Ухвала
від 25.06.2018 по справі 905/1078/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

25.06.2018 Справа № 905/1078/18

Господарський суд Донецької області у складі судді Зекунова Е.В., розглянувши матеріали господарської справи за позовом ОСОБА_1 до відповідача 1 - ОСОБА_2, до відповідача -2 - ОСОБА_3, відповідача - 3 Приватного підприємства "Донарт" про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі, застосування наслідків недійсності договору, визнання недійсним рішення загальних зборів учасників, статуту підприємства та скасування реєстраційних дій.,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача 1 - ОСОБА_2, до відповідача -2 - ОСОБА_3, відповідача - 3 Приватного підприємства "Донарт" про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі, застосування наслідків недійсності договору, визнання недійсним рішення загальних зборів учасників, статуту підприємства та скасування реєстраційних дій, в якій позивач просить суд:

- визнати недійсною довіреність від імені ОСОБА_1, посвідчену 07.12.2017 Першою Бахмутською державною нотаріальною конторою за реєстровим номером 1-1827 з моменту укладення.

- Визнати недійсним договір купівлі - продажу частки у статутному капіталі Приватного підприємства "Донарт" № 325, укладений 15.02.2018 між ОСОБА_1 в особі ОСОБА_4 та ОСОБА_3 з моменту укладення.

- Застосувати наслідки недійсності договору купівлі - продажу частки у статутному капіталі Приватного підприємства "Донарт" № 325, укладений 15.02.2018 між ОСОБА_1 в особі ОСОБА_4 та ОСОБА_3 шляхом повернення ОСОБА_1 (код в ДРФО: НОМЕР_1) частки в розмірі 25% в статутному капіталі ПП "Донарт".

- Визнати недійсним повністю рішення загальних зборів учасників (власників) ПП "Донарт" від 15.02.2018 про зміну складу учасників ПП "Донарт".

- Визнати недійсним Статут ПП "Донарт" в редакції від 15.02.2018, поновивши чинність редакції від 28.06.2017.

- Скасувати реєстраційну дію/запис в Єдиному державному реєстрі про державну реєстрацію змін до установчих документів ПП "Донарт" від 16.02.2018 № 12541050024003721, вчинену приватним нотаріусом Дубровським Володимиром Миколайовичем; зміна складу або інформації про засновників.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 12.06.2018 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

В строк встановлений судом, позивач усунув визначенні недоліки.

Відповідно до п.3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що невідомі Позивачу особи, шляхом підробки довіреності від її імені фактично вкрали майно (корпоративні права) Позивача, у вигляді частки в статутному капіталі ПП Донарт (відповідач 3) у розмірі 25%, шляхом їх відчуження на користь ОСОБА_3.(відповідач 2) При укладені договору купівлі-продажу від імені Позивача, діяв відповідач 1 ОСОБА_2

Дослідивши подану позовну заяву, суд дійшов висновку, що у відкритті провадження щодо першого пункту позовних вимог, слід відмовити на підставі пункту 1 частини 1 статті 175 ГПК України, з огляду на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Частиною третьою статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Зазначене право на звернення до суду може бути реалізоване у визначеному процесуальним законом порядку, оскільки воно зумовлене дотриманням процесуальної форми, передбаченої для цього чинним законодавством, а також встановленими ним передумовами для звернення до суду.

Подання позовної заяви за правилами Господарського процесуального кодексу України означає, що позовна заява повинна бути подана за правилами предметної та суб'єктної юрисдикції справ відповідно до статті 20 Господарського процесуального кодексу України.

Суд зазначає, що вимога про визнання недійсною з моменту укладення довіреності від імені ОСОБА_1, посвідченої 07.12.2017 Першою Бахмутською державною нотаріальною конторою за реєстровим номером 1-1827 - не підлягає розгляду у господарських судах.

Положеннями ч. 6 ст. 175 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз'яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Суд роз'яснює заявнику про те, що розгляд вимоги, щодо визнання недійсною довіреності віднесено до юрисдикції місцевого загального суду, як суду першої інстанції.

При зверненні до суду у позовній заяві, позивач просив залучити до участі у справі Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області, Першу Бахмутську державну нотаріальну контору та Приватного нотаріуса Дубровського Володимира Миколайовича в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. Підставою залучення третіх осіб позивачем зазначено те, що приватним нотаріусом Дубровським Володимиром Миколайовичем було посвідчено спірний договір купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі підприємства та те, що державним нотаріусом Першої Бахмутської державної нотаріальної контори видано довіреність відповідачу 1 - ОСОБА_4 на право діяти від імені позивача - ОСОБА_1

У відповідності до ч. 2 ст. 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд задовольняє клопотання позивача та залучає до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області, Першу Бахмутську державну нотаріальну контору та Приватного нотаріуса Дубровського Володимира Миколайовича.

Крім того, при зверненні до суду з позовною заявою, позивачем заявлено клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи підпису та рукописного тексту на довіреності, посвідченої Першою Бахмутською державною нотаріальною конторою та клопотання про витребування доказів, а саме витребувати у Першої Бахмутської державної нотаріальної контори матеріали нотаріальної справи, в якій міститься оригінал довіреності від імені ОСОБА_1.

Позивач зазначає, що отримати вказані документи самостійно не має можливості, оскільки за умовами п.п 3.5 п.3 Глави 7 Розділу ІІ Порядка, на вимогу фізичних осіб, щодо яких вчинялась нотаріальна дія, нотаріуси вправі видавати копії документів, що зберігаються у справах державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву або приватного нотаріуса. Аналогічне положення міститься в п.7 ст.8 Закону України Про нотаріат . З урахуванням вказаних обставин, Позивач просить суд витребувати докази в порядку ст. 81 ГПК України.

Згідно ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Суд, враховуючи особливість предмету спору, з метою справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спору задовольняє клопотання позивача про витребування доказів, проте розгляд клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи відкладає.

Отже, розглянувши матеріали позовної заяви, враховуючи категорію та складність справи, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами загального позовного провадження .

Керуючись ст.50, 81 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -,

УХВАЛИВ:

І. Відмовити у відкриті провадження щодо позовної вимоги про визнання недійсною з моменту укладення довіреності від імені ОСОБА_1, посвідченої 07.12.2017 Першою Бахмутською державною нотаріальною конторою за реєстровим номером 1-182.

ІІ. В іншій частині прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі 905/1078/18.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 16.07.2018 року о 14:30 год., яке відбудеться у приміщенні суду, кімната № 309

ІІІ. Витребувати у Першої Бахмутської державної нотаріальної контори (84501, м.Бахмут, вул..Миру, 51, код ЄДРПОУ 02888107) матеріали нотаріальної справи, в якій міститься оригінал довіреності від імені ОСОБА_1, посвідченої 07.12.2017 Першою Бахмутською державною нотаріальною конторою за реєстровим номером 1-1827.

Встановити строк для подання до суду витребуваних доказів до 16.07.2018. У разі неможливості подання витребуваних доказів у встановлений судом строк до 16.07.2018 повідомити про це письмово протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали суду.

Повідомити Першій Бахмутській державній нотаріальній конторі, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може застосувати до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Господарським процесуальним Кодексом України.

ІV. Залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача:

- Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області;

- Першу Бахмутську державну нотаріальну контору;

- Приватного нотаріуса Дубровського Володимира Миколайовича.

V. Встановити відповідачам строк для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України протягом 15 днів з дня отримання цієї ухвали. Копію відзиву та доданих до нього документів одночасно надіслати (надати) позивачу. Докази направлення (надання) позивачу відзиву і доданих до нього документів надати суду одночасно з відзивом.

Встановити третім особам строк для подання пояснень - протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

VI. Повідомити учасників справи про дату, час та місце проведення підготовчого засідання.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає чинності з дати підписання та може бути оскарження в частині відмови у відкриті провадження щодо частини позовних вимог в порядку, передбаченому параграфом 1 глави 1 розділу IV Господарського процесуального кодексу України до Донецького апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

В іншій частині ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, проте заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Е.В. Зекунов

Дата ухвалення рішення25.06.2018
Оприлюднено25.06.2018
Номер документу74895878
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі, застосування наслідків недійсності договору, визнання недійсним рішення загальних зборів учасників, статуту підприємства та скасування реєстраційних дій

Судовий реєстр по справі —905/1078/18

Ухвала від 17.09.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 04.09.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 15.08.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 13.08.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 24.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 25.06.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

Ухвала від 12.06.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Е.В. Зекунов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні