Ухвала
від 26.06.2018 по справі 195/905/18
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

195/905/18

У Х В А Л А

іменем України

26.06.2018 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Слідчий суддя Томаківського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора у кримінальному провадженні Томаківського відділу Нікопольської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на реалізацію речових доказів у кримінальному провадженні №42018041490000094 від 21.05.2018 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Томаківського відділу Нікопольської місцевої прокуратури ОСОБА_4 вніс на розгляд слідчого судді клопотання про дозвіл на реалізацію речових доказів у кримінальному провадженні №42018041490000094 від 21.05.2018 року посилаючись на наступні обставини.

Слідчим відділом Томаківського ВП Нікопольського ВП ГУНП України в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018041490000094, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.05.2018 року за фактом того, що невідомі особи здійснили самовільне зайняття земельної ділянки земель запасу межами с. Барково Преображенківської сільської ради Томаківського району, шляхом посіву зернової культури «озима пшениця», за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Під час досудового розслідування, 01.06.2018 прокурором у кримінальному провадженні проведено огляд місця події (умовно об`єкт №10) території місцевості (ріллі), розташованої в межах земельної ділянки, площею 1,18 га, з них 0,2805 га в охоронній зоні лінії електропередач в місці з географічними координатами: 47°55'58.0"N НОМЕР_1 , розташованої на південь від південної межі земельної ділянки з кадастровим номером: 1225488000:01:001:0015.

На оглянутій земельній ділянці з географічними координатами: 47°55'58.0"N 34°43'29.7"E загальною площею 1,18 га (з них 0,2805 га в охоронній зоні лінії електропередач) виявлено сліди культивації ґрунту, лінійно розташовану сільськогосподарську культуру «озима пшениця», сліди коліс техніки невстановленої моделі. Під час проведення огляду з оглянутої ділянки вилучено 1 зразок рослини. В ході огляду, з метою встановлення площі земельної ділянки та крайніх географічних точок, зайнятих посівами сільськогосподарських культур спеціалістом застосовано засіб вимірювальної техніки, результати вимірювань викладені у додатках до протоколу огляду місця події.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання про дозвіл на реалізацію речових доказів у кримінальному провадженні.

Дослідивши подане клопотання, перевіривши додані матеріали, відповідно до вимог ст. 171 КПК України, вважаю його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 98 Кримінального процесуального кодексу України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У зв`язку з чим, постановою слідчого від 18.06.2018 виявлені в результаті огляду місця події об`єкти визнано речовими доказами, з метою їх збереження, за клопотанням слідчого на земельну ділянку: (умовно об`єкт №10) зі складу земель запасу площею 1,18 га, що розташована в місці з географічними координатами: 47°55'58.0"N НОМЕР_1 , площею 1,18 га, а також сільськогосподарську культуру «озима пшениця», що розташована і зростає на оглянутій земельній ділянці слідчим суддею накладено арешт. Вказаною ухвалою слідчого судді від 20.06.2018, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області зобов`язано вжити заходів контролю по відношенню до вказаних речових доказів.

Під час досудового розслідування за вих. №05-330-вих-18 від 06.06.2018 до відділу Держгеокадастру у Томаківському районі направлено вимогу та отримано відповідь про відсутність відомостей про використання, передачу у власність земельних ділянок, зазначених у додатку до запиту.

У відповідь на запит від Томаківської райдержадміністрації надійшла інформації про відсутність протягом 2002-2018 років звернень щодо самовільного зайняття земельних ділянок, вказаних у запиті, відомостей про власника (користувача) не надано.

Станом на 25.06.2018 незмінність та збереження речових доказів, а саме земельної ділянки (умовно об`єкт №10) зі складу земель запасу площею 1,18 га та розташованої на ній сільськогосподарської культури «озима пшениця», забезпечуються слідчим в місці їх виявлення в районі с.Барково Томаківського району, для їх охорони залучено оперативні сили Томаківського ВП НВП ГУ НП в Дніпропетровській області, що створює додаткове навантаження на особовий склад територіального підрозділу органу Національної поліції України та особового складу залученого до оперативного чергування, до єдиної дислокації сил Національної поліції на території району дана категорія об`єктів не віднесена.

Тяжкість вчиненого кримінального правопорушення виключає можливість проведення негласних слідчих (розшукових) дій, пов`язаних з спостереженням за публічно доступним місцем.

Згідно з положеннями п. 2 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Відповідно до п. 28 Порядку зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.11.2012 № 1104, речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, які через громіздкість або з інших причин, визначених у Кримінальному процесуальномукодексі України,не можутьзберігатися беззайвих труднощівв обладнанихприміщеннях абов іншихмісцях зберігання, визначених у пунктах 17-26 цього Порядку, передаються (крім випадків, коли такі речові докази повернуто власникові або передано йому на відповідальне зберігання) за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду торговельному підприємству для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Реалізація речових доказів здійснюється з дотриманням вимог Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1340 від 25.08.1998.

Враховуючи, те що речові докази у вигляді сільськогосподарської культури «озима пшениця» зберігаються в стані зростання на протязі 1 місяця, на даний час перебувають на стадії дозрівання, в разі недотримання строків їх збирання будуть піддані повному псуванню, а також те, що територія Томаківського ВП Нікопольського ВП ГУНП в Дніпропетровській області не обладнана жодними спеціальними складами, які б убезпечили псування сільськогосподарських культур внаслідок зміни погодних умов (дощів, снігу, спеки, що є руйнуючими факторами для посівів), призначеними для зберігання зернових культур, що може призвести до їх знищення, виникла необхідність у забезпеченні збереження речових доказів шляхом передання їх для реалізації, що можливо без шкоди для кримінального провадження. Крім того. Вказане відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 6 ч. 9 ст. 100 КПК України гроші, цінності та інше майно, що одержані фізичною або юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від нього, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено, конфіскуються.

Таким чином, грошові кошти, отримані від реалізації речових доказів у вигляді «озима пшениця», підлягають конфіскації в дохід держави.

Враховуючи, що місцем вчинення злочину є територія, розташована поблизу с. Барково Преображенківської сільської ради, яка відноситься до Томаківської об`єднаної територіальної громади, то для участі у розгляді клопотання необхідно залучити представників органів влади та місцевого самоврядування Томаківської об`єднаної територіальної громади.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих розшукових дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємства, установ та організацій службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій передбачених цим Кодексом.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 171, 100 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання та надати дозвіл на реалізацію речових доказів у кримінальному провадженні №42018041490000094, а саме сільськогосподарської культури «озима пшениця», що знаходиться в межах: земельної ділянки зі складу земель запасу площею 1,18 га, що розташована в місці з географічними координатами: 47°55'58.0"N 34°43'29.7"E (умовно: об`єкт № 10).

Грошові кошти, отримані від реалізації речових доказів у кримінальному провадженні №42018041490000094, а саме сільськогосподарської культури «озима пшениця» зарахувати на розрахунковий рахунок 37314098092648, одержувач ГУ НП в Дніпропетровській області, ОКПО: 40108866, МФО 820172, банк одержувача: Державна казначейська служба України, м. Київ.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з моменту проголошення безпосередньо до апеляційного суду Дніпропетровської області.

Суддя: ОСОБА_1

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74978630
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —195/905/18

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 26.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 20.06.2018

Кримінальне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні