Рішення
від 24.07.2018 по справі 131/634/18
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/634/18

2018 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 липня 2018 р.

Іллінецький районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Шелюховського М.В.

за участю секретаря судових засідань Чех Л.В.,

присяжних Бабійчук О.В. та Власюк Ф.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Іллінці справу за заявою Іллінецької міської ради Вінницької області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

заінтересована особа - ОСОБА_4,-

ВСТАНОВИВ:

Представник Іллінецької міської ради звернулася до суду із заявою в якій вказала, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець с. Лиса Гора Іллінецького району Вінницької області є інвалідом дитинства І Б групи, внаслідок чого потребує постійного регульованого стороннього догляду та допомоги.

Внаслідок хронічного психічного розладу ОСОБА_5 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, його розвиток зупинився на рівні дитини дошкільного віку, він не може подбати про себе сам.

У зв'язку з викладеним заявник звернулася до суду та просить визнати ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 не дієздатним та встановити над ним опіку, призначивши ОСОБА_4 його опікуном.

Представник заявника органу опіки та піклування Іллінецької міської ради Вінницької області ОСОБА_6 в судовому засіданні заяву підтримала, просить її задоволити.

ОСОБА_4 проти задоволення заяви та призначення її опікуном не заперечує.

Суд, розглянувши заяву, заслухавши пояснення заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши письмові докази у справі приходить до слідуючого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до Висновку №180 судово - психіатричного експерта від 07.06.2018 року ОСОБА_5 страждає на хронічне психічне захворювання у вигляді помірної розумової відсталості, внаслідок свого захворювання ОСОБА_5 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки, підпадає під дію статті 39 ЦК України (а.с.34-36).

Суд дійшов висновку, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_5, недієздатним, а тому заяву представника Іллінецької міської ради про визнання ОСОБА_5 недієздатним слід задовольнити.

У відповідності до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки і піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно рішення виконавчого комітету Іллінецької міської ради від 26.04.2018 року № 100- б Про звернення до суду щодо громадянина ОСОБА_5 вирішено звернутися до Іллінецького районного суду з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, жителя АДРЕСА_1., що є інвалідом дитинства першої Б групи, внаслідок чого потребує постійної сторонньої допомоги та догляду, встановлення над ним опіки і призначення опікуна (а.с. 17).

ОСОБА_5 проживає зі своєю матір'ю - ОСОБА_7 - ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою АДРЕСА_1.

Постійну допомогу та догляд за ОСОБА_5 здійснює мати - ОСОБА_7 та сестра - ОСОБА_4.

ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_6, характеризується позитивно, до кримінальної відповідальності не притягувалася, не знятої чи не погашеної судимості не має, що підтверджується довідкою Міністерства внутрішніх справ України (а.с. 7), тому виконком Іллінецької міської ради рекомендує суду призначити опікуном ОСОБА_5, ОСОБА_4, жительку АДРЕСА_2.

За таких обставин суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 може бути опікуном недієздатного ОСОБА_5, а тому подання підлягає до задоволення.

Згідно ч.2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.39, ст.60 ЦК України, ст.ст. 258-259, 265, 273, 295-300, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Лиса Гора Іллінецького району Вінницької області, жителя АДРЕСА_1 недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Лиса Гора Іллінецького району Вінницької області, жителя АДРЕСА_1, призначивши опікуном ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6, жительку АДРЕСА_2.

Судові витрати компансувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення суду в частині визнання ОСОБА_5 недієздатним становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Суддя:

ПРИСЯЖНІ: Бабійчук О.В.

Власюк Ф.В.

Дата ухвалення рішення24.07.2018
Оприлюднено25.07.2018
Номер документу75454774
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа - ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —131/634/18

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Рішення від 27.01.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 04.01.2023

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 23.09.2022

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Балтак Д. О.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Балтак Д. О.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Балтак Д. О.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Балтак Д. О.

Рішення від 24.07.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 10.07.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 23.05.2018

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні