Постанова
від 10.07.2018 по справі 714/93/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 липня 2018 року м. Чернівці

справа № 714/93/18

Апеляційний суд Чернівецької області у складі колегії суддів палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Перепелюк І. Б.

суддів : Литвинюк І.М., Яремка В.В.

секретар Скакун К.В.

позивачі - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4

відповідачі - Комунальний заклад Герцаївської районної лікарні, голова ліквідаційної комісії Герцаївської центральної районної лікарні Андрієску Корнелій Костянтинович

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_6 в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 на рішення Герцаївського районного суду Чернівецької області від 28 березня 2018 року в справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Комунального закладу Герцаївської районної лікарні, голови ліквідаційної комісії Герцаївської центральної районної лікарні Андрієску Корнелія Костянтиновича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Герцаївська районна рада Чернівецької області, про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі (головуючий в 1-й інстанції Акостакіоає О.Т.)

встановив :

ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулися в суд з позовом до Комунального закладу Герцаївської районної лікарні, голови

Провадження 22-ц/794/599/18 Категорія 43/44

ліквідаційної комісії Герцаївської центральної районної лікарні Андрієску К.К., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Герцаївська районна рада Чернівецької області, про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі.

Позовні вимоги обгрунтовували слідуючими обставинами.

ОСОБА_1 згідно наказу Управління охорони здоров'я № 27-к 3 від 28.10.1998р. був призначений на посаду головного лікаря Герцаївської ЦРЛ та за сумісництвом 0,25 ставки лікаря-хірурга хірургічного відділення, що підтверджується відповідними записами в трудовій книжці. Наказом управління охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації № 5-AЛ від 06.12.2012р. підтверджена кваліфікація лікаря хірурга вищої категорії (копія посвідчення № 608).

07.11.2017р. наказом № 38-зв ОСОБА_7 було звільнено з посади головного лікаря Герцаївської центральної районної лікарні на підставі п.6 ст.36 КЗпП України у зв'язку із відмовою від продовження роботи внаслідок зміни істотних умов праці (відмова від укладання контракту) та продовжував працювати на основній посаді лікаря-хірурга хірургічного відділення на 0,5 ставки.

ОСОБА_2 перебував на посаді лікаря ортопеда-травматолога в Герцаївський ЦРЛ з 2005 року. Наказом Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації № 43-ФЛ від 14.12.2015р. присвоєна кваліфікація лікаря з ортопедії і травматології першої категорії (копія посвідчення № 640).

ОСОБА_3 був призначений за сумісництвом на посаду лікаря акушера-гінеколога Герцаївської ЦРЛ на 0,25 ставки в 2012 році, що підтверджується відповідними записами в трудовій книжці. Наказом Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації № 47-АЛ від 06.12.2016р. підтверджена кваліфікація лікаря з акушерства та гінекології вищої категорії (копія посвідчення № 527). Рішенням спеціалізованої вченої ради Державного вищого навчального закладу Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського присуджено науковий ступінь кандидата медичних наук зі спеціальності акушерство та гінекологія.

ОСОБА_4 відповідно до наказу № 56-пр від 16.11.2011р. був переведений на посаду лікаря акушера-гінеколога пологового відділення та наказом від 26-пр від 20.05.2013р. переведений на посаду завідуючого акушерсько-гінекологічним відділенням Герцаївської ЦРЛ, що підтверджується відповідними записами в трудовій книжці. Наказом по Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації № 193-АС від 15.06.2016р. присвоєна кваліфікація лікаря з акушерства та гінекології другої категорії (копія посвідчення № 254).

Рішенням позачергової сесії VII скликання №69-12/16 від 31 жовтня 2016 року Про ліквідацію Герцаївської центральної районної лікарні було вирішено припинити діяльність Герцаївської Центральної районної лікарні. Рішенням Герцаївської районної ради № 66-12/16 від 31 жовтня 2016 року Про створення комунального закладу Герцаївської районної лікарні було створено новий комунальний заклад.

Станом на 29.12.2017р. та на день подання позову, в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб не внесені записи про припинення діяльності Герцаївської ЦРЛ . Таким чином, голова ліквідаційної комісії виконує свої повноваження щодо здійснення заходів, пов'язаних з ліквідацією Герцаївської ЦРЛ, до моменту завершення ліквідації.

Наказом № 46-зв від 27.12.2017р. голови ліквідаційної комісії Герцаївської Центральної районної лікарні Андрієску К.К. у зв'язку з ліквідацією Герцаївської ЦРЛ звільнено 36 медичних працівників з 28.12.2017р. за п.1 ст.40 КЗпПУ, зокрема і позивачів.

Інші медичні працівники Герцаївської ЦРЛ на підставі наказу КЗ Герцаївська районна лікарня від 28.12.2017р. №2-пр були прийняті на роботу в КЗ Герцаївська районна лікарня у зв'язку з ліквідацією Герцаївської ЦРЛ.

ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 важають наказ голови ліквідаційної комісії від 27.12.2017р. № 46-зв про звільнення позивачів у зв'язку з ліквідацією Герцаївської ЦРЛ протиправним.

Зазначають, що на момент їх звільнення існували вакантні посади в новоутвореному КЗ Герцаївська районна лікарня, що підтверджується відповіддю на адвокатські запити, однак їм не було запропоновано переведення на іншу роботу. А на письмові заяви ОСОБА_7, ОСОБА_2 та ОСОБА_4 про переведення до КЗ на вакантні посади лікаря хірурга, лікаря ортопеда-травматолога та лікаря акушера-гінеколога було безпідставно відмовлено.

Позивачі просили скасувати наказ голови ліквідаційної комісії № № 46-зв від 27.12.2017р. в частині звільнення ОСОБА_7, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 із займаних посад, поновити їх на роботі, а саме: ОСОБА_7 на посаду лікаря хірурга хірургічного відділення, ОСОБА_2 на посаду лікаря ортопеда-травматолога, ОСОБА_3 на посаду лікаря акушера гінеколога, ОСОБА_4 на посаду лікаря акушера-гінеколога та завідуючого пологового-гінекологічного відділення з 28.12.2017р. Зобов'язати голову ліквідаційної комісії Герцаївської центральної районної лікарні та Комунальний заклад Герцаївська районна лікарня прийняти позивачів ОСОБА_1 на посаду лікаря хірурга хірургічного відділення, ОСОБА_2 на посаду лікаря ортопеда-травматолога, ОСОБА_3 на посаду лікаря акушер-гінеколога,ОСОБА_4 на посаду акушера-гінеколога та завідуючого пологового-гінекологічного відділення в КЗ Герцаївська районна лікарня в порядку переведення з Герцаївської ЦРЛ у зв'язку із ліквідацією.

Рішенням Герцаївського районного суду Чернівецької області від 28 березня 2018 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, ОСОБА_6 в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 подала апеляційну скаргу, просить рішення скасувати та задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Апелянт вважає оскаржуване рішення незаконним та необгрунтованим.

Посилається на порушення судом норм матеріального та процесуального права. Зазначає, що станом на день звільнення позивачів та на день розгляду справи судом, заходи по ліквідації лікарні не завершені та не винесений наказ про скорочення штату працівників.

Також апелянт зазначає, що встановлена законодавством можливість ліквідації державної установи (організації) з одночасним створенням іншої, яка буде виконувати повноваження (завдання) особи, що ліквідовується, не виключає, а включає зобов'язання роботодавця (держави) по працевлаштуванню працівників ліквідованої установи.

Колегія суддів, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, вважає, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, рішення - залишити без змін з наступних підстав.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив із того, що звільнення позивачів проведено з дотриманням норм чинного законодавства.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції.

Відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Між сторонами виникли правовідносини з припинення трудового договору, які регулюються нормами КЗпП України.

З матеріалів справи вбачається, що згідно наказу Управління охорони здоров'я № 27-к 3 від 28.10.1998р. ОСОБА_1 був призначений на посаду головного лікаря Герцаївської ЦРЛ та за сумісництвом 0,25 ставки лікаря-хірурга хірургічного відділення, що підтверджується записами в трудовій книжці. Наказом управління охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації № 5-AЛ від 06.12.2012р. підтверджена кваліфікація лікаря хірурга вищої категорії (копія посвідчення № 608). 07.11.2017р. наказом № 38-зв ОСОБА_7 було звільнено з посади головного лікаря Герцаївської центральної районної лікарні на підставі п.6 ст.36 КЗпП України у зв'язку із відмовою від продовження роботи внаслідок зміни істотних умов праці (відмова від укладання контракту) та він продовжував працювати на основній посаді лікаря-хірурга хірургічного відділення на 0,5 ставки.

ОСОБА_2 перебував на посаді лікаря ортопеда-травматолога в Герцаївський ЦРЛ з 2005 року. Наказом Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації № 43-ФЛ від 14.12.2015р. присвоєна кваліфікація лікаря з ортопедії і травматології першої категорії (копія посвідчення № 640).

ОСОБА_3 був призначений за сумісництвом на посаду лікаря акушера-гінеколога Герцаївської ЦРЛ на 0,25 ставки в 2012 році, що підтверджується записами в трудовій книжці. Наказом Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації № 47-АЛ від 06.12.2016р. підтверджена кваліфікація лікаря з акушерства та гінекології вищої категорії (копія посвідчення № 527), Рішенням спеціалізованої вченої ради Державного вищого навчального закладу Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського присуджено науковий ступінь кандидата медичних наук зі спеціальності акушерство та гінекологія.

ОСОБА_4 відповідно до наказу № 56-пр від 16.11.2011р. був переведений на посаду лікаря акушера-гінеколога пологового відділення та наказом від 26-пр від 20.05.2013р. переведений на посаду завідуючого акушерсько-гінекологічним відділенням Герцаївської ЦРЛ, що підтверджується записами в трудовій книжці. Наказом по Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації № 193-АС від 15.06.2016р. присвоєна кваліфікація лікаря з акушерства та гінекології другої категорії (копія посвідчення № 254).

Рішенням позачергової сесії VII скликання №69-12/16 від 31 жовтня 2016 року Про ліквідацію Герцаївської центральної районної лікарні було вирішено припинити діяльність Герцаївської Центральної районної лікарні.

Рішенням Герцаївської районної ради № 00-11/16 від 31 жовтня 2016 року було створено новий комунальний заклад Герцаївської районної ради Герцаївська районна лікарня .

20.10.2017р. ліквідаційною комісією попереджено всіх працівників про послідуюче звільнення з роботи у зв'язку із ліквідацією.

Наказом голови ліквідаційної комісії Герцаївської Центральної районної лікарні Андрієску К.К. № 46-зв від 27.12.2017р. у зв'язку з ліквідацією Герцаївської ЦРЛ згідно рішення Герцаївської районної ради № 69-12/16 від 31.10.2016р. Про ліквідацію Герцаївської ЦРЛ звільнено 41 медичного працівника у зв'язку із ліквідацією Герцаївської ЦРЛ з 28.12.2017р. на підставі п.1 ст.40 КЗпПУ, в тому числі і позивачів.

Звертаючись з позовом до суду, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 посилались на те, що на момент їх звільнення з Герцаївської ЦРЛ існували вакантні посади в новоутвореному Комунальному закладі Герцаївська районна лікарня, однак в порушення ч.2 ст.40 КЗпП України позивачам не було запропоновано переведення на іншу роботу.

Відповідно до діючого законодавства, трудовий договір - угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. (ст. 21 ч. 3 КЗпП України).

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Розглядаючи трудові спори, пов'язані зі звільненням за п.1 ст. 40 КЗпП, необхідно з'ясувати, чи дійсно у відповідача мали місце зміни в організації виробництва і праці, зокрема, ліквідація, реорганізація або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, чи додержано власником або уповноваженим ним органом норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника, які є докази щодо змін в організації виробництва і праці, про те, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу або що власник або уповноважений ним орган не мав можливості перевести працівника з його згоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувався вивільнювальний працівник переважним правом на залишення на роботі та чи попереджався він за 2 місяці про наступне вивільнення.

Частиною другою ст. 40 цього Кодексу встановлено, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Згідно з частинами першою та третьою статті 492 КЗпП України про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації.

При розгляді справи встановлено, що позивачів ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 було завчасно попереджено про їх звільнення з Герцаївської центральної районної лікарні, а саме звільнення відбулось 27.12.2017р., що свідчить про дотримання керівництвом лікарні процедури звільнення у відповідності до вимог закону.

Згідно витягу із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Герцаївська центральна районна лікарня з 11.11.2016р. перебуває в стані припинення.

Доводи апеляційної скарги щодо зобов язання відповідача працевлаштувати позивачів спростовуються наступним.

Відповідно до ст.104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. Таким чином, лише при реорганізації (приєднанні, злитті, поділу, перетворенні) юридична особа також припиняється, але її права та обов'язки в порядку правонаступництва переходять до нової (іншої) юридичної особи. Зокрема, до правонаступника переходять обов'язки не тільки в частині майнових прав, а й трудових відносин, в тому числі обов'язку щодо працевлаштування працівника (переведення працівника на іншу роботу).

Встановлена законодавством можливість ліквідації державної установи (організації) з одночасним створенням іншої, яка буде виконувати повноваження (завдання) установи, що ліквідується, не виключає, а передбачає зобов'язання роботодавця (держави) по працевлаштуванню працівників ліквідованої установи. Власник є таким, що належно виконав вимоги ч.2 ст. 40, ч.3 ст.492 КЗпП України щодо працевлаштування працівника, якщо запропонував йому наявну на підприємстві роботу, тобто вакантну посаду чи роботу за відповідною професією чи спеціальністю, чи іншу вакантну роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду тощо. При цьому роботодавець зобов'язаний запропонувати всі вакансії, що відповідають зазначеним вимогам, які існують на цьому підприємстві, незалежно від того, в якому структурному підрозділі працівник, який вивільнюється, працював.

Проте, як вбачається із рішення Герцаївської районної ради № 00-11/16 від 31 жовтня 2016 року та Статуту комунального закладу Герцаївської районної ради Герцаївська районна лікарня , зазначена новостворена комунальна установа не є правонаступником Герцаївської центральної районної лікарні, а тому у відповідача не виникло зобов'язання щодо працевлаштування звільнених за п.1 ст. 40 КЗпП України шляхом запропонування іншої роботи. У разі звільнення працівників за п.1 ст. 40 КЗпП України діють обмеження щодо звільнення окремих категорій працівників, встановлені ст.ст.184, 186-1 КЗпП України. Даних про те, що позивачі відносяться до таких категорій не встановлено.

Після ліквідації Герцаївської центральної районної лікарні створено новий комунальний заклад Герцаївської районної ради Герцаївська районна лікарня , яка не є її правонаступником, і не має зобов'язань щодо працевлаштування працівників, в тому числі, і позивачів. При ліквідації відсутня можливість переведення працівника з його згоди на іншу роботу. При цьому позивачі не позбавлені права звернутися до створеного нового комунального закладу Герцаївська районна лікарня із заявами про прийняття на роботу.

З огляду на викладене, звільнення позивачів відбулось без порушення встановленого законом порядку, оскільки після ліквідації Герцаївської центральної районної лікарні створено новий комунальний заклад - Герцаївська районна лікарня, а тому, у відповідача не виникло зобов язання щодо працевлаштування звільнених працівників.

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції виходив з того, що при звільненні позивачів дотримано вимоги трудового законодавства, а тому дійшов правильного висновку про відсутність правових підстав для визнання протиправними та скасування наказів про звільнення та поновлення позивачів на роботі. Доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують.

Керуючись ст.374, ст. 375 ЦПК України, суд

постановив :

Апеляційну скаргу ОСОБА_6 в інтересах ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 залишити без задоволення.

Рішення Герцаївського районного суду Чернівецької області від 28 березня 2018 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту прийняття, може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови. Дата складення повної постанови 13 липня 2018 року.

Головуючий (підпис)

Судді:(підписи)

Вірно з оригіналом :

СудАпеляційний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення10.07.2018
Оприлюднено12.07.2018
Номер документу75238844
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —714/93/18

Постанова від 11.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 10.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернівецької області

Перепелюк І. Б.

Ухвала від 24.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернівецької області

Перепелюк І. Б.

Ухвала від 18.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернівецької області

Перепелюк І. Б.

Рішення від 28.03.2018

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Акостакіоає О. Т.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Акостакіоає О. Т.

Ухвала від 30.01.2018

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Акостакіоає О. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні