Ухвала
від 17.07.2018 по справі 921/174/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

17 липня 2018 року м. Тернопільсправа №921/174/18

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровець Я.Я.,

при секретарі судового засідання Сиротюк К.В.

Розглянувши матеріали справи в порядку спрощеного позовного провадження

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тербудсервіс", вул. Оболоня, 49, оф. 62, м.Тернопіль

до відповідача Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси", проїзд Військовий, 8, м. Київ в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси", м. Львів.

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Тернопільський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, вул. Князя Острозького, 14, м. Тернопіль.

про стягнення безпідставно отриманих коштів у розмірі 8283,00 грн

За участю учасників справи:

від позивача: ОСОБА_1 - представник ( довіреність №1 від 22.03.2018);

від відповідача: Аніловська - ОСОБА_2 - представник ( довіреність б/н від 06.07.2018);

від третьої особи: не з"явився.

Учасникам судового процесу оголошено склад суду.

Запис розгляду судової справи здійснюється за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу "Акорд", відповідно до вимог статті 222 Господарського процесуального кодексу України.

Суть справи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Тербудсервіс" до відповідача Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ "Інформ - Ресурси" України в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" про стягнення безпідставно отриманих коштів у розмірі 8283,00 грн.

Ухвалою суду від 12.06.2018 відкрито провадження у справі №921/174/18 за правилами спрощеного позовного провадження та розгляд справи по суті призначено на 09.07.2018.

В судовому засіданні 09.07.2018 оголошена протокольна ухвала про відкладення розгляду справи на 17.07.2018, про що повідомлено учасників справи на підставі ст. ст. 120, 121 ГПК України.

Також, ухвалою суду від 09.07.2018, відповідно до вимог статті 52 ГПК України, здійснено процесуальне правонаступництво відповідача - Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" на ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси". Замінено відповідача ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" його правонаступником - Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси".

Крім того, ухвалою суду від 09.07.2018, на підставі статті 50 ГПК України, залучено до участі у справі №921/174/18 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Тернопільський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (вул. Князя Острозького, 14, м. Тернопіль).

Представник позивача у судове засідання - 17.07.2018 з"явився. Також через канцелярію суду подав додаткові документи ( вх. №13969 від 17.07.2018 та вх. №13970 від 17.07.2018).

Представник відповідача у судове засідання з"явився.

Третя особа явку свого представника в судове засідання не забезпечила, причин неявки суду не повідомила.

Оглянувши матеріали справи, суд встановив наступне:

ОСОБА_4 частини 1, 2 статті 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред'являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців.

Статтею 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Пунктами 1-3, 10, 20 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлено, що Єдиний державний реєстр містить відомості про найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності); ідентифікаційний код юридичної особи, організаційно-правову форму; місцезнаходження юридичної особи та дані про відокремлені підрозділи юридичної особи: ідентифікаційний код відокремленого підрозділу; найменування відокремленого підрозділу; місцезнаходження відокремленого підрозділу .

Як визначено статтею 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою (ч. 1). Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах ( ч.4).

Статтею 11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" передбачено, що державні органи, у тому числі суди, органи Національної поліції, органи прокуратури, органи Служби безпеки України, а також органи місцевого самоврядування та їх посадові особи безоплатно отримують відомості з Єдиного державного реєстру з метою здійснення ними повноважень, визначених законом, виключно в електронній формі через портал електронних сервісів у порядку, визначеному Міністерством юстиції України в Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру, крім випадків, передбачених цим Законом.

Як вбачається із поданого до Господарського суду Тернопільської області позову пред'явлено вимоги до відповідача Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ "Інформ - Ресурси" України в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" (м. Тернопіль) .

Позивач, подаючи даний позов, посилався на частину 3 статті 29 Господарського процесуального кодексу України.

Як визначено частиною 3 статті 29 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред"являтися також за їх місцезнаходженням.

Приймаючи до розгляду позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Тербудсервіс", суд виходив з положень частини 3 статті 29 Господарського процесуального кодексу України, тобто позовна заява прийнята до розгляду за місцезнаходженням відповідача, а саме філії юридичної особи.

Однак, ухвалою суду від 09.07.2018, відповідно до вимог статті 52 ГПК України, здійснено процесуальне правонаступництво відповідача - Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" на ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси". Замінено відповідача ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" його правонаступником - Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси".

Статтею 95 Цивільного кодексу України передбачено, що відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Як вбачається з інформації, отриманої судом із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно ОСОБА_4 № НОМЕР_1, станом на 05.04.2018, тобто до відкриття провадження у даній справі _ 12.06.2018), внесено зміни до відомостей про юридичну особу - відповідача, зокрема змінено відокремлений підрозділів - Тернопільську філію ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" правонаступником та зареєстровано Західну міжрегіональну філію ДП МВС України "Інформ - Ресурси" (код ЄДРПОУ 41808168).

ОСОБА_4 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 17.07.2018 за №1004219082, станом на дату проведення судового засідання 17.07.2018 адресою місцезнаходження філії Західної міжрегіональної філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ "Інфор - Ресурси" є: вул. М.Кривоноса, 1, Галицький район, м. Львів, 79008.

Отже, як встановлено судом на момент прийняття позовної заяви, відкриття провадження у даній справі та на дату проведення судового засідання місцезнаходженням відповідача, а саме філії : Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси" було і є місто Львів.

З огляду на встановлені обставини, суд дійшов висновку про необхідність направлення справи за територіальною підсудністю враховуючи таке.

Стаття 95 Цивільного кодексу України визначає, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Як визначено частиною 2 статті 31 Господарського процсуального кодексу України, прийнята господарським судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута по суті і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому господарському суду.

Так, вказана частина 2 статті 31 ГПК України зобов'язує господарський суд розглядати справу по суті і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому господарському суду.

Однак, як встановлено судом, станом на момент звернення позивача з позовною заявою до суду ( 21.05.2018) , відповідач, а саме філія згідно ОСОБА_4 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 12.06.2018 (до відкриття провадження у даній справі) і станом на 17.07.2018 зареєстрована та знаходиться за адресою: м. Львів.

Отже, позивачем при поданні позовної заяви до Господарського суду Тернопільської області порушено правила підсудності і така позовна заява повинна розглядатися за місцезнаходженням філії.

Враховуючи викладене та зважаючи на те, що Західна міжрегіональна філія ДП МВС України "Інформ - Ресурси" на день відкриття провадження у даній справі - 12.06.2018 та на день проведення судового засідання - 17.07.2018 зареєстрована та знаходиться у місті Львові, а тому суд вважає належні підстави надіслати матеріали справи № 921/174/18 за підсудністю до Господарського суду Львівської області.

Відповідно до частини 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п'яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п'яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись статтями 31, 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Передати справу № 921/174/18 за підсудністю до Господарського суду Львівської області (79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128).

2. Копію ухвали надіслати учасникам справи, рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та підлягає оскарженню.

Ухвалу підписано "19" липня 2018 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою - https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення17.07.2018
Оприлюднено19.07.2018
Номер документу75373013
СудочинствоГосподарське
Сутьщо повідомлено учасників справи на підставі ст. ст. 120, 121 ГПК України. Також, ухвалою суду від 09.07.2018, відповідно до вимог статті 52 ГПК України, здійснено процесуальне правонаступництво відповідача - Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" на ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси". Замінено відповідача ОСОБА_3 підприємство Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Тернопільської філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" його правонаступником - Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ - Ресурси" в особі Західної міжрегіональної філії ДП МВС України "Інформ - Ресурси". Крім того, ухвалою суду від 09.07.2018, на підставі статті 50 ГПК України, залучено до участі у справі №921/174/18 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Тернопільський міський відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області (вул. Князя Острозького, 14, м. Тернопіль). Представник позивача у судове засідання - 17.07.2018 з"явився. Також через канцелярію суду подав додаткові документи ( вх. №13969 від 17.07.2018 та вх. №13970 від 17.07.2018). Представник відповідача у судове засідання з"явився.

Судовий реєстр по справі —921/174/18

Ухвала від 11.01.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 10.12.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Рішення від 05.11.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 24.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 17.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 03.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні