № 1-кс/237/403/18

У Х В А Л А

про арешт тимчасово вилученого майна

20.06.18 року місто Курахове

Слідчий суддяМар`їнськогорайонного судуДонецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Мар`їнського відділу Волноваської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшогослідчого СВМар`їнськогоВП ВолноваськогоВП ГУНПв Донецькійобласті ОСОБА_4 ,яке погодженоз прокуроромМар`їнського відділуВолноваської місцевоїпрокуратури ОСОБА_3 ,про арештмайна за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017050000000245 від 24.06.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України.

Клопотання надійшло до суду 15.06.2018 року.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку прокурора,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Мар`їнського районного суду звернувся старший слідчий СВ Мар`їнського ВП Волноваського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 про арешт майна, а саме: екскаватору «Kamatsu», модель PONLC, серійний номер: НОМЕР_1 , 2003 року випуску, який являється спеціальною технікою з метою забезпечення збереження речового доказу.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до СУ ГУНП в Донецькій області надійшло повідомлення про виявлення факту проведення земляних робіт поблизу с. Ільїнка Мар`їнського району невідомими особами, якими облаштовано промисловий майданчик та ведеться видобуток кам`яного вугілля відкритим способом, тобто невстановлені особи порушують правила охорони надр, створюють небезпеку для життя та здоров`я людей та довкілля, а також незаконно видобувають корисні копалини.

Кар`єр (копанка), де незаконно видобувають кам`яне вугілля, розташований на відкритій ділянки місцевості №4 біля лоту №144 на околиці населеного пункту Ільїнка на відстані 6 км. від міста Курахове Мар`їнського району Донецької області біля військового полігону.

Зокрема встановлено, що незаконний видобуток кам`яного вугілля здійснюється відкритим кар`єрним шляхом, із застосуванням важкої техніки. Усе видобуте вугілля за допомогою екскаватора у кар`єрі, який розташований на околиці населеного пункту Ільїнка на відстані 6 км. від міста Курахове Мар`їнського району Донецької області. У подальшому видобуте вугілля загружається на вантажні автомобілі КАМАЗи, які вивантажують його на площадку та в подальшому транспортується найманим автотранспортом покупця на склади до м. Гірник за адресою: м. Гірник, вул. Володимирівська, 2 та перехрестя вул. Свердлова та вул. Ізмайлівська та на промисловий майданчик, розташований у м. Покровськ, на перетині вулиць Артема та Добропільської. З вказаних місць усе незаконно видобуте вугілля реалізується підприємствам по Україні.

Зазначені обставини вказують на те, що незаконно добуте вугілля реалізується для отримання грошових коштів, переведення їх у готівку та розподіл між учасниками вищевказаних незаконних дій.

Крім того, з Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області Управління з контролю за використанням та охороною земель надійшов лист про порушення земельного законодавства на земельній ділянці сільськогосподарського призначення державної форми власності площею 11,1720 га несільськогосподарських угідь, яка розташована на відстані 650 метрів на захід від земельної ділянки з кадастровим номером 1423385400:06:000:0038, за межами населених пунктів, на території Новоселидівської сільської ради, Мар`їнського району, Донецької області. В результаті перевірки державним інспектором встановлено, що вказана земельна ділянка самовільно зайнята та використовується без правовстановлюючих документів невідомими особами для видобутку вугілля.

14.06.2018 року на підставі повідомлення, яке надійшло до ЧЧ Мар`їнського ВП 14.06.2018 від коменданта ОБПК «Курахівка» ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , та яке зареєстроване в ЖЕО №4314 від 14.06.2018 року у період часу з 18 години 00 хвилини по 19 години 00 хвилини, слідчим СВ Мар`їнського ВП Волноваського ВП ГУНП в Донецькій області, відповідно до ч.3 ст. 233 КПК України, враховуючи наявність невідкладеного випадку, пов`язаного із безпосереднім переслідуванням особи, яка підозрюються у вчиненні злочину, була оглянута земельна ділянка з координатами НОМЕР_2 у н.п. Ільїнка Мар`їнського району Донецької області, відповідно до ОБПК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , де проводяться земельні роботи по видобуванню вугілля. Під час огляду кар`єру було виявлено, що незаконне видобування корисливих копалин вугілля триває, видобувальні роботи не припинені, вугілля видобувається, як відкритим, так і підземним способом. На час огляду на майданчику виявлено генератор, промисловий інструмент, промислові споруди та екскаватор (фронтальний погрузчик) «Kamatsu, модель РОNLC, серійний номер : НОМЕР_1 , 2003 року випуску. На момент огляду водій спеціальної техніки (транспортного засобу) був відсутній, будь-які документи про встановлення право власності, на момент огляду відсутні.

Згідно бази даних Держпродспожив служби в Донецькій області встановлено, що екскаватор «Kamatsu, модель РОNLC, серійний номер: НОМЕР_1 , 2003 року випуску, як спеціальна техніка не зареєстрована.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив задовольнити з накладенням арешту на знайдений екскаватор та позбавлення власника права відчужувати, розпоряджатись та володіти стосовно арештованого майна.

Згідно зі ст.167 ч.2 п.1 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ст.171 ч.5 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У зв`язку з тим, що екскаватор «Kamatsu», модель PONLC, серійний номер: НОМЕР_1 , 2003 року випуску, який являється спеціальною технікою, є речовим доказом, так як обставини клопотання обґрунтовано свідчать про можливе використання його як знаряддя вчинення злочину, з метою запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, виникає необхідність у накладені арешту на вказане майно з метою забезпечення збереження речових доказів. В той же час, власник такого майна органом досудового розслідування на теперішній час не встановлений, що не перешкоджає накладенню арешту на майно, яке фактично виявлено на місці можливого злочину.

Згідно до вимог ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Відповідно до ч. 2 ст. 171 КПК України у клопотанні слідчого прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:

1) підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна;

2) перелік і види майна, що належить арештувати;

3) документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає повному задоволенню, а саме у накладанні арешту на екскаватор «Kamatsu» модель PONLC, серійний номер: НОМЕР_1 , 2003 року випуску, з тимчасовим позбавленням власника права на відчуження, розпорядження та користування, так як є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України, тобто використаним як засіб та знаряддя вчинення можливого кримінального правопорушення, оскільки, в тому числі, за допомогою екскаватора відбувався можливий незаконний видобуток корисний копалень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173 КПК України, слідчий суддя

?

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Мар`їнського ВП Волноваського ВП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4 - задовольнити.

Накласти арешт на майно, з тимчасовим позбавленням власника права на відчуження, розпорядження та користування майном, а саме: екскаватор «Kamatsu, модель РОNLC, серійний номер: НОМЕР_1 , 2003 року випуску, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Строк оскарження ухвали протягом п`яти днів з дня її проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата документа 20.06.18

Дата ухвалення рішення20.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74787517
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —237/770/18

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Медведський М. Д.

Ухвала від 27.02.2018

Кримінальне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Медведський М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні