Рішення
від 23.07.2018 по справі 748/814/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-о/748/57/18

Єдиний унікальний № 748/814/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2018 року

м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області

у складі:

Головуючого -судді Меженнікової С.П.,

при секретарі Решітько А.Д.,

з участю заявника ОСОБА_1, її представника - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Чернігові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання спадкодавця разом із спадкоємцем на час відкриття спадщини та місця відкриття спадщини,

заінтересовані особи: територіальна громада смт Олишівка в особі Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області, територіальна громада села Слабин в особі Слабинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області,-

В С Т А Н О В И В:

26 березня 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просила:

- встановити юридичний факт того, що місцем відкриття спадщини після померлої ОСОБА_3, яка померла 30 березня 2011 року в с. Слабин Чернігівського району Чернігівської області, є останнє її місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1;

- встановити юридичний факт того, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, постійно проживала на час відкриття спадщини разом із спадкодавцем, своєю матір’ю - ОСОБА_3, яка померла 30 березня 2011 року в с. Слабин Чернігівського району Чернігівської області у віці 83 роки, за адресою: с. Слабин Чернігівського району Чернігівської області, вул. 8 Березня, буд. № 27.

       

       Свої вимоги мотивує тим, що її мати - ОСОБА_4 в зв’язку із похилим віком та тяжким станом здоров‘я змушена була 27 грудня 2006 року знятися з реєстрації за адресою: смт Олишівка Чернігівського району Чернігівської області, вул. Кузнецька, буд. 53, та переїхати проживати до неї - ОСОБА_1, заявниці по справі. В період з 27 грудня 2006 року і по день смерті – 30 березня 2011 року ОСОБА_3 проживала разом з нею, без реєстрації, за адресою: с. Слабин Чернігівського району Чернігівської області, вул. 8 Березня, буд. № 27. Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка розташована на території Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області. ОСОБА_1 є спадкоємцем після смерті матері, та відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України  вважається такою, що фактично прийняла спадщину, проте відсутність офіційної реєстрації місця проживання заявниці не дає їй можливості звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Інших спадкоємців після смерті матері, які б зверталися до нотаріальної контори із заявою про відкриття та прийняття спадщини не має.

В судовому засіданні заявниця та її представник вимоги підтримали з підстав, зазначених у заяві. Після оголошення перерви в судове засідання не з"явилися, представником заявника подано заяву про продовження розгляду справи у його відсутність, заявлені вимоги підтримує та просить задовольнити.

Заінтересовані особи: територіальна громада смт Олишівка в особі Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області та територіальна громада села Слабин в особі Слабинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області в судове засідання не забезпечили явку своїх представників, надавши заяви про розгляд справи без участі їх представників. Одночасно Олишівською селищною радою Чернігівського району Чернігівської області висловлено позицію до вимог заявниці, згідно яких вимоги визнають.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підтвердили факт проживання однією сім"єю ОСОБА_1 та ОСОБА_3 за місцем проживання заявника - у с. Слабин.

       У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України 23.07.2018 фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося через неявку учасників справи.

Заслухавши заявницю, її представника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

       Як вбачається із дослідженої судом копії свідоцтва про смерть ОСОБА_7 № 1-ЕЛ № 159254 (а.с. 12), ОСОБА_3 померла 30 березня 2011 року, про що виконавчим комітетом Слабинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської областізроблено актовий запис за № 08 від 01.04.2011. Місце смерті ОСОБА_3 в даному свідоцтві вказано с. Слабин Чернігівський район Чернігівська область.

Згідно довідки селищного голови Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області № 1660 від 21.12.2017 року, ОСОБА_3 в період з 15.06.1970 по 27.12.2006 мала зареєстроване місце проживання в ІНФОРМАЦІЯ_3 ( а.с. 13).

Відповідно до довідки Слабинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 527 від 15.12.2017 ОСОБА_3, з 27 грудня 2006 року по 30 березня 2011 року проживала без реєстрації за адресою: вул. 8 Березня, буд. 27, в с. Слабин Чернігівського району Чернігівської області, разом із донькою – ОСОБА_1 ( а.с. 15).

       Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина.

       До складу спадщини входять: земельна ділянка загальною площею 3,09 га, що розташована на території Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка належала спадкодавцю на праві власності згідно Державного акту на право приватної власності на землю Серії ІV- ЧН № 039384, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 283, виданого 06 лютого 2003 року на підставі розпорядження Чернігівської районної державної адміністрації № 5 від 03 січня 2003 року, що підтверджується копією вказаного правовстановлюючого документа, виданого головою Чернігівської районної державної адміністрації ( а.с. 21); земельна ділянка загальною площею 0,67 га, що розташована на території Серединської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка належала спадкодавцю на праві власності згідно Державного акту на право приватної власності на землю Серії ІІІ-ЧН № 046168, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 282, виданого 06 лютого 2003 року на підставі розпорядження Чернігівської районної державної адміністрації № 5 від 03 січня 2003 року, що підтверджується копією вказаного правовстановлюючого документа, виданого головою Чернігівської районної державної адміністрації ( а.с. 22).

       

Заявниця є спадкоємцем  першої черги за законом після смерті спадкодавця у відповідності до ст.1261 ЦК України. Факт родинних відносин між заявницею та спадкодавцем  як доньки та матері підтверджується копією свідоцтва про народження заявниці Серії ЯК № 620835 від 09.08.1954, зміна її  прізвища "Єрко" на "Красна", а з "Красна" на "Бешун"  підтверджується Витягами із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвище (а.с. 16-18).

Згідно листа Чернігівської районної державної нотаріальної контори № 1610/01-16 від 18.04.2018, спадкова справа після померлої ОСОБА_3 не відкривалась (а.с. 42 ).

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного суду України "Про судову практику про спадкування", якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.  

       Відповідно до статті 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місце знаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місце знаходження основної частини рухомого майна. Місце відкриття спадщини може не співпадати з місцем смерті спадкодавця, оскільки місцем відкриття спадщини вважається той населений пункт, де спадкодавець постійно проживав.

Оцінюючи надані заявницею докази з точки зору їх належності, допустимості, достовірності,  судом достовірно встановлено, що заявник ОСОБА_1 спільно проживала зі своєю матір"ю ОСОБА_3 на час відкриття спадщини, за адресою: с. Слабин, вул. 8 Березня,27, Чернігівського району, Чернігівської області. Це підтверджується матеріалами справи, поясненнями сторін та показаннями свідків. Встановлено також, що інших можливостей підтвердити вказані факти заявниця не має, а їх встановлення пов'язано з оформленням спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 263-265, 293-294, 315-316, 354-355 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, місце проживання: 15555, с. Слабин Чернігівського району,Чернігівської області, вул. 8-го Березня, буд. 27), заінтересовані особи: територіальна громада смт. Олишівка в особі Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області ( код ЄДРПОУ 04412544, місцезнаходження: Чернігівська область, Чернігівський район, смт. Олишівка, вул. Чернігівська, 3) , територіальна громада села Слабин в особі Слабинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області ( код ЄДРПОУ 04411987, місцезнаходження: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Слабин, вул. Молодіжна,12) про встановлення фактів, що мають юридичне значення задовольнити.

       Встановити факт, що місце відкриття спадщини після померлої ОСОБА_3, яка померла 30 березня 2011 року, є її останнє місце проживання, а саме: вул. 8 Березня, буд.27, с. Слабин Чернігівського району Чернігівської області.

Встановити, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, постійно проживала із своєю матір"ю ОСОБА_3, на день її смерті 30 березня 2011 року за адресою: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Слабин, вул. 8 Березня, б.27, тобто на час відкриття спадщини.

       Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Чернігівської області через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

       Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя                                                         С.П. Меженнікова

Дата ухвалення рішення23.07.2018
Оприлюднено25.07.2018
Номер документу75472502
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання спадкодавця разом із спадкоємцем на час відкриття спадщини та місця відкриття спадщини, заінтересовані особи: територіальна громада смт Олишівка в особі Олишівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області, територіальна громада села Слабин в особі Слабинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області

Судовий реєстр по справі —748/814/18

Рішення від 23.07.2018

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 04.04.2018

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 27.03.2018

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні