Ухвала
від 06.07.2018 по справі 403/395/18
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №403/395/18 провадження № 2-о/403/22/18

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

06 липня 2018 року смт.Устинівка

Суддя Устинівського районного суду Кіровоградської області Атаманова С.Ю., розглянувши заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи: Криничненська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області, Устинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області та ОСОБА_2, про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

ЗаявникОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме: перебування його в родинних відносинах з померлою 13.06.2017 року ОСОБА_3, як онука останньої. Заявлені вимоги обгрунтовані тим, що після смерті ОСОБА_3, яка померла 13.06.2017 року відкрилась спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 8,6091 га, кадастровий номер 3525886700:02:000:0129, розташованої на території Криничненської сільської ради Устинівського району Кіровоградської області, спадкоємцем якої за заповітом являється заявник. При зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, йому було роз'яснено про неможливість встановлення ступеня родинних відносин між ним та ОСОБА_3, оскільки в свідоцтві про смерть останньої та заповіті зазначено її ім'я "Галина", а в свідоцтві про народження його матері ОСОБА_2 зазначено ім'я баби на російській мові "Анна", в зв'язку з чим заявник змушений звернутись до суду.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно роз"яснень п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, так і вимогам щодо її змісту. Якщо до заяви не приєднано довідки про неможливість одержання чи відновлення необхідних документів, суддя постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків. У разі невиконання цих вказівок заява вважається неподаною і повертається заявникові, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу.

З огляду на викладене, заява про встановлення фактів, що мають юридичне значення має відповідати як загальним вимогам, передбаченим ст.175 ЦПК України, так і змісту та формі заяви, передбаченим ст.318 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.187 ЦПК України суддя відкриває провадження у справі за відсутності, крім іншого, підстав для залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175 і 177 цьогоКодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Дослідивши заяву та додані до неї документи, вважаю, що подана ОСОБА_1 заява про встановлення юридичного факту підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України, а саме, заява не містить:

1) зазначення доказів, що підтверджують обставини, якими заявник обгрунтовує свої вимоги (п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України);

2) зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви (п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України);

3) попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які заявник поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи (п.9 ч.3 ст.175 ЦПК України);

4) підтвердження заявника про те, що ним не подано до суду іншої заяви (заяв) з тим самим предметом та з тих самих підстав (п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України).

Відповідно до ст.318 ЦПК України, у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Разом з тим, всупереч п.2 ч.1, ч.2 ст. 318 ЦПК України заявником не зазначено доказів звернення до органу державної реєстрації актів цивільного стану за отриманням документів, на підтвердження родинних відносини з померлою ОСОБА_3, а також не надано доказів неможливості одержання цих документів.

Також заявником ОСОБА_1 у поданій до суду заяві про встановлення факту родинних відносин міститься посилання на звернення до нотаріуса з метою оформлення спадщини та пояснення останнього щодо неможливості встановлення за наданими йому документами ступеню родинних відносин між заявником та померлою ОСОБА_3, а також зазначено мету встановлення факту родинних відносин з померлою ОСОБА_3 - оформлення в нотаріальній конторі спадщини. Разом з тим, заявником ОСОБА_1 не було додано до заяви жодних доказів на підтвердження викладених в ній обставин звернення до нотаріуса з відповідною заявою про прийняття спадщини, заведення спадкової справи та (або) його відмови у вчиненні нотаріальної дії.

Таким чином, з метою усунення вказаних недоліків заяви, заявнику по справі необхідно: 1) подати до суду належним чином оформлену заяву, зазначивши в ній: виклад обставин, якими обгрунтовується визначення заінтересованими особами Устинівський районний відділ ДРАЦС ГТУЮ у Кіровоградській області та ОСОБА_2 і не зазначення заінтересованою особою іншого родича заявника - ОСОБА_4; зазначення в прохальній частині заяви двох імен баби заявника - Галина та Ганна , оскільки зі змісту заяви та доданих до неї документів не вбачається наявність другого імені останньої як Ганна ; докази на підтвердження викладених в заяві обставин, зокрема, неможливості одержання документів на підтвердження факту родинних відносин з померлою ОСОБА_3 іншим чином, ніж звернення до суду з відповідною заявою; докази, які не можуть бути подані разом із заявою (за наявності); відомості про наявність у заявника або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які заявник поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи; підтвердження про те, що заявником не подано до суду іншої заяви з тим самим предметом та з тих самих підстав; 2) додати до позовної заяви докази неможливості одержання документів на підтвердження факту родинних відносин з померлою ОСОБА_3 в позасудовому порядку (відповідь від органу державної реєстрації актів цивільного стану тощо); докази на підтвердження звернення до нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини, заведення спадкової справи, та (або) отриманої за результатами такого звернення відповіді нотаріуса .

Також заявником по справі не виконані вимоги ч.1 ст.177 ЦПК України щодо обов'язку додати до заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників цивільного процессу, оскільки заявником ОСОБА_1 в заяві про встановлення факту родинних відносин зазначені три заінтересовані особи, однак до заяви додані лише дві її копії з доданими до них документами.

Таким чином, для виконання вимог ч.1 ст.177 ЦПК України, заявнику ОСОБА_1 необхідно додати до заяви, поданої до суду, її копії з доданими до них копіями документів, засвідчених у встановленому законом порядку, відповідно до кількості учасників цивільного процесу.

Крім того, суд роз"яснює заявнику, що відповідно до п.3 ч.2 ст.76 ЦПК України засобами доказування є показання свідків.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.229 ЦПК України суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі, в тому числі, ознайомитися з показаннями свідків. Докази, що не були предметом дослідження в судовому засіданні, не можуть бути покладені судом в основу ухваленого судового рішення.

За змістом ст.230 ЦПК України показання свідків отримуються судом шляхом їх допиту в залі судового засідання під час розгляду справи після попередження про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання і відмову від давання показань та приведення до присяги.

Тому у випадку обгрунтування заявником своїх вимог про встановлення факту родинних відносин показаннями свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6, заявником мають бути дотримані вимоги ст.91 ЦПК України щодо виклику зазначених свідків в судове засідання, а не додавання до заяви, наданої до суду, письмових заяв вказаних свідків, де секретарем виконавчого комітету Криничненської сільської ради лише посвідчений підпис осіб без дотримання передбачених законом вимог до форми та порядку отримання показань свідків.

Відповідно до ч.ч.2, 3 ст.185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З урахуванням викладеного, суддею в ухвалі про залишення заяви без руху зазначені недоліки заяви та спосіб їх усунення.

Відповідно до приписів ч.2 ст.185 ЦПК України, з урахуванням характеру встановлених суддею недоліків позовної заяви, позивачу необхідно встановити строк для їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст.95, 175, 177, 258, 260, 261, 318, 353 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 заінтересовані особи: Криничненська сільська рада Устинівського району Кіровоградської області, Устинівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області та ОСОБА_2, про встановлення факту родинних відносин - залишити без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення їй копії ухвали про залишення заяви без руху.

Роз'яснити заявнику, що у разі виконання ним вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України відповідно до ухвали суду, заява вважатиметься поданою в день її первісного подання до суду. Якщо заявником не будуть усунуті недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на судове рішення.

Суддя Устинівського районного суду

Кіровоградської області ОСОБА_7

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення06.07.2018
Оприлюднено08.07.2018
Номер документу75151153
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/395/18

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

Ухвала від 06.07.2018

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Атаманова С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні