Рішення
від 13.01.2010 по справі 16/368
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13.01.10 р. Справа № 16/368

Суддя господарського суд у Донецької області В.В. Манжу р,

при секретарі Горячовій М.В ., розглянувши матеріали спра ви

за позовом: Товариства з обм еженою відповідальністю „Кр аматорськтеплоенерго” м.Кра маторськ

до відповідача: Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1 м.К раматорськ

про стягнення 1578,69 грн.,

За участю представників ст орін :

від позивача: Коваль С.Є. - за довіреністю

від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Ухвалою господарськ ого суду Донецької області в ід 18.11.2009р. порушено провадження по справі за позовом Товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Краматорськтеплоенер го” м.Краматорськ до Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 м.Краматорськ про стягнення 1578,69 грн., у тому числі суми забо ргованості за теплову енергі ю в розмірі 761,22грн., пені в розм ірі 761,22грн., індексу інфляції в розмірі 42,24грн., 3% річних в розм ірі 14,01грн. За вказаною позовно ю заявою розгляд справи приз начено на 07.12.2009р. - 11год. 15хв. Судо м визнано обов`язковою явку у судове засідання представни ків сторін, сторони у справі з обов`язані надати докази та д окументи, необхідні для всеб ічного, повного та об`єктивно го розгляду справи.

Представника позива ча було ознайомлено з правам и та обов' язками у відповід ності із ст.22 Господ арського процесуального код ексу України.

У судовому засіданні клопотання про фіксацію суд ового процесу технічними зас обами не було надано, на п ідставі чого справу було роз глянуто без застосування заз начених засобів. Крім цього, р оз' яснено вимоги ст.81-1 Госпо дарського процесуального ко дексу України, тому складено протокол, який долучено до ма теріалів справи.

Відповідно до ст.33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

В обґрунтування свої х вимог позивач посилається на договір № 146 від 01.10.2008р. з додат ками, рахунки, розрахунок поз овних вимог, неналежне викон ання відповідачем умов догов ору, з приводу чого утворилас ь заборгованість та позиваче м нараховані пеня, індекс інф ляції та 3% річних.

Відповідач до жодного судо вого засідання не з' явився, відзив на позов та витребува ні документи не надав, хоча бу в повідомлений про слухання справи належним чином.

Зважаючи на достатність пр едставлених позивачем докум ентів, згідно статті 75 Господа рського процесуального коде ксу України справа розглянут а за наявними у ній матеріала ми.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши подані докази та заслухавши у судових засіда ннях пояснення представника позивача, господарський суд встановив:

01.10.2008р. між Товариством з обме женою відповідальністю „Кра маторськтеплоенерго” (Тепло постачальна організація) та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (Споживач) був укла дений договір за № 146 купівлі-п родажу (постачання) теплової енергії (далі за текстом - до говір), згідно пункту 1.1. якого Т еплопостачальна організаці я зобов' язується постачати теплову енергію Споживачу д о точки продажу (або до точки р озподілу - у разі відсутнос ті вузлів обліку) теплової ен ергії згідно Додатку № 1 „Межа балансової належності та ек сплуатаційної відповідальн ості Сторін”, що є невід' ємн ою частиною договору, а Спожи вач зобов' язується приймат и та оплачувати теплову енер гію за встановленими тарифам и (цінами) в строки та на умова х, передбачених договором.

Договір набуває чинності з дня його підписання Сторона ми та скріплення печатками С торін та діє протягом одного календарного року з дня набр ання його чинності (п.11.1. догово ру).

Згідно вимог ст.ст. 525, 615 Цивіл ьного кодексу України одност ороння відмова від виконання зобов' язання і односторонн я зміна умов договору не допу скаються.

Факт надання теплової енер гії відповідачеві підтвердж ується матеріалами справи.

Відповідно до пункту 6.1. дого вору, Споживач здійснює розр ахунок протягом 3 робочих дні в з дня отримання Споживачем акту-рахунку за умовами дого вору шляхом перерахування гр ошових коштів на поточний ра хунок Теплопостачальної орг анізації.

Позивачем на адресу Відпов ідача були виставлені акти-р ахунки за період з листопада 2008р. по квітень 2009р. (акти-рахунк и № 146-11 від 30.11.2008р., № 146-12 від 31.12.2008р., № 146-1 від 31.01.2009р., № 146-2 від 28.02.2009р., № 146-3 від 31.03.2009р., № 146-4 від 30.04.2009р.) на оплату сп ожитої теплової енергії, час тина яких отримана представн иком відповідача, про що свід чать відмітки на рахунках, а ч астина направлена поштою, що підтверджується квитанціям и у матеріалах справи.

Згідно розрахунку позивач а сума заборгованості за спо житу теплову енергію за пері од з листопада 2008р. по квітень 2009р. становить 761,22грн.

Оскільки на момент розгляд у справи відповідачем не над ано до матеріалів справи док азів погашення заборгованос ті за теплову енергію, вимоги позивача щодо стягнення сум и заборгованості в сумі 761,22грн . підлягають задоволенню.

Стосовно заявлених вимог щ одо стягнення суми пені в роз мірі 761,22грн., суд виходить з нас тупного:

Згідно пункту 8.2.4. договору, з а порушення строків оплати с пожитої теплової енергії за умовами договору Споживач сп лачує Теплопостачальній орг анізації пеню в розмірі 1% від належної до сплати суми за ко жний день прострочення у від повідності з Законом України „Про відповідальність суб' єктів підприємницької діяль ності за несвоєчасне внесенн я плати за спожиті комунальн і послуги та утримання прибу динкових територій” № 686-XIV від 20.05.1999р.

Згідно зі ст.549 ЦК України не устойкою (штрафом, пенею) є гро шова сума або інше майно, які б оржник повинен передати кред иторові у разі порушення бор жником зобов'язання.

Відповідно до ст.230 ГК Україн и штрафними санкціями визнаю ться господарські санкції у вигляді грошової суми (неуст ойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобо в'язаний сплатити у разі пору шення ним правил здійснення господарської діяльності, не виконання або неналежного ви конання господарського зобо в'язання.

Згідно п.6 ст.232 ГК України нар ахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобо в'язання, якщо інше не встанов лено законом або договором, п рипиняється через шість міся ців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано. Таким чин ом, законодавчо обмежений ст рок, протягом якого може нара ховуватись пеня за порушення договірних зобов' язань.

Закон України „Про відпові дальність суб'єктів підприєм ницької діяльності за несвоє часне внесення плати за спож иті комунальні послуги та ут римання прибудинкових терит орій” встановлює відповідал ьність суб'єктів підприємниц ької діяльності за несвоєчас не внесення плати за спожиті комунальні послуги та утрим ання прибудинкових територі й.

Згідно ст.1 вказаного Закон у, суб'єкти підприємницької д іяльності, які використовуют ь нежилі будинки і приміщенн я, належні їм на праві власнос ті або орендовані ними на під ставі договору, для провадже ння цієї діяльності: за несво єчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги сплачуют ь пеню в розмірі одного відсо тка від суми простроченого п латежу за кожний день простр очення, якщо інший розмір пен і не встановлено угодою стор ін, але не більше 100 відсотків з агальної суми боргу.

До приведення нормативно-п равових актів у відповідніст ь з нормами Закону України „П ро відповідальність суб'єкті в підприємницької діяльност і за несвоєчасне внесення пл ати за спожиті комунальні по слуги та утримання прибудинк ових територій” вони діють у частині, що не суперечить цьо му Закону, отже норми вказано го Закону є спеціальними для спірних правовідносин.

За розрахунком позивача, як ий суд визнав вірним та таким , що підлягає задоволенню, роз мір пені становить 761,22грн.

Стосовно заявлених вимог п ро стягнення індексу інфляці ї в розмірі 42,24грн. та 3% річних в розмірі 14,01грн., суд виходить з наступного:

Прострочення відповідаче м грошового зобов' язання тя гне за собою обов' язок спла ти суми боргу з урахуванням в становленого індексу інфляц ії за весь час прострочення, а також трьох процентів річни х з простроченої суми, на підс таві статті 625 ЦК України.

Відповідно до ст.625 Цив ільного кодексу України борж ник, що прострочив виконання грошового зобов' язання на вимогу кредитора зобов' яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

За розрахунком позив ача, який арифметично переві рено судом у відповідності д о методики листа Верховного Суду України № 62-97р від 03.04.97р. “Ре комендації відносно порядку застосування індексу інфляц ії при розгляді судових спра в”, розмір 3% річних складає 14,01г рн. та індекс інфляції станов ить 42,24грн.

Тому стягненню підлягають 3% річних в розмірі 14,01грн. та інд екс інфляції в розмірі 42,24грн.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України, державне мит о та витрати на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу покладаються суд ом на відповідача, оскільки с аме з вини останнього виник с пір.

На підставі ст.ст. 525, 549, 615, 625 Циві льного кодексу України, Зако ном України „Про відповідаль ність суб'єктів підприємниць кої діяльності за несвоєчасн е внесення плати за спожиті к омунальні послуги та утриман ня прибудинкових територій” , керуючись ст.ст. 4-2, 4-3, 22, 32, 33, 34, 38, 43, 49, 82-8 5 Господарського процесуальн ого кодексу України, господа рський суд -

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Краматорськтеплоенерго” м.Краматорськ до Фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1 м.К раматорськ про стягнення 1578,69 г рн., у тому числі суми заборгов аності за теплову енергію в р озмірі 761,22грн., пені в розмірі 761 ,22грн., індексу інфляції в розм ірі 42,24грн., 3% річних в розмірі 14, 01грн. - задовольнити.

Стягнути з Фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1 м. Краматорськ (АДРЕСА_1, 84301; а дреса об' єкту: АДРЕСА_2; і дент. номер НОМЕР_1) на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю „Краматорс ьктеплоенерго” м.Краматорсь к (вул.Беляєва, 113, м.Краматорськ , Донецька область, 84320; ЄДРПОУ 346 57789; п/р 26009060110331 в Краматорській філ ії КБ Приватбанк, МФО 335548) суму з аборгованості за теплову ене ргію в розмірі 761,22грн., пеню в ро змірі 761,22грн., індекс інфляції в розмірі 42,24грн., 3% річних в роз мірі 14,01грн.; витрати по сплаті державного мита в сумі 102,00грн., витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу в сумі 236,00грн.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінче ння десятиденного строку з д ня його прийняття та підписа ння.

Рішення підписане 13.01.2010р.

Суддя

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.01.2010
Оприлюднено29.03.2010
Номер документу7518459
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/368

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 18.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 23.12.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 07.12.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

Ухвала від 18.11.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Манжур В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні