Ухвала
від 19.07.2018 по справі 922/4465/16
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду

"19" липня 2018 р.                                                                                    Справа № 922/4465/16

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Здоровко Л.М., суддя              Лакіза В.В., суддя Хачатрян В.С.,

розглянувши у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Провід Групп",                                         м. Харків, (вх.№1313 Х/2) на ухвалу господарського суду Харківської області від 06.06.2018, постановлену у приміщенні господарського суду Харківської області суддею Яризько В.О., час проголошення ухвали - не зазначено, дата складання повного тексту ухвали - не зазначено, у справі № 922/4465/16

за  заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Севан-С", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИЛА:

Постановою господарського суду Харківської області від 01.02.2017 визнано Товариство з обмеженою відповідальністю "Севан-С" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута ОСОБА_1

11.04.2018 до місцевого господарського суду надійшло клопотання ТОВ "Провід Групп" про проведення почеркознавчої експертизи, в якому кредитор, вимоги якого включено до шостої черги задоволення вимог кредиторів, просить суд призначити почеркознавчу експертизу матеріалів судової справи №922/4465/16, перед якою поставити наступні питання:

1. Чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Севан-С" ОСОБА_1 у оригіналі нотаріально завіреної довіреності на представництво  інтересів ліквідатора у судових та інших органах влади тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

2. Чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Севан-С" ОСОБА_1 у оригіналі нотаріально завіреної заяви, що відображає волю ОСОБА_1 у добровільному здійсненні обов'язків ліквідатора, тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

3. Чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Севан-С" ОСОБА_1 у картках із зразками підпису та відбитку печатки тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою?

4. Чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Севан-С" ОСОБА_1 у ліквідаційному балансі та інвентаризаційних документах підприємства?

Проведення даної експертизи просить доручити Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. засл. проф. ОСОБА_2.

26.04.2018 до суду надійшло клопотання ТОВ "Провід Груп", в якому кредитор, вимоги якого включено до шостої черги задоволення вимог кредиторів, просить суд:

1. Прийняти дане клопотання та розглянути факти порушення законності старшим слідчим з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників ДФС ОСОБА_3.

2. Постановити окрему ухвалу стосовно дій старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників ДФС ОСОБА_3, які полягають у неповерненні тимчасово вилучених матеріалів із справи №922/4465/16, яка розглядається у приміщенні господарського суду Харківської області та зобов'язати дану особу повернути тимчасово вилучені матеріали справи.

3. Постановити окрему ухвалу стосовно дій старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників ДФС ОСОБА_3, які полягають у вчиненні даною особою злочинів передбачених статтями 364, 365, 367 Кримінального кодексу України, проведення слідчих дій за відсутністю на те законних повноважень, та направити таке рішення до виконання відповідним правоохоронним органам (Генеральної прокуратури України, Національного антикорупційного бюро України) для вжиття відповідних до чинного законодавства заходів стосовно даної службової особи та притягнення її до відповідальності.

03.05.2018 від кредитора ТОВ "Провід Групп" надійшло клопотання, в якому кредитор просить суд:

- прийняти дане клопотання та розглянути факти порушення законності  посадовими особами ГУ ДФС у Харківській області, відповідальних за призначення та проведення податкової перевірки, зокрема начальника ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_4;

- постановити Окрему Ухвалу стосовно дій вчиненими посадовими особами ГУ ДФС у Харківській області,  відповідальних за призначення та проведення податкової перевірки, зокрема начальника ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_4,  які  полягають  у не  проведенні  належним  чином  податкових перевірок, що призводить до затягування процесу банкрутства підприємства;

- постановити Окрему Ухвалу стосовно дій вчиненими посадовими особами ГУ ДФС у Харківській області, відповідальних за призначення та проведення податкової перевірки, зокрема начальника ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_4, які полягають у вчиненні посадовими особами злочину, передбаченого статтею 367 Кримінального кодексу України та направити таке рішення до виконання відповідним правоохоронним органам для вжиття відповідних до чинного законодавства заходів стосовно даних службових осіб.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 06.06.2018 залишено без розгляду клопотання ТОВ "Провід Групп" про встановлення факту порушення законності старшого слідчого з ОВС 6-го відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників ДФС ОСОБА_3, винесення окремої ухвали та повідомлення правоохоронних органів про порушення законодавства; залишено без розгляду клопотання                      ТОВ "Провід Групп" про розгляд фактів порушення законності посадовими особами ГУ ДФС у Харківській області, постановлення окремої ухвали стосовно дій, вчинених посадовими особами ГУ ДФС у Харківській області; відкладено розгляд звіту ліквідатора, розгляд заяви ТОВ "Гарант-УТН" з кредиторськими вимогами до боржника, скарги ГУ ДФС у Харківській області на бездіяльність ліквідатора на 08.08.2018 о 11:00год.

Ухвала суду мотивована тим, що клопотання від 26.04.2018 за своїм змістом є скаргою на дії слідчого, відтак, не підлягає розгляду господарським судом в межах даної справи; кредитор не має повноважень стосовно подання клопотання щодо винесення окремої ухвали відносно ГУ ДФС у Харківській області.

Місцевим господарським судом також зазначено, що для вирішення клопотання про призначення почеркознавчої експертизи необхідна явка особи, справжність підпису якої ставиться під сумнів, яка має підтвердити або спростувати той факт, що на документі стоїть її підпис; крім того, для проведення почеркознавчої експертизи необхідні вільні та експериментальні зразки підпису особи, справжність підпису якої ставиться під сумнів. На даний час клопотання щодо призначення по справі почеркознавчої експертизи не може бути вирішено та буде розглянуто в процесі розгляду справи.

Не погодившись з ухвалою місцевого господарського суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Провід Групп" звернулось до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просить оскаржувану ухвалу скасувати та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Свої вимоги апелянт обґрунтовує тим, що суд у вирішенні питання про винесення окремої ухвали на діяльність будь-яких органів позбавлений права відмовити у прийнятті такого клопотання, суд має прийняти таке клопотання до розгляду і в подальшому вирішити питання, чи дійсно мали місце порушення законодавства чи вони відсутні. ТОВ "Провід Групп" не є стороною та учасником кримінального провадження, відтак, у нього відсутні механізми захисту в межах кримінального провадження. На думку апелянта, він як кредитор має право звернутись до суду із клопотанням про оскарження дій будь-яких осіб. Апелянт також зазначає, що суд першої інстанції при вирішенні питання щодо призначення почеркознавчої експертизи вийшов за межі своїх повноважень.   

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 05.07.2018 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Провід Групп" на ухвалу господарського суду Харківської області від 06.06.2018 у справі №922/4465/16 залишено без руху з тих підстав, що апелянтом не надано доказів сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу суду у встановленому законом порядку і розмірі, а клопотання апелянта про відстрочення сплати судового збору відхилено апеляційним господарським судом як необґрунтоване та таке, що не підлягає задоволенню; крім того, апелянт звернувся до суду апеляційної інстанції з пропуском строку подання апеляційної скарги та не порушив питання про його поновлення; постановлено апелянту усунути встановлені судом при поданні апеляційної скарги недоліки протягом 10 днів з дня вручення апелянту ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, а саме, апелянт мав надати суду докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу суду у встановленому законом порядку та розмірі, а також обґрунтоване клопотання з викладеними доводами та обставинами щодо пропуску строку подання апеляційної скарги.   

Матеріали справи свідчать, що ухвалу апеляційного господарського суду від 05.07.2018 про залишення апеляційної скарги без руху апелянт отримав 12.07.2018 (т.3а а.с.31), про що у матеріалах справи міститься повідомлення про вручення поштового відправлення.

17.07.2018 апелянтом подано до апеляційного господарського суду клопотання про усунення недоліків апеляційної скарги встановлених судом (вх.№5513), до якого додано докази сплати судового збору і клопотання про поновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Харківської області від 06.06.2018.

Досліджуючи надані апелянтом докази усунення встановлених судом недоліків, судова колегія зазначає, що апелянтом надано квитанцію про сплату судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду у встановленому законом порядку і розмірі 1 762, 00грн; розмір сплаченого судового збору відповідає вимогам Закону України "Про судовий збір".

Щодо клопотання апелянта про поновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду, колегія суддів зазначає, що  відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи, якому повне рішення або ухвала не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Матеріали справи свідчать, що апелянт отримав оскаржувану ухвалу суду 12.06.2018 (т.3 а.с.243); із апеляційною скаргою звернувся 21.06.2018, про що свідчить відбиток штампу апеляційного господарського суду на першому аркуші апеляційної скарги (поштовий конверт у матеріалах скарги відсутній).

Згідно зі статтею 119 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Враховуючи, що апелянт звернувся до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою у межах десятиденного строку з дня отримання повного тексту оскаржуваної ухвали від 06.06.2018, про що зазначив у поданому суду клопотанні про поновлення пропущеного строку, колегія суддів дійшла висновку, що апелянт у відповідності до чинного процесуального законодавства має право на поновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду.

Отже, апелянтом усунуті встановлені судом при поданні апеляційної скарги недоліки.

Розглянувши матеріали справи та апеляційної скарги, з урахуванням наданих апелянтом доказів усунення встановлених судом недоліків при поданні апеляційної скарги, відповідно до статті 262 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія дійшла висновку про відкриття апеляційного провадження у справі.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали від учасників справи не надійшло.

Після проведення суддею-доповідачем підготовчих дій у відповідності до статті 267 Господарського процесуального кодексу України, заслухавши суддю-доповідача,  колегія суддів апеляційної інстанції вирішила призначити справу до судового розгляду.

          Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 119-121, 234, 256, 262, 267-268 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

1.           Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Провід Групп" пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження ухвали господарського суду Харківської області від 06.06.2018 у справі №922/4465/16.

           2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Провід Групп" на ухвалу господарського суду Харківської області від 06.06.2018 у справі №922/4465/16.

3. Встановити учасникам справи строк до 15.08.2018 для подання до Харківського апеляційного господарського суду відзивів на апеляційну скаргу з доказами надсилання відзивів іншим учасникам справи.  

4. Призначити справу до розгляду на 20.08.2018 об 11:00год.; засідання відбудеться у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду за адресою: 61058, м. Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, каб. №105.

5. Довести до учасників провадження у справі про банкрутство, що нез‘явлення у судове засідання апеляційної інстанції їх представників не тягне за собою перенесення розгляду справи на іншу дату, а також  не перешкоджає розгляду справи по суті.  

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - www.hra.arbitr.gov.ua/sud5039.

                    

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя                                                                         Здоровко Л.М.  

Суддя                                                                                                Лакіза В.В.  

Суддя                                                                                                Хачатрян В.С.    

 

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.07.2018
Оприлюднено19.07.2018
Номер документу75374240
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4465/16

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 30.10.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 26.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 03.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Постанова від 20.08.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 19.07.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Здоровко Л.М.

Ухвала від 06.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 01.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні