Ухвала
від 16.07.2018 по справі 813/584/18
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

справа № 813/584/18

16 липня 2018 року

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді Крутько О.В.,

за участю секретаря судового засідання Василько А.В.,

представника позивача Цаплак М.І.,

представника третьої особи ОСОБА_2,

розглянувши у підготовчому засіданні у м.Львові адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТОР-Н до Виконавчого комітету Новояворівської міської ради Яворівського району Львівської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішень, -

В С Т А Н О В И В :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю ТОР-Н , в якій позивач просить суд:

-визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Новояворівської міської ради Яворівського району Львівської області від 29.01.2014 року №14 Про розгляд заяви щодо надання дозволу на розроблення проектної документації щодо будівництва готельно-торгово-офісного центру по АДРЕСА_1, гр.ОСОБА_3. разом з додатком в якому викладені Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки;

-визнати протиправним та скасувати рішення Виконавчого комітету Новояворівської міської ради Яворівського району Львівської області від 24.03.2016 року №41 Про розгляд заяви щодо винесення інженерних мереж за межі земельної ділянки по АДРЕСА_1, гр.ОСОБА_3. .

Ухвалою від 19.02.2018 року позовну заяву залишено без руху та запропоновано позивачу у 10-денний термін з моменту отримання копії ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки позовної заяви, зазначені в мотивувальній частині ухвали.

На виконання вимог ухвали від 19.02.2018 року позивачем уточнено процесуальний статус сторін, а саме виключено з числа відповідачів ОСОБА_3 та залучено її до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Ухвалою від 14.03.2018 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Представником позивача у підготовчому засідання заявлено клопотання про поновлення строку звернення до суду з підстав викладених у заяві про поновлення строку звернення до адміністративного суду. Зазначає, що про існування оскаржуваних рішень позивач дізнався лише в листопаді 2017 року з ухвали про відкриття провадження Яворівським районним судом Львівської області у справі №460/4141/17 за позовом ОСОБА_3 до ПП ТОР-Н третя особа Яворівське Управління по експлуатації газового господарства про зобов'язання вчинити дії по переносу газопроводу низького тиску.

Представник третьої особи у підготовчому засіданні просив у задоволенні заяви про поновлення строку звернення до суду відмовити, оскільки позивачу було відомо про існування оскаржуваних рішень ще у липні 2017 року. Вказане підтверджується претензією третьої особи від 11.07.2017 року адресованої директору ПП ТОР-Н .

Дослідивши матеріали справи, розглянувши заяву представника позивача про поновлення строку звернення до суду, заслухавши пояснення представника позивача та представника третьої особи, оцінивши докази наявні в матеріалах справи, зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно з ч.2 ст.122 КАС України, для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно матеріалів справи, позивачем оскаржується рішення виконавчого комітету Новояворівської міської ради Яворівського району Львівської області від 29.01.2014 року №14 "Про розгляд заяви щодо надання дозволу на розроблення проектної документації щодо будівництва готельно-торгово-офісного центру по АДРЕСА_1, гр.ОСОБА_3." разом з додатком в якому викладені Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки та рішення Виконавчого комітету Новояворівської міської ради Яворівського району Львівської області від 24.03.2016 року №41 "Про розгляд заяви щодо винесення інженерних мереж за межі земельної ділянки по АДРЕСА_1, гр.ОСОБА_3.".

11.07.2017 року фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3 надіслано директору ПП ТОР-Н претензію, в якій третьою особою зазначається, що дозвіл на винесення інженерних мереж за межі земельної ділянки по АДРЕСА_1 надано рішенням Новояворівської міської ради від 23.03.2016 року №41. Вказане рішення оприлюднене і воно знаходиться на офіційному сайті ради.

Крім того, про будівельні роботи на земельні ділянці по АДРЕСА_1, яка належить гр.ОСОБА_3 позивачу було відомо ще у 2016 році. Вказане підтверджується листами від 03.08.2016 року №1721/10 та від 14.06.2018 року №Lv-сл-5894-0618.

Тому, позивач міг дізнатися на підставі яких документів проводяться будівельні роботи, ознайомитися з відповідною інформацією з відкритих джерел, або звернутися із запитом до відповідача чи третьої особи та подати позов у встановлений строк.

Позивачем не надано доказів, що про оскаржувані рішення він дізнався лише у листопаді 2017 року.

Відповідно до частини 3 статті 123 КАС України якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Тобто, обов'язковою умовою поновлення судом строків на звернення до адміністративного суду є існування поважної причини (певних обставин або обставини, за яких своєчасне здійснення процесуальної дії було неможливим або утрудненим) пропуску такого строку, про що зазначається та підтверджується матеріалами, що до неї додаються.

Враховуючи, що обставини, викладені в позовній заяві та заяві на обґрунтування причини пропуску строку звернення до суду були спростовані доказами, отриманими в ході судового засідання і позивач не надав доказів поважності таких причин пропуску строку звернення, суд вважає, що позивачем пропущено строк звернення до суду з даною позовною заявою без поважних причин.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду,з підстав, визначених частинами третьою та четвертою статті 123 цього Кодексу.

За таких обставин, позовну заяву необхідно залишити без розгляду.

Судовий збір в сумі 3524,00 грн. у зв'язку із залишенням позовної заяви без розгляду підлягає поверненню відповідно до п.4 ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір .

Керуючись ст.ст.122, 123, 240, 241, 243, 248 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Залишити без розгляду позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТОР-Н до Виконавчого комітету Новояворівської міської ради Яворівського району Львівської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішень.

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю ТОР-Н (вул.С.Бандери, 1, м.Новояворівськ, Яворівський район, Львівська область, 81053, код ЄДРПОУ 30665309) судові витрати у вигляді судового збору у розмір 3524 (три тисячі п'ятсот двадцять чотири) грн. 00 коп., сплачені згідно платіжного доручення №5 від 08.02.2018 року та платіжного доручення №11 від 07.03.2018 року.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Повний текст ухвали виготовлено 17 липня 2018 року.

Суддя Крутько О.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.07.2018
Оприлюднено17.07.2018
Номер документу75323326
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/584/18

Постанова від 18.09.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 16.08.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 14.03.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 19.02.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні