Ухвала
від 12.07.2018 по справі 202/4050/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4050/18

Провадження № 1-кс/202/3128/2018

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 липня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні № 32018040040000048,

В С Т А Н О В И В :

11.07.2018 року до суду надійшло зазначене клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна.

З клопотання убачається, що в провадженні слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018040040000048 від 10.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

Слідчий зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, в лютому 2018 року, діючи умисно, знаходячись у м. Дніпрі, створили (зареєстрували) підприємство ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) без мети ведення фінансово-господарської діяльності та, після проведення ними державної реєстрації юридичної особи, використовували реквізити створеного (зареєстрованого) підприємства ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на придбання податкового кредиту з податку на додану вартість у таких підприємств як ТОВ «Мазаль ЛТД» (код ЄДРПОУ 41558433) та ТОВ «Альфа Тютюн» (код ЄДРПОУ 41693679) для подальшого документального формування незаконного податкового кредиту підприємствам, котрі здійснюють «пересорт» нібито закуплених та реалізованих товарно-матеріальних цінностей (послуг) у вигляді створення умов для ухилення від сплати податків підприємствам реального сектору економіки.

Так, будучи допитаним свідок ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , показав, що до ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) відношення не має, банківські рахунки зазначеного підприємства не відкривав, податкову звітність та бухгалтерський облік не складав.

Отже, досудовим розслідуванням встановлено, що до реєстрації підприємства ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) мали відношення невстановлені слідством особи, які без дійсного наміру здійснювати діяльність, пов`язану з виробництвом та продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг, використовуючи реквізити та банківські рахунки підприємства з ознаками фіктивності, документально оформляли неіснуючі операції з постачання товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг, після чого дані документи використовувалися різними суб`єктами господарської діяльності для відображення в бухгалтерському та податковому обліку з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, що призвело до ухилення від сплати податків підприємств реального сектору економіки.

Під час досудового розслідування встановлено, що підприємства-імпортери реального сектору економіки здійснюють реалізацію імпортованих товарів фізичним особам за готівкові кошти без відображення зазначених операцій в бухгалтерському та податковому обліку, при цьому надають послуги по формуванню незаконного податкового кредиту для підприємств, що мають ознаки фіктивності та котрі задіяні в схемах по ухиленню від сплати податків та незаконній конвертації грошових коштів вказаним суб`єктам господарської діяльності, що мають ознаки фіктивності, шляхом відображення у податковій звітності операції по реалізації імпортованих товарів зазначеним вище підприємствам, котрі фактично не відбувались, тим самим формуючи незаконний податковий кредит з податку на додану вартість, котрий в подальшому використовується суб`єктами господарювання реального сектору економіки для мінімізації податкових зобов`язань та ухилення від сплати податків.

Використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, зазначені особи отримують готівкові кошти, котрі передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві дані про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки з метою умисного ухилення від сплати податків.

В результаті аналізу фінансово-господарської діяльності зазначених суб`єктів господарювання встановлено, що вони: не мають виробничих потужностей та складських приміщень; не мають автотранспорту для перевезення вантажів; кількість співробітників на вказаних підприємствах - 1 робітник в особі директора та бухгалтера, що фізично унеможливлює виконання договірних умов у задекларованих обсягах; мають розрахункові рахунки в одних банківських установах, одні й ті ж самі особи підприємств є службовими особами відразу на декількох підприємствах, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

В ході подальшого розслідування кримінального провадження з метою встановлення всіх обставин діяльності групи підприємств було допитано у якості свідка директора та засновника ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) ОСОБА_5 , який засвідчив, що не має ніякого відношення до реєстрації та фінансово-господарської підприємства ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), а також ніколи не виконував адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі функції, не здійснював ведення бухгалтерського обліку та складання звітності на ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), а лише здійснив реєстрацію вищевказаних підприємств та відкриття розрахункових рахунків у банківських установах за грошову винагороду.

Так, встановлено, що відповідно до інформації з бази даних ГУ ДФС у Дніпропетровській області «Податковий блог» підприємство ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812) має суму ліміту податкового кредиту на спеціальних рахунках з ПДВ, котра в подальшому може бути використана для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки і котра надає можливість спричинити збитки державі.

Тому слідчий просила накласти арешт на активи - суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197) за адресою: м. Київ, Львівська площа, 8, підприємства: ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) по вказаним підприємствам, на котру останні мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Ознайомившись з клопотанням і доданими до нього матеріалами, матеріалами кримінального провадження № 32018040040000048 від 10.07.2018 року, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що в провадженні СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018040040000048 від 10.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205 КК України.

За ст. 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів згідно з п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, та запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного, обґрунтованого та справедливого рішення, слідчий суддя, відповідно до вимог ст.ст. 94, 132, 173 КПК України повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації; наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення; розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

З оглядуна зазначене,приходжу довисновку,що клопотанняслідчого єобґрунтованим татаким,що підлягаєзадоволенню,оскільки слідчимта прокуроромбуло доведенонаявність підстав,передбачених КПКУкраїни,для накладенняарешту наактиви -суми лімітуПДВ всистемі електронногоадміністрування ПДВв Державнійфіскальній службіУкраїни (кодЄДРПОУ 39292197)за адресою:м.Київ,Львівська площа,8,підприємства:ТОВ «Хіларі-Трейд»(кодЄДРПОУ 41926812),шляхом блокуваннясум податкув системіелектронного адмініструванняПДВ (лімітПДВ)по вказанимпідприємствам,на котруостанні маютьправо зареєструватиподаткові накладніта/аборозрахунки коригуванняв Єдиномуреєстрі податковихнакладних, оскільки незастосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження перешкоджатиме встановленню всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Керуючись ст. ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 32018040040000048 задовольнити.

Накласти арешт на активи - суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України (код ЄДРПОУ 39292197) за адресою: м. Київ, Львівська площа, 8, підприємства: ТОВ «Хіларі-Трейд» (код ЄДРПОУ 41926812), шляхом блокування сум податку в системі електронного адміністрування ПДВ (ліміт ПДВ) по вказаним підприємствам, на котру останні мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Виконання ухвали про арешт майна доручити слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення12.07.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75249757
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/4050/18

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні