Ухвала
від 26.07.2018 по справі 343/1365/18
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/1365/18

Номер провадження: 1-кп/0343/144/18

У Х В А Л А

про призначення судового розгляду

26 липня 2018 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі :

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судових засідань - ОСОБА_2 ,

прокурора- ОСОБА_3

захисників: ОСОБА_4 , ОСОБА_5

обвинуваченого- ОСОБА_6

розглянувши в підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт та додані до нього документи в кримінальному провадженні №12018090000000379 про обвинувачення

ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, освіта вища,працюючого до відсторонення від посади начальником відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду ,рослинного і тваринного світу -старшим державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області ,раніше не судимого ,

у вчиненні кримінального правопорушення , передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України,

ВСТАНОВИВ:

24.07.2018 року з прокуратури Івано-Франківської області до Долинського районного суду Івано-Франківської області надійшли для розгляду обвинувальний акт та додані до нього документи в кримінальному провадженні №12018090000000379, внесеному до ЄРДР 23.05.2018 року, про обвинувачення ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Ухвалою суду від 25.07.2018 року обвинувальний акт призначено до підготовчого судового засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 331 КПК України до спливу продовженого строку суд зобов"язаний повторно розглянути питання доцільності продовження обраного запобіжного заходу, якщо судове провадження не було завершене до його спливу.

Прокурор просить обрати щодо обвинуваченого ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді застави в сумі 264300 гривень на строк 60 днів ,поклавши наступні обов"язки ; прибувати за викликом суду за першою вимогою, не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає без дозволу суду, повідомляти суд про зміну свого місця проживання,утримуватись від спілкування зі свідками у даному кримінальному провадженні,здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон,інші документи ,що дають право на виїзд та в"їзд в Україну. Зіславшись на обгрунтовану підозру у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, яке відноситься до середньої тяжкості, наявність ризиків, передбачених ст.177 КПК України.

Крім того, заявив клопотання про відсторонення від посади обвинуваченого, посилаючись на те, що ризики, які існували раніше не змінились та існують на даний час, а саме, що з метою забезпечення належного виконання ОСОБА_6 процесуальних обов`язків. З огляду на викладене, під час підготовчого та подальшого судового розгляду кримінального провадження виникла необхідність у обранні терміном на 2 місяці відсторонення від посади. Присить призначити судовий розгляд по даному кримінальному провадженні.

Обвинувачений ОСОБА_6 та захисники ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , не заперечили щодо призначення справи до розгляду. Щодо обрання запобіжного заходу у вигляді застави та відсторонення від посади , поклалися на вирішення суду.

Дослідивши в підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт здоданими до нього документами в кримінальному провадженні про обвинувачення ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України, заслухавши думки учасників кримінального провадження та дослідивши надані ними докази, суд вважає, щоє достатньо підстав для призначення судового розгляду даного кримінального провадження тазадоволення клопотань прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді застави щодо обвинуваченого ОСОБА_6 , та відсторонення від займаної посади виходячи з наступного:

Згідно з наданим суду обвинувальним актом, останній складений слідчим відповідно до вимог КПК України, прокурором дотримані вимоги територіальної підсудності, підстав для закриття провадження в справі або повернення обвинувального акту прокурору, не встановлено.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту та доданих до нього документів в даному кримінальному провадженні.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у виді застави відносно обвинуваченого ОСОБА_6 , суд виходить з наступного:

Відповідно до ч.3 ст. 315 КПК України, під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом ІІ цього Кодексу.

У відповідності до ч. 1ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі:) вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого; міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого.

Відповідно до ст.182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків.

Застава може бути внесена як самим підозрюваним, обвинуваченим, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем). Заставодавцем не може бути юридична особа державної або комунальної власності або така, що фінансується з місцевого, державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, або у статутному капіталі якої є частка державної, комунальної власності, або яка належить суб`єкту господарювання, що є у державній або комунальній власності.

При застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави підозрюваному, обвинуваченому роз`яснюються його обов`язки і наслідки їх невиконання, а заставодавцю - у вчиненні якого кримінального правопорушення підозрюється чи обвинувачується особа, передбачене законом покарання за його вчинення, обов`язки із забезпечення належної поведінки підозрюваного, обвинуваченого та його явки за викликом, а також наслідки невиконання цих обов`язків.

З реєстру матеріалів досудового розслідування вбачається, що обвинуваченому ОСОБА_6 31.05.2018 року обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк60 днів до 29.07.2018 року.

Визначено заставу 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб в сумі 264 300 гривень ,яка внесена 31.05.2018 року ,свідченням чого являється квитанція №1049728594,1.

В підготовчому судовому засіданні встановлено, що обвинуваченим ОСОБА_6 внесено заставу, а тому він вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у виді застави.

Також, судом встановлено, що на даний час продовжують існувати ризики, передбачені ст. 177 КПК України, які існували на час обрання обвинуваченому ОСОБА_6 даного запобіжного заходу. Зокрема, зокрема можливість обвинуваченим переховуватися від органів досудового розслідування та суду; перебуваючи на волі, будучи посадовою особою органу виконавчої влади, має фактичну можливість незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, знищувати та приховувати або спотворювати речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; має можливість перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, оскільки може не прибувати на виклики, посилаючись на різні нібито форс-мажорні чи поважні обставини, таким чином затягуючи хід досудового розслідування.

ОСОБА_6 обґрунтовано обвинувачується у скоєні злочину середньої тяжкості, однак від досудового слідства не ухиляється та не перешкоджає встановленню істини по справі, з`являється за кожним викликом до органів слідства та суду.

В зв`язку з чим ОСОБА_6 необхідно обрати запобіжний захід у вигляді застави, який відповідно до ст. 182 КПК України полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно обвинуваченого ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 369-2 КК України підлягає задоволенню.

Враховуючи обставиникримінального правопорушення,а такожте,що ОСОБА_6 вчинив злочинсередньої тяжкості,зкорисливий мотивкримінального правопорушеннята наявністьризиків,передбачених ст.177КПК України,а такожособу обвинуваченого,його матеріальнийта сімейнийстан,вважаю занеобхідне визначитизаставу урозмірі,встановленому ст.182КПК України,зокрема 264300 грн., що становить 150 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого станом на 01 січня поточного року.

Окрім цього, суд вважає за необхідне відповідно до ст. 194 ч. 5 КПК України покласти на нього такі обов`язки:

- прибувати до слідчого прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора, чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утриматися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

Згідно ч. 6 ст. 194 КПК України зазначені обов`язки покладаються на обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про відсторонення від займаної посади обвинуваченого ОСОБА_6 суд виходить з наступного:

Відповідно до положень ст.131 КПК України відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження.

Статтею 154 КПК України передбачено, що відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Як передбачено вимогами ч. 2 ст. 157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

З реєстру матеріалів досудового розслідування вбачається, що ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 31.05.2018 року ОСОБА_6 відсторонено від займаної посади начальника відділу екологічного контролю природнозаповідного фонду, рослинного і тваринного світу старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області на два місяці.

Ухвала слідчого судді діє до 29 липня 2018 року включно.

Матеріалами клопотання встановлено що відповідно до наказу № 23-о від 07.02.2012 Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області ОСОБА_6 переведено на посаду начальника відділу екологічного контролю природно заповідного фонду, рослинного і тваринного світу старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області.

Враховуючи те, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості , який вчинив з використанням своїх службових повноважень, перебуваючи на посаді начальника відділу екологічного контролю природно заповідного фонду, рослинного і тваринного світу старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, може продовжувати незаконну діяльність, а також негативно впливати на хід досудового розслідування та судового розгляду шляхом впливу на свідків у цьому провадженні, знищення чи фальсифікації документів, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

При обранні заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади обвинуваченого ОСОБА_6 суд враховує, що згідно ч. 5 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 29 Конституції України, ст.ст. 29, 176-178, 182, 184, 193, 194, 196, 197, 199, 205, 314-316, 372, 532, 534 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту та доданих до нього документів у кримінальному провадженні № 12018090000000379 від 23.05.2018 року по обвинуваченню ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.369-2 КК України,у відкритому судовому засіданні на15 серпня 2018 року о 10.00 год. в приміщенні Долинського районного суду Івано-Франківської області за адресою: м.Долина вул. Обліски, 115 Івано-Франківської області з участю прокурора, обвинуваченого ОСОБА_6 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_7 ..

Клопотання прокурора про обрання обвинуваченому ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді застави задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді застави в сумі 264300 гривень на строк 60 днів.

Строк дії ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді застави закінчується о 12 год. 25.09.2018 року..

Покласти на обвинуваченого ОСОБА_6 ,наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора, чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утриматися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

Роз`яснити, що в разі невиконання таких обов`язків щодо нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і може бути накладено грошове стягнення від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Клопотання прокурора про відсторонення від займаної посади обвинуваченого ОСОБА_6 задовольнити.

Відсторонити обвинуваченого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від займаної посади начальника відділу екологічного контролю природнозаповідного фонду, рослинного і тваринного світу старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області на два місяці.

Ухвала діє до 25 вересня 2018 року включно та підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення26.07.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75510215
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —343/1365/18

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Вирок від 24.09.2018

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 14.09.2018

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 26.07.2018

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

Ухвала від 25.07.2018

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Андрусів І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні