Постанова
від 21.06.2018 по справі 2-а-3243/11
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-а-3243/11

2-а/3250/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2 червня 2011 року Суддя Старокостянтинівського районного суду

Хмельницької області ОСОБА_1, розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі про визнання дій незаконними, зобов'язання нарахувати та виплатити щомісячне підвищення до пенсії,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка пред'явила позов до управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі про визнання дій незаконними, зобов'язання нарахувати та виплатити щомісячне підвищення до пенсії з 18 листопада 2010 рік по день припинення такого права, посилаючись на те, що згідно ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» вона є дитиною війни і має право на підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком щомісяця, яку відповідач не виплачував в повному розмірі.

Відповідно до п.2 ч.1, ч.4 ст. 183-2 КАС України суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких

підстав.

Згідно частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За змістом статтей 1 і 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» від 18.11.2004 року дитиною війни є особа, яка є громадянином України та якій на час закінчення Другої світової війни (02 вересня 1945 року) було менше 18 років.

Дітям війни пенсії або щомісячне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

За чинним законодавством України розмір мінімальної пенсії за віком визначається лише за правилами, передбаченими ч. 1 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Іншого нормативно-правового акта, який би визначав цей розмір або встановлював інший розмір, немає.

Положення ч. 3 ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", з якої випливає, що мінімальний розмір пенсії за віком, встановлений абзацом першим частини першої цієї статті, застосовується виключно для визначення розмірів пенсій, призначених згідно з цим Законом, не слід брати до уваги при вирішенні даного спору, оскільки наявність такої норми, за відсутності іншого мінімального розміру пенсії за віком, не є підставою

для відмови в реалізації конституційних гарантій та права на отримання підвищення до пенсії дитини війни, виходячи з розміру мінімальної пенсії за віком, як це встановлено Законом України "Про соціальний захист дітей війни".

У 2010-2011 роках редакція ст. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» не змінювалась і на теперішній час зазначена норма закону діє в редакції від 18 листопада 2004 року.

Підвищення до пенсії, встановлене ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» , має невизначений у часі граничний термін виплати.

Згідно ч.2 ст.162 КАС України суд при вирішенні справи може прийняти іншу постанову, яка б гарантувала дотримання і захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб'єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

З врахуванням зазначеної вимоги закону суд вважає, що право позивачки на отримання щомісячного підвищення пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком підлягає захисту з метою запобігання виникненню умов, які становлять таке порушення, та не допущення подальшого існування таких умов.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених цим законом, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України і доплату до пенсії повинно здійснювати управління Пенсійного фонду в Старокостянтинівському районі Хмельницької області.

За таких обставин суд вважає, що невиплата позивачці підвищення до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком є протиправною і відповідача слід зобов'язати здійснити нарахування та виплату підвищення до пенсії з 18 листопада 2010 року по день припинення такого права з урахуванням проведених виплат.

Згідно п.8 ч.6 ст. 183-2 та ч.1 ст.256 КАС України постанова суду, прийнята в порядку скороченого провадження, підлягає негайному виконанню.

На підставі ст.19 Конституції України, ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» , ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", керуючись ст. 9,11, 86, 159- 163, 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Визнати протиправною відмову управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі в нарахуванні та виплаті ОСОБА_2 підвищення до пенсії в розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком.

Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі здійснити нарахування та виплату ОСОБА_2, передбачене ст.6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни» , підвищення до пенсії у розмірі 30 % мінімальної пенсії за віком з врахуванням положень ст. 28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , з 18 листопада 2010 року по день припинення права на вказане підвищення до пенсії з урахуванням проведених виплат.

Постанова підлягає негайному виконанню .

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_2 судові витрати в сумі 3 грн. 40 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Старокостянтинівський райсуд на протязі 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Суддя

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення21.06.2018
Оприлюднено22.06.2018
Номер документу74833600
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3243/11

Ухвала від 17.02.2021

Адміністративне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ярошенко А. Г.

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ярошенко А. Г.

Ухвала від 07.08.2019

Адміністративне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

Ухвала від 21.02.2019

Адміністративне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 11.02.2019

Адміністративне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 21.12.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Бершадська О. В.

Ухвала від 20.06.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Марущак Р. М.

Постанова від 21.06.2018

Адміністративне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сеньков О. Г.

Постанова від 02.06.2011

Адміністративне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Яценко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні