Ухвала
від 20.07.2018 по справі 202/4050/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4050/18

Провадження № 1-кс/202/3408/2018

УХВАЛА

Іменем України

20 липня 2018 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотанняслідчого СВФР ЛівобережноїОДПІ м.Дніпра ГУДФС уДніпропетровській областілейтенанта податковоїміліції ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором відділупрокуратури Дніпропетровськоїобласті ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,-

ВСТАНОВИВ:

До Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів.

Відповідно до клопотання в провадженні слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018040040000048 від 10.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Слідчий зазначила, що в ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи в лютому 2018 року, діючи умисно, знаходячись у м. Дніпрі, створили (зареєстрували) підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), без мети ведення фінансово-господарської діяльності, та після проведення ними державної реєстрації юридичної особи, використовували реквізити створеного (зареєстрованого) підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою прикриття незаконної діяльності, спрямованої на придбання податкового кредиту з податку на додану вартість у таких підприємств як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), для подальшого документального формування незаконного податкового кредиту підприємствам, що здійснюють «пересорт» нібито закуплених та реалізованих товарно-матеріальних цінностей (послуг) у вигляді створення умов для ухилення від сплати податків підприємствам реального сектору економіки.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що до реєстрації підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) мали відношення невстановлені слідством особи, які без дійсного наміру здійснювати діяльність, пов`язану з виробництвом та продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт та наданням послуг, використовуючи реквізити та банківські рахунки підприємства з ознаками фіктивності, документально оформляли неіснуючі операції з постачання товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг, після чого дані документи використовувалися різними суб`єктами господарської діяльності для відображення в бухгалтерському та податковому обліку з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, що призвело до ухилення від сплати податків підприємств реального сектору економіки.

Використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, зокрема ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, зазначені особи отримують готівкові кошти, котрі передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві дані про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки з метою умисного ухилення від сплати податків.

В ході подальшого розслідування кримінального провадження з метою встановлення всіх обставин діяльності групи підприємств було допитано у якості свідка директора та засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який засвідчив, що не має ніякого відношення до реєстрації та фінансово-господарської підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а також ніколи не виконував адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі функції, не здійснював ведення бухгалтерського обліку та складання звітності на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а лише здійснив реєстрацію вищевказаного підприємства та відкриття розрахункових рахунків у банківських установах за грошову винагороду.

Так, встановлено, що відповідно до інформації з бази даних ГУ ДФС у Дніпропетровській області «Податковий блог» підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зареєстровано як юридична особа ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В ході досудового розслідування виникла необхідність перевірки фактів підписання ОСОБА_5 уставних і реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », підписаних від його імені як засновника даного підприємства.

Для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, першочергове значення мають реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що свідчать про факт його створення (реєстрацію) і перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_5 , а саме: рішення засновника (учасника) про створення підприємства (юридичної особи), установча угода, статут, в тому числі із змінами та доповненнями, заява про державну реєстрацію новоутвореної шляхом заснування юридичної особи, реєстраційна картка про державну реєстрацію новоутвореної шляхом заснування юридичної особи, наказ про призначення у якості службової особи, реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів, протоколи зборів засновників, свідоцтво про держреєстрацію в якості суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, - котрі є необхідними для встановлення кола осіб, що уповноважені на виконання адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій на підприємстві, і є важливим і ключовим доказом у зазначеному кримінальному провадженні, що допоможе встановити об`єктивну істину по справі, визначити суб`єкта та суб`єктивну сторону кримінального правопорушення.

Вказані докази є можливим отримати та долучити до матеріалів кримінального провадження лише отримавши дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що містять охоронювану законом таємницю, та проведення їх вилучення (виїмку) у ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Слідчий зазначила, що документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , дають можливість для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні перевірити факт створення (реєстрацію) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 або іншою особою, встановити, якими саме документами була визначена процедура державної реєстрації, а також підтвердити чи спростувати факти підписання документів по створенню (реєстрації) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » саме ОСОБА_5 , що можливо встановити в ході проведення почеркознавчої експертизи, а для цього необхідні саме оригінали документів.

Тому слідчий просила надати дозвіл на проведення тимчасового доступу до оригіналів уставних та реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та їх вилучення (виїмку), що знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Слідчий у судове засідання не з`явилася, надала заяву, в котрій клопотання підтримала, просила задовольнити та розглянути його за її відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Дослідивши матеріали клопотання, кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування всіх обставин кримінального провадження, необхідний тимчасовий доступ до оригіналів уставних та реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та їх вилучення (виїмку), що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання не здійснювалося, у зв`язку із неприбуттям в судове засідання всіх осіб, що відповідає вимогам ч. 4 ст. 107 КПК України.

Керуючись ст. ст. 110, 131-132, 159-160, 162-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 та слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню №32018040040000048: старшому слідчому СВ ФР ДПІ у Новокодацькому районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , слідчому СВ ФР ДПІ у Новокодацькому районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській ОСОБА_7 , на проведення тимчасового доступу до оригіналів уставних та реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та їх вилучення (виїмку), котрі знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк виконання ухвали до 19 серпня 2018 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення20.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75400687
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/4050/18

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 12.07.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні