Ухвала
від 26.07.2018 по справі 923/451/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

26 липня 2018 року Справа № 923/451/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши справу

за позовом: Керівника Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі

позивача-1: Олешківської районної державної адміністрації, Херсонської області

позивача-2: Солонцівської сільської ради, Олешківського району Херсонської області

до відповідача: ОСОБА_1 господарства "Апіс", м.Олешки Херсонської області

про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки

за участю: прокурора відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_2 (посвідчення № 045185 від 14.12.2016р.),

представників сторін:

від позивача-1: не з'явився,

від позивача-2: не з'явився,

від відповідача: не з'явився

в с т а н о в и в:

Керівник Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області звернувся до Господарського суду Херсонської області із позовної заявою в інтересах держави в особі позивача-1 Олешківської районної державної адміністрації, позивача-2 Солонцівської сільської ради до відповідача ОСОБА_1 господарства "Апіс", м.Олешки Херсонської області про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 20,8028 гектарів.

Позовна заява обґрунтована невиконанням відповідачем ОСОБА_1 господарством "Апіс" умов укладеного з Олешківською районною державною адміністрацією договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 20,8028 га від 04.09.2006р. в частині сплати орендної плати.

Ухвалою суду від 29.05.2018р. відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 26.06.2018р.

Ухвалою від 26.06.2018р. підготовче засідання відкладено на 12.07.2018р.

Ухвалою від 12.07.2018р. продовжено строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів до 26.08.2018р., підготовче засідання відкладено на 26.07.2018р.

У підготовче засідання прокурор з'явився.

Позивачі явку уповноважених представників в судове засідання не забезпечили.

Позивач-2 Солонцівська сільська рада звернувся до суду із заявою про розгляд справи без участі уповноваженого представника сільської ради.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився.

Ухвала господарського суду від 12.07.2018р. направлена відповідачеві рекомендованою кореспонденцією, що підтверджено витягом з реєстру відправки рекомендованої кореспонденції канцелярії Господарського суду Херсонської області за 16.07.2018р.

Як слідує з довідки з сайту Укрпошти про відстеження поштового відправлення, рекомендоване відправлення, направлене на адресу відповідача, не вручене під час доставки, причини: інші причини.

Також, враховуючи систематичне невручення відповідачеві ухвал господарського суду, судом в ухвалі від 12.07.2018р. було постановлено про повідомлення відповідача про дату, час і місце наступного засідання шляхом оприлюднення відповідного оголошення на офіційному веб-сайті Господарського суду Херсонської області.

16.07.2018р. господарським судом було здійснено оприлюднення повідомлення про виклик ОСОБА_1 господарства "Апіс" в судове засідання по справі №923/451/18 на 26.07.2018р. в мережі Інтернет на офіційному веб-сайті судової влади України.

За приписами ч.4 ст.122 ГПК України, відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

За наведених обставин, суд вважає, що відповідача ОСОБА_3 господарство "Апіс" було належним чином повідомлено про місце, час і дату розгляду справи.

Відповідно до частини 1 статті 177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з частиною 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд: 1) оголошує склад суду, а також прізвища секретаря судового засідання, перекладача, спеціаліста, з'ясовує наявність підстав для відводів; 2) з'ясовує, чи бажають сторони укласти мирову угоду, передати справу на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; 3) у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; 4) вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об'єднання справ і роз'єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; 5) може роз'яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; 6) з'ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; 7) з'ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; 8) вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста; 9) за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення; 10) вирішує заяви та клопотання учасників справи; 11) направляє судові доручення; 12) встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення; 13) встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення; 14) встановлює строки та порядок врегулювання спору за участю судді за наявності згоди сторін на його проведення; 15) встановлює порядок з'ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються під час розгляду справи по суті, про що зазначається в протоколі судового засідання; 16) з'ясовує розмір заявлених сторонами судових витрат; 17) вирішує питання про колегіальний розгляд справи; 18) призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті; 19) здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно з частиною 2 статті 185 Господарського процесуального кодексу України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду; закриття провадження у справі; закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

У підготовчому засіданні прокурор зазначила, що прокуратурою повідомлено про всі обставини справи, які їй відомі, надано всі докази, заяв та клопотань, пов'язаних з розглядом справи немає.

Враховуючи те, що судом остаточно з'ясований предмет спору та характер спірних правовідносин, позовні вимоги та склад учасників справи; визначені обставини справи, які підлягають встановленню, та зібрані відповідні докази; вчинені усі дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про закриття підготовчого провадження у справі та призначення справи до судового розгляду по суті.

З урахуванням приписів ч.5 ст.185 ГПК України господарським судом з'ясовано думку прокурора щодо дати призначення судового засідання для розгляду справи по суті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 177, 181, 182, 183, 185, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Закрити підготовче провадження по справі.

2. Призначити справу до судового розгляду по суті в засіданні на 06 серпня 2018 року об 11:00, яке відбудеться в залі судових засідань № 318 господарського суду (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

3. Явку в судове засідання прокурора та повноважних представників учасників провадження визнано обов'язковою.

4. Повідомити відповідача про дату, час і місце проведення судового засідання шляхом оприлюднення відповідного оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

5. Звернути увагу учасників справи, що відповідно до частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених статтею 202 Господарського процесуального кодексу України.

6. Роз'яснити сторонам, що згідно ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

7. Копію ухвали направити учасникам провадження.

Ухвала суду набрала законної сили 26.07.2018р. і оскарженню не підлягає.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення26.07.2018
Оприлюднено26.07.2018
Номер документу75500332
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —923/451/18

Ухвала від 04.09.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Рішення від 06.08.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 26.07.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 29.05.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні