Ухвала
від 12.07.2018 по справі 523/9339/18
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/9339/18

Провадження №2/523/3921/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" липня 2018 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м. Одеси Дяченко В.Г., розглянувши заяву представника позивача про забезпечення позову, по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення суми боргу, -

ВСТАНОВИВ:

До Суворовського районного суду м. Одеси звернулася ОСОБА_3, яка діє в інтересах ОСОБА_1, з позовом до ОСОБА_2 про стягнення суми боргу з підстав невиконання зобов'язань.

Разом з позовом представником позивача подано заяву про забезпечення позову, в порядку і на підставі положень ст.ст. 149 та 152 ЦПК України, в якій просить вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту - на усе майно ОСОБА_2 (паспорт серії КМ 069570 виданий Суворовським РВ ОГУУМВС України в Одеській області 29.11.2002 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1).

Згідно з ч.1 та ч 2 ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст.150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч.1 ст.153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, судом не встановлено необхідності у виклику особи, яка подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, або для з'ясування питань, пов'язаних із зустрічним забезпеченням, а також не встановлено необхідності призначення заяви про забезпечення позову до розгляду у судовому засіданні з викликом сторін.

Згідно з ч.5 ст.153 ЦПК України залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково.

Положеннями ч.1 ст 150 ЦПК України визначено види забезпечення позову.

Суд, розглянувши вищезазначену заяву, враховуючи обґрунтування позивача, приходить до висновку про наявність підстав для забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно відповідача, враховуючи, що вимога про забезпечення позову подана з додержанням ст. 151 ЦПК України.

З додатків до заяви про забезпечення позову встановлено наявність у ОСОБА_2 майна, а саме:

- земельна ділянка кадастровий номер 5122786400:01:001:3678, площею 0,0589 га, розташована за адресою Одеська область, Лиманський район, с/рада Фонтанська, Заря садове товариство садового масиву Вапнярський , вул. Лимарська, земельна ділянка 150;

- складське приміщення загальною площею 146,9 кв.м., розташоване за адресою: Одеська область, Березівський р-н, с. Гуляївка, вул. Гагаріна, будинок 1Г;

- земельна ділянка кадастровий номер 5325455300:00:005:0434, площею 1,6005 га, розташована за адресою Полтавська область, Чутівський район, с/рада Артемівська;

- земельна ділянка кадастровий номер 3521781500:02:002:0431, площею 6,1718 га, розташована за адресою Кіровоградська область, Добровеличківський район, с/рада Гнатівська;

- земельна ділянка кадастровий номер 5122782600:02:001:1323, площею 0,08 га, розташована за адресою Одеська область, Лиманський район, с. Красносілка, вул.Каштанова, земельна ділянка 37;

- житловий будинок розташований за адресою Херсонська область, м.Херсон, вул.9-а Текстильна, будинок 12 (та земельна ділянка площею 496,0 кв.м. у безстроковому користуванні);

- 1/4 частина трьохкімнатної квартири, що розташована за адресою 65069, м. Одеса, ДобровольськогоАДРЕСА_1, загальною площею 71,3 кв.м.;

- 4/5 частини будинку, що розташований за адресою Одеська область, Березівський район, м. Березівка, вул. Цеткін К., будинок 2, загальною площею 87,8 кв.м.

Позивачем в заяві про забезпечення позову зазначено причини, у зв'язку з чим потрібно забезпечити позов. Заходи забезпечення позову відповідають заявленим вимогам, в частині безпосередньо зв'язані з предметом спору, є в співмірними заявленим вимогам, необхідними і достатніми для забезпечення виконання судового рішення.

Судом також враховується охорона прав і інтересів інших осіб, які беруть участь у справі, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. Цивільний процесуальний кодекс України враховує принцип рівноправ'я сторін у процесі і забезпечує захист інтересів, в тому числі, відповідача.

Судом перевірено аргументованість вимоги про забезпечення позову щодо застосовування заходів забезпечення позову, враховано те, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Судом враховано, що заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і направлені на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акта, а також перешкоджання спричинення значної шкоди заявнику.

Суд вважає необґрунтовану вимогу про накладення арешту на усе майно, так як підтверджено наявність у ОСОБА_2 тільки частини майна, на яку і накладається арешт, враховуючи співмірність забезпечення позову заявленим вимогам.

Отже, суд прийшов до висновку про забезпечення позову у вищевказаний спосіб, тобто у спосіб визначений п.1 ч.1 ст.150 ЦПК України, оскільки невжиття заходів забезпечення позову може в майбутньому утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до вимог статті 154 ЦПК України, суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення). Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову.

Розмір зустрічного забезпечення визначається судом з урахуванням обставин справи. Заходи зустрічного забезпечення позову мають бути співмірними із заходами забезпечення позову, застосованими судом, та розміром збитків, яких може зазнати відповідач у зв'язку із забезпеченням позову.

Питання застосування зустрічного забезпечення вирішується судом в ухвалі про забезпечення позову або в ухвалі про зустрічне забезпечення позову.

Строк надання зустрічного забезпечення визначається судом та не може перевищувати десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову або ухвали про зустрічне забезпечення, якщо інше не випливає зі змісту заходів зустрічного забезпечення.

Особа, за заявою якої застосовані заходи забезпечення позову із застосуванням зустрічного забезпечення, протягом визначеного судом строку має надати суду документи, що підтверджують надання зустрічного забезпечення.

Якщо особа, за заявою якої застосовані заходи забезпечення позову, не виконує вимоги суду щодо зустрічного забезпечення у визначений судом строк, суд скасовує ухвалу про забезпечення позову та про зустрічне забезпечення.

Суд врахував, що позивач не надав до суду відомості щодо свого майнового стану, а відповідно до ч. 1 ст. 159 ЦПК України у певних випадках відповідач або інша особа, чиї права або охоронювані законом інтереси порушені внаслідок вжиття заходів забезпечення позову, має право на відшкодування збитків, заподіяних забезпеченням позову, за рахунок особи, за заявою якої такі заходи забезпечення позову вживалися.

Розмір зустрічного забезпечення визначається судом з урахуванням обставин справи.

Суд вважає за доцільне визначити позивачеві розмір зустрічного забезпечення у сумі 100000 (сто тисяч) гривень та зобов'язати сплатити вказану суму на депозитний рахунок суду у строк, передбачений пунктом 8 статті 154 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження. Примірник ухвали про забезпечення позову залежно від виду вжитих заходів одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 149-154, 157 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_3, яка діє в інтересах ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити частково.

Забезпечити позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 стягнення суми боргу шляхом накладення арешту на майно, яке належить ОСОБА_2 (паспорт серії КМ 069570 виданий Суворовським РВ ОГУУМВС України в Одеській області 29.11.2002 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1), а саме:

- земельна ділянка кадастровий номер 5122786400:01:001:3678, площею 0,0589 га, розташована за адресою Одеська область, Лиманський район, с/рада Фонтанська, Заря садове товариство садового масиву Вапнярський , вул. Лимарська, земельна ділянка 150;

- складське приміщення загальною площею 146,9 кв.м., розташоване за адресою: Одеська область, Березівський р-н, с. Гуляївка, вул. Гагаріна, будинок 1Г;

- земельна ділянка кадастровий номер 5325455300:00:005:0434, площею 1,6005 га, розташована за адресою Полтавська область, Чутівський район, с/рада Артемівська;

- земельна ділянка кадастровий номер 3521781500:02:002:0431, площею 6,1718 га, розташована за адресою Кіровоградська область, Добровеличківський район, с/рада Гнатівська;

- земельна ділянка кадастровий номер 5122782600:02:001:1323, площею 0,08 га, розташована за адресою Одеська область, Лиманський район, с. Красносілка, вул. Каштанова, земельна ділянка 37;

- житловий будинок розташований за адресою Херсонська область, м. Херсон, вул. 9-а Текстильна, будинок 12 (та земельна ділянка площею 496,0 кв.м. у безстроковому користуванні);

- 1/4 частина трьохкімнатної квартири, що розташована за адресою 65069, м. Одеса, ДобровольськогоАДРЕСА_1, загальною площею 71,3 кв.м.;

- 4/5 частини будинку, що розташований за адресою Одеська область, Березівський район, м. Березівка, вул. Цеткін К., будинок 2, загальною площею 87,8 кв.м.

Ухвалу для виконання направити до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради.

Відомості відповідно до ч.1 ст.157 ЦПК України та Закону України Про виконавче провадження :

Стягувач: ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (Котовськ), вул. Подільська (Чапаєва), буд. 36а.

Боржник: ОСОБА_2 (паспорт серії КМ 069570 виданий Суворовським РВ ОГУУМВС України в Одеській області 29.11.2002 року, зареєстрований: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1).

Застосувати зустрічне забезпечення позову.

Визначити ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (Котовськ), вул. Подільська (Чапаєва), буд. 36а, розмір зустрічного забезпечення у сумі 100000 (сто тисяч) гривень та зобов'язати ОСОБА_1 сплатити вказану суму на депозитний рахунок суду (Отримувач:ТУ ДСА України в Одеській області, код отримувача (ЄДРПОУ):26302945, Банк отримувача: Державна казначейська служба України, МФО: 820172, № рахунку: 37317035005435) у строк, що не перевищує десяти днів з дня отримання заявником, або його представником, ухвали про забезпечення позову.

Зобов`язати ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (Котовськ), вул. Подільська (Чапаєва), буд. 36а, у вказаний строк, надати до суду документи, що підтверджують сплату суми зустрічного забезпечення.

Ухвала про забезпечення позову набуває законної сили з дня її підписання суддею та підлягає негайному виконанню у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала в частині зустрічного забезпечення позову може бути оскаржена разом з ухвалою про забезпечення позову або окремо.

Ухвала може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Згідно з ст. 354 та відповідно до п. 8 та п.п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України апеляційна скарга подається шляхом подання апеляційної скарги через Суворовський районний суд м. Одеси до апеляційного суду Одеської області.

Суддя:

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення12.07.2018
Оприлюднено19.07.2018
Номер документу75365984
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —523/9339/18

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Рішення від 16.10.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Рішення від 16.10.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні