Постанова
від 20.01.2010 по справі 2а-6046/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2010 року Справа 2а-6046/09/ 2370

15 год. 55 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмін істративний суд у складі:

головуючого судді: Гаращен ка В.В,

при секретарі: Бондар Т.П.,

за участю:

представника позивача: Л евченка В.А. - за довіреніс тю;

представника відповідача: не з' явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Черкас и адміністративну справу за позовом державної податково ї інспекції у Чигиринському районі до малого приватного підприємства «Вегас» про стя гнення штрафних (фінансових) санкцій,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспе кція у Чигиринському районі звернулася до суду з адмініс тративним позовом до МПП «Ве гас» про стягнення 2720 грн., поси лаючись на наявність у відпо відача заборгованості зі спл ати штрафних (фінансових) сан кцій.

Позивач стверджує, що за пор ушення Закону України «Про з астосування реєстраторів ро зрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг» до відпові дача застосовані штрафні (фі нансові) санкції за рішенням № 0000782302 від 19.03.2009 року в сумі 2720 г рн. Оскільки МПП «Вегас» не сп латило штрафні (фінансові) са нкції добровільно, позивач п росить стягнути їх в судовом у порядку.

Позивач в судовому засідан ні підтримав позовні вимоги та просив позов задовольнити повністю.

Представник відповідача п одав заперечення на позов, в я кому зазначив, що податкові о ргани не уповноважені зверта тися до суду з позовом про стя гнення штрафних (фінансових) санкцій. Крім того, в заперече нні зазначив, що просить спра ву розглянути за його відсут ності.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до такого висновк у.

Мале приватне підприємств о «Вегас» зареєстроване, як с уб'єкт підприємницької діяль ності - юридична особа, відпов ідно до копії довідки з єдино го державного реєстру юридич них осіб зареєстровано за № 155 61050001002096 виконавчим комітетом Од еської міської ради, дата реє страції 19.10.1998 року, місцезнаход ження: 20901, Черкаська область, Ч игиринський район, м. Чигирин , вул. Щорса, 39, код ЄДРПОУ 30199999.

10 березня 2009 року державною п одатковою адміністрацією в К иївській області була провед ена перевірка за дотриманням суб' єктами господарювання порядку проведення розрахун ків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій залу гральних авт оматів, який знаходиться в м. П ереяслав-Хмельницький, вул. Л ітописька, 3, та належить малом у приватному підприємству «В егас». За результатами перев ірки складений акт від 10.03.2009 рок у № 0762/1000/23/30199999, на підставі якого п озивачем прийняте рішення ві д 19.03.2009 року № 0000782302 про застос ування до відповідача 2720 грн. ф інансових санкцій за порушен ня вимог пункту 1, 2, 3 ст. 3 Закону України «Про застосування ре єстраторів розрахункових оп ерацій у сфері торгівлі, гром адського харчування та послу г», а саме: виявлено 8 гральних автоматів, що знаходились в р обочому стані, підготовлені до надання послуг, проте не пе реведені у фіскальний режим роботи, не опломбовані, не зар еєстровані в органах ДПС.

Враховуючи, що гральний авт омат - це механічне, електри чне, електронне обладнання а бо пристрій, що використовує ться для проведення азартних ігор, результат яких визнача ється без участі працівника ліцензіата, програмою роботи цього обладнання (пристрою) з використанням генератора ви падкових чисел, який містить ся всередині корпусу такого обладнання (пристрою), і сума в играшу нараховується обладн анням (пристроєм) автоматичн о, враховуючи внесення ставк и, яка обліковується автомат ом і ним же визначається розм ір виграшу. Таким чином, відсу тність РРО в гральному автом аті унеможливлює визначити в будь-який момент яку саме кіл ькість та на яку суму було над ано послуг кожною окремою од иницею обладнання, що викори стовується для проведення аз артних ігор.

Отже, оскільки внесення ста вки обліковується автоматом і ним же визначається розмір виграшу, то обладнання граль ного автомату реєстратором р озрахункових операцій є обов ' язковою умовою.

Спеціальним законом, який в изначає правові засади засто сування реєстраторів розрах ункових операцій у сфері тор гівлі, громадського харчуван ня та послуг є Закон України « Про застосування реєстратор ів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 ли пня 1995 року № 265/95-ВР (далі - «Зако н № 265/95-ВР»).

Відповідно до пункту 1 статт і 3 Закону № 265/95-ВР суб'єкти підпр иємницької діяльності, які з дійснюють розрахункові опер ації в готівковій та/або в без готівковій формі (із застосу ванням платіжних карток, пла тіжних чеків, жетонів тощо) пр и продажу товарів (наданні по слуг) у сфері торгівлі, громад ського харчування та послуг зобов'язані проводити розрах ункові операції на повну сум у покупки (надання послуги) че рез зареєстровані, опломбова ні у встановленому порядку т а переведені у фіскальний ре жим роботи реєстратори розра хункових операцій з роздруку ванням відповідних розрахун кових документів, що підтвер джують виконання розрахунко вих операцій, або у випадках, п ередбачених цим Законом, із з астосуванням зареєстровани х у встановленому порядку ро зрахункових книжок.

Відповідно до пунктів 2, 3 ста тті 3 Закону № 265/95-ВР суб'єкти під приємницької діяльності, які здійснюють розрахункові опе рації в готівковій та/або в бе зготівковій формі (із застос уванням платіжних карток, пл атіжних чеків, жетонів тощо) п ри продажу товарів (наданні п ослуг) у сфері торгівлі, грома дського харчування та послуг зобов'язані видавати особі, я ка отримує або повертає това р, отримує послугу або відмов ляється від неї, розрахунков ий документ встановленої фор ми на повну суму проведеної о перації та застосовувати реє стратори розрахункових опер ацій, що включені до Державно го реєстру реєстраторів розр ахункових операцій, з додерж анням встановленого порядку їх застосування.

Відповідальність за поруш ення вимог Закону № 265/95-ВР вста новлена розділом V цього Зако ну.

Зокрема, згідно пункту 2 ста тті 17 Закону № 265/95-ВР до суб'єкті в підприємницької діяльност і, які здійснюють розрахунко ві операції за товари (послуг и), за рішенням відповідних ор ганів державної податкової с лужби України застосовуютьс я фінансові санкції у розмір і двадцяти неоподатковувани х мінімумів доходів громадян - у разі застосування при здій сненні розрахункових операц ій непереведеного у фіскальн ий режим роботи, незареєстро ваного, неопломбованого або опломбованого з порушенням в становленого порядку реєстр атора розрахункових операці й.

Відповідно статті 11 Закону України «Про державну податк ову службу в Україні» від 04.12.1990 р. № 509, Органи державної податк ової служби у випадках, в межа х компетенції та у порядку, вс тановлених законами України , мають право: здійснювати док ументальні невиїзні перевір ки (на підставі поданих подат кових декларацій, звітів та і нших документів, пов' язаних з нарахуванням і сплатою под атків та зборів (обов' язков их платежів) незалежно від сп особу їх подачі), а також плано ві та позапланові виїзні пер евірки своєчасності, достові рності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (о бов' язкових платежів), здій снювати контроль за наявніст ю свідоцтв про державну реєс трацію суб' єктів підприємн ицької діяльності, ліцензій на провадження видів господа рської діяльності, що підляг ають ліцензуванню відповідн о до закону, з наступною перед ачею матеріалів про виявлені порушення органам, які видал и ці документи, торгових пате нтів; застосовувати до платн иків податків фінансові (штр афні) санкції, стягувати до бю джетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у в ипадках, порядку та розмірах , встановлених законами Укра їни.

Беручи до уваги, що сума фін ансових санкцій підлягає зар ахуванню до бюджету, яку відп овідач добровільно у строки, встановлені ст. 25 Закону № 265/95 н е сплатив, суд приходить до ви сновку про обґрунтованість з вернення, а позовні вимоги вв ажає такими, що підлягають за доволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 86, 159, 162, 163, 254 КА С України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов за довольнити повністю.

Стягнути з малого приватно го підприємства «Вегас», (20901, Ч еркаська область, м. Чигирин, вул. Щорса, 39, код ЄДРП ОУ 30199999) в доход бюджету через де ржавну податкову інспекцію у Чигиринському районі, (20901, Чер каська область, м. Чигирин, в ул. Б.Хмельницького, 25, код ЄДРП ОУ 34458679) штрафні (фінансові) санк ції в розмірі 2720 (дві тисячі сім сот двадцять) грн.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез Черкаський окружний адмі ністративний суд шляхом пода ння заяви про апеляційне оск арження протягом десяти днів з дня проголошення постанов и, а в разі проголошення вступ ної та резолютивної частини постанови з дня складення та підписання її повного текст у. Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом двадцяти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Суддя В.В . Гаращенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.01.2010
Оприлюднено08.12.2010
Номер документу7558428
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6046/09/2370

Ухвала від 23.12.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 11.12.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Постанова від 20.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Гаращенко

Ухвала від 28.03.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Ухвала від 04.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Степашко О.І.

Постанова від 26.10.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

Постанова від 20.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Гаращенко Валентин Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні