Ухвала
від 11.07.2018 по справі 817/1653/18
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

11 липня 2018 року м. Рівне №817/1653/18 Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Борискін С.А., після одержання позовної заяви

ОСОБА_1 до Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради провизнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинення певних дій, В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом до Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради ОСОБА_2 від 15.02.2018 №3968858 про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень на житловий будинок, що розташований за адресою: Рівненська обл., м.Рівне, вул.Київська, буд.111, кадастровий номер земельної ділянки 5610100000:01:033:0014 та зобов'язання відповідача повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 09.02.2018 №26688261 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на житловий будинок, що розташований за адресою: Рівненська обл., м.Рівне, вул.Київська, буд.111, кадастровий номер земельної ділянки 5610100000:01:033:0014.

Ухвалою судді від 19.06.2018 позовна заява залишалася без руху. Позивачу встановлювався строк для усунення недоліків протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. У вказаний строк позивач допущені недоліки усунув, відтак позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність та відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства і вона подана з дотриманням правил підсудності.

Адміністративний позов подано у строк, установлений законом.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені цим Кодексом, відсутні.

Частиною першою статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). За правилами частини п'ятої цієї статті, умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Системний аналіз норм глави 10 розділу II КАС України свідчить на користь того, що за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється адміністративне судочинство у справах, визначених пунктами 1-9 частини шостої статті 12 КАС України, а також у справах незначної складності, де позивачем подано клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або ж таке клопотання міститься безпосередньо у позовній заяві (за виключенням справ у спорах, які в силу прямих норм КАС України не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження).

Оскільки за предметом позову справа не підпадає під жодну з категорій справ, визначених пунктами 1-9 частини шостої статті 12 КАС України, і відсутнє відповідне клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, дана справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Згідно з ч.2 ст.173 КАС України завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч.1 ст.179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження в адміністративній справі та призначити підготовче засідання.

Водночас, разом з позовною заявою позивачем подано клопотання про витребування у відповідача належним чином засвідчених копій матеріалів реєстраційних справ на об'єкти нерухомого майна, а саме: незавершене будівництво, житловий будинок "В-1" за адресою: Рівненська обл., м.Рівне, вул.Київська, буд.111, реєстраційний номер нерухомого майна 687482256101; земельна ділянка за адресою: Рівненська обл., м.Рівне, вул.Київська, земельна ділянка 111, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 772418856101, кадастровий номер 561010000:01:033:0046.

На обґрунтування вказаного клопотання зазначено, що позивач з об'єктивних причин не може подати суду вищевказані докази, оскільки на адвокатський запит представника позивача відповідач повідомив його, що витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Згідно ч.1, 3 ст.80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

За таких обставин та враховуючи предмет і підстави позову, суд дійшов висновку, що воно підлягає до задоволення, а вищезазначені докази витребуванню у відповідача.

Керуючись статтями 80, 171, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Прийняти позовну заяву до розгляду.

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 ( а/с-82,м.Рівне,33028, ідентифікаційний №2336702957 ) до Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради ( майдан Просвіти,2,м.Рівне,33028, код ЄДРПОУ 39111404 ) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинення певних дій.

Розгляд справи провести за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання у справі призначити на "03" вересня 2018 р. о 10:00 год. в залі судових засідань Рівненського окружного адміністративного суду (м. Рівне, вул. 16 Липня 87).

Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву.

У зазначений вище строк відповідач має право подати до суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України, та усі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків (за наявності), що підтверджують заперечення проти позову.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до частини третьої статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до частини четвертої статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України, до відзиву додаються: докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (частина шоста статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України).

Роз'яснити відповідачу, що згідно частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України, подання заяв по суті справи є правом учасників справи. Неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Запропонувати учасникам справи надати суду належні, допустимі, достовірні та достатні докази, якими обґрунтовуються їхні вимоги та заперечення, в порядку статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до вимог ч.3 ст. 80 КАС України зобов'язати відповідача надати суду у строк до початку судового засідання належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційних справ на об'єкти нерухомого майна, а саме:

-незавершене будівництво, житловий будинок "В-1" за адресою: Рівненська обл., м.Рівне, вул.Київська, буд.111, реєстраційний номер нерухомого майна 687482256101;

-земельна ділянка за адресою: Рівненська обл., м.Рівне, вул.Київська, земельна ділянка 111, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 772418856101, кадастровий номер 561010000:01:033:0046.

Звернути увагу сторін, що відповідно до ч.9 ст.79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Роз'яснити учасникам справи, що у випадку якщо вони без поважних причин не нададуть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вони посилаються, суд вирішує справу на підставі наявних доказів (частина п'ята статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України).

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи разом з витягом про їхні процесуальні права та обов'язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud1770.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду виключно у випадку відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення. Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд.

Заперечення на ухвалу з інших підстав можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Борискін С.А.

Дата ухвалення рішення11.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75225408
СудочинствоАдміністративне
Сутьприйняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі 11 липня 2018 року м. Рівне №817/1653/18 Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Борискін С.А., після одержання позовної заяви ОСОБА_1 до Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міської ради провизнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —817/1653/18

Ухвала від 10.09.2018

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

Ухвала від 19.06.2018

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні