Ухвала
від 04.07.2018 по справі 826/10025/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

04 липня 2018 року м. Київ № 826/10025/18

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Скочок Т.О., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами

Державного підприємства Національна енергетична компанія Укренерго до Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування постанови, зобов'язання вчинити дії, - В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду м. Києва звернулось Державне підприємство Національна енергетична компанія Укренерго (Код ЄДРПОУ 00100227) в особі Державної інспекції енергетичного нагляду України з позовом до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області, в якому просить:

- скасувати постанову про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 23.04.2018 №21/1015-05/1 у сумі 52 860 грн.;

- зобов'язати відповідача закрити провадження у справі про правопорушення у сфері містобудівної діяльності по відношенню до позивача.

Відповідно до ч. 2 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України), суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Вимоги до позовної заяви та доданих до неї документів визначені у ст. 160 і 161 цього Кодексу адміністративного судочинства України.

Зокрема, ч. 6 ст. 161 КАС України встановлено, що у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов'язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

За змістом норми ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Позовна заява ДП НЕК Укренерго подана до суду разом із заявою про поновлення пропущеного процесуального строку на звернення до суду. В обгрунтування поданої заяви представник позивача зазначає, що оскаржувана постанова від 23.04.2018 №21/1015-05/1 була отримана ДП НЕК Укренерго 27.04.2018, та визнає той факт, що в силу норми Закону України Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності строк оскарження такої постанови до суду становив 15 днів з дня її винесення, а тому строк був пропущений позивачем. Причини пропуску строку звернення до суду представник позивача пояснив тим, що на даний час ДП НЕК Укренерго знаходиться в стані припинення, у зв'язку з чим на державному підприємстві відбувалися зміни, зокрема, зміни щодо керівництва відокремленого підрозділу Державна інспекція енергетичного нагляду України (без права юридичної особи) ДП НЕК Укренерго , а тому на дату отримання постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 23.04.2018 у позивача була відсутня особа, яка мала право підписання позову. На підтвердження своїх пояснень представник позивача надав копії старої та чинної редакції Положення про відокремлений підрозділ Державна інспекція енергетичного нагляду України Державного підприємства Національна енергетична компанія Укренерго , наказів Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та ДП НЕК Укренерго про звільнення з посади та призначення на посаду головного державного інспектора України з енергетичного нагляду осіб.

З тексту поданої позовна заяви видно, що вона підписана від імені позивача директором відокремленого підрозділу Державна інспекція енергетичного нагляду України Державного підприємства Національна енергетична компанія Укренерго - Головним державним інспектором України з енергетичного нагляду ОСОБА_1 на підставі нотаріально посвідченої довіреності від 23.05.2018 номер в Реєстрі 1098.

Разом з тим, згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, веб-сайту ДП НЕК Укренерго (https://ua.energy/about/kerivnictvo/) суд встановив, що керівником Державного підприємства (тимчасово виконуючим обов'язки) з 02.10.2015 значиться ОСОБА_2. ОСОБА_2 була підписана довіреність на представництво інтересів ДП НЕК Укренерго , видана ОСОБА_1 (директору згаданого відокремленого підрозділу) від 23.05.2018. Пояснення та документальні докази на підтвердження обставин відсутності у ОСОБА_2, як керівника ДП НЕК Укренерго , повноважень та/або можливості на вчинення правочинів від імені Державного підприємства, в т.ч. шляхом уповноваження на представництво інтересів Державного підприємства інших осіб ніж директора відокремленого підрозділу Державна інспекція енергетичного нагляду України , або повноважень/можливості підписання позовної заяви від імені ДП НЕК Укренерго у межах строку звернення до суду в матеріалах заяви відсутні.

При цьому, суд враховує те, що оскаржувана постанова була винесена саме відносно ДП НЕК Укренерго , а не його відокремленого підрозділу Державна інспекція енергетичного нагляду України . У зв'язку з цим суд вважає наведені позивачем у тексті заяви від 26.06.2018 №01/09-3922 причини пропуску строку звернення до суду із цим позовом неповажними.

Приписами ч.ч. 1 та 2 ст. 123 КАС України передбачено, що у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху . При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

З огляду на викладене, позивачу слід надати суду письмові пояснення з приводу обставин, підтвердженими відповідними доказами, якими позивач обґрунтовує строк звернення до суду, або заяву про поновлення строку звернення до адміністративного суду та докази поважності причин його пропуску.

Згідно з ч. 1 ст. 169 КАС України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовна заява не відповідає вищевказаним вимогам положень ст.ст. 160, 161 КАС України і позивачу належить усунути вищенаведені недоліки у десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали шляхом подання до суду із супровідним листом: письмових пояснень з приводу обставин, підтвердженими відповідними доказами, якими позивач обґрунтовує поважність причин його пропуску.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 248 КАС України, Окружний адміністративний суд м. Києва -

У Х В А Л И В:

1. Залишити позовну заяву Державного підприємства Національна енергетична компанія Укренерго без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

3. Попередити позивача про те, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви, позовна заява буде повернута йому відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 169 КАС України.

4. Копію ухвали невідкладно надіслати особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею відповідно до ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України, та оскарженню не підлягає.

Суддя Т.О. Скочок

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.07.2018
Оприлюднено08.07.2018
Номер документу75142083
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/10025/18

Ухвала від 01.11.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 30.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 04.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні