Рішення
від 27.07.2018 по справі 814/1199/18
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 липня 2018 р. Справа № 814/1199/18 м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Лісовської Н.В., розглянувши в письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом:Приватного підприємства Атланта , Комунальна зона, 7, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, 55000 до відповідача:Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Миколаївській області, вул. Космонавтів, 61, м. Миколаїв, 54056 третя особа:Відділ містобудування та архітектури Вознесенської міської ради, вул. Соборності (Леніна), 41, м. Вознесенськ, Миколаївська область, 56500 про:визнання незаконним та скасування рішення від 11.04.2018 № 49-с, ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство Атланта (далі - позивач) звернулось до суду з адміністративним позовом до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Миколаївській області (далі - відповідач, Управління) про визнання незаконним та скасування рішення головного інспектора будівельного нагляду відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Миколаївській області № 49-с від 11.04.2018 року про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки № 21/16 від 12.10.2016 року на об'єкт: Будівництво малої автозаправочної станції (тип Б) за адресою Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Михайлівська 2Д .

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що вулиця Михайлівська не є пішохідною, а заїзд до безпосередньо автозаправних споруд не є внутрішньоквартальним проїздом, тому в даній частині містобудівні умови на розміщення об'єкта будівництва не порушують норми ДБН. Крім того, відповідно технічної документації по встановленню меж земельної ділянки під розміщення АЗС, земельна ділянка лише частково виходить за межу червоної лінії вулиці Михайлівська, що дозволено п. 7.58 ДБН № 360-92** Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень (далі - ДБН). А відповідно до проекту будівництва АЗС, жодна споруда автозаправочної станції за межами червоної лінії не розташовується, і лише межа орендованої ділянки перетинає червону лінію вулиці Михайлівської.

Відповідач надав відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що позивач має намір розмістити АЗС частково на червоній лінії вздовж вулиці Михайлівська та вздовж внутрішнього кварталу проїзду до існуючих будівель та пішохідної вулиці. Посилання позивача на те, що вулиця Михайлівська є магістральною, не підтверджено жодним доказом. Крім того, позивач планує розмістити АЗС постійно, а тимчасово, як це дозволяє законодавство. Таким чином, видані позивачу містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не відповідають будівельним нормам та дійсним намірам забудови.

Третя особа надала пояснення, в яких вказано, що в'їзд-виїзд на територію АЗС розміщено з боку вулиці Михайлівської, відстань від будівлі, що проектується операторної до червоної лінії та лінії регулювання забудови 5,00 метрів, відстань від заправного острівця, що проектується ТРК до автобусної зупинки радіусом 30,00 метрів. Отже, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки надані позивачу відповідно до чинного законодавства.

Ухвалою від 17.05.2018 року суд відкрив провадження у справі та постановив проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою від 03.07.2018 року суд залучив до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спора, на стороні відповідача Відділ містобудування та архітектури Вознесенської міської ради.

Представники сторін надали клопотання про розгляд справи без їх участі.

У відповідності до ч. 3 ст. 194 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Дослідив матеріали справи, суд встановив наступне.

У період з 12.03.2018 року по 11.04.2018 року головним інспектором будівельного нагляду відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування Управління проведено планову перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил Відділом містобудування та архітектури Вознесенської міської ради. Результати перевірки оформлено актом від 11.04.2018 року.

Перевіркою встановлено, зокрема, що при видачі містобудівних умов № 21/16 від 12.10.2016 року на об'єкт: Будівництво малої автозаправочної станції (тип Б) за адресою Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Михайлівська 2Д, м. Вознесенськ, Миколаївська обл. (замовник ПП АТЛАНТА ) (далі - Об'єкт)допущено порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, а саме:

- АЗС розташована на пішохідній вулиці і внутрішньому квартальному проїзді, що є порушенням п. 7.57;

- земельна ділянка для будівництва АЗС знаходиться у зоні червоної лінії вулиці Михайлівської, що є порушенням п. 7.58 ДБН;

- земельна ділянка межує з міським сквером (по нормам відстань повинна складати мінімум 10 м.) та на відстані біля 10 м. від автобусної зупинки (по нормам відстань повинна складати мінімум 30 м.), що є порушенням п. 2, п. 10 таблиці 7.9 ДБН;

- земельна ділянка розташована в зоні дії обмежень розташування повітряної електромережі і в зоні обмеження планується розмістити: заправочний острівець, резервуарний парк, технологічний резервуар та дихальні пристрої, що є порушенням п. 8.23 ДБН.

Рішенням № 49-с від 11.04.2018 року головний інспектор будівельного нагляду відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування Управління скасував дію містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки № 21/16 від 12.10.2016 року на Об'єкті.

Не погоджуючись з вищевказаним, позивач оскаржив зазначене рішення до суду.

Приймаючи рішення у справі, судом враховано наступне.

Відповідно до додаткової угоди до договору оренди землі від 30.06.2011 року, зареєстрованого у Вознесенській міській раді за № 138/11 від 09.08.2016 року № 157/16 ПП Атланта надана земельна ділянка в оренду на 10 років під розміщення АЗС, площею 0,0478 га., цільовим призначенням земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, категорії земель: землі житлової та громадської забудови, кадастровий номер: 4810200000:07:037:0020.

Пунктом 7.57 ДБН встановлено, що АЗС слід розміщувати: в найзначніших та великих містах уздовж магістральних вулиць загальноміського та районного значення, в середніх та малих містах - уздовж магістральних вулиць і доріг, а також уздовж вулиць і доріг промислових і комунально-складських зон та на їх територіях. Розміщувати АЗС на пішохідних вулицях та внутрішньоквартальних проїздах забороняється.

Відповідно до п. 7.58 ДБН, Земельні ділянки, відведені для будівництва АЗС, розміщують поза межами червоних ліній вулиць або частково в їх межах, якщо містобудівною документацією ця територія не передбачена для розширення проїжджої частини вулиці на перспективу. В межах червоних ліній допускається відводити земельні ділянки та розміщувати споруди АЗС тільки тимчасово за умови погодження та затвердження у встановленому порядку.

Згідно таблиці 7.9 та пункту 7.62 ДБН, відстань від будівлі що проектується операторної до червоної лінії та лінії регулювання забудови 5,00 метрів, відстань від заправного острівця що проектується ТРК до автобусної зупинки радіусом 30,00 метрів.

Відповідно до наданих третьою особою технічної та графічної документації, в'їзд-виїзд на територію АЗС розміщений з боку вул. Михайлівської; всі будівлі на території забезпечені шляхами з твердим покриттям для під'їзду автотранспортної техніки; санітарно-захисна зона - відстань до житлових та громадських будинків передбачено 25,00 м., місць масового скупчення людей (зупинки міського транспорту) 30,00 м.; відстань від будівлі, що проектується до червоної лінії та лінії регулювання забудови 5,00 м., відстань від заправного острівця, що проектується ТРК до автобусної зупинки радіусом 30,00 м.

Отже, розміщення Об'єкту відповідало нормам ДБН.

У зв'язку з вище викладеним, надані позивачу відділом містобудування та архітектури Вознесенської міської ради містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки від 12.10.2016 року №21/16 надані відповідно до чинного законодавства.

Згідно ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідач не довів суду правомірності скасування містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки № 21/16 від 12.10.2016 року на Об'єкт, що є підставою для задоволення адміністративного позову.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне адміністративний позов задовольнити повністю.

У відповідності до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст. 2, 19, 194, 241 - 246, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов Приватного підприємства Атланта (Комунальна зона, 7, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область, 55000) до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Миколаївській області (вул. Космонавтів, 61, м. Миколаїв, 54056) - задовольнити.

2. Визнати протиправним і скасувати рішення головного інспектора будівельного нагляду відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Миколаївській області № 49-с від 11.04.2018 року про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки № 21/16 від 12.10.2016 року на об'єкт: Будівництво малої автозаправочної станції (тип Б) за адресою Миколаївська область, м. Вознесенськ, вул. Михайлівська 2Д, м. Вознесенськ, Миколаївська обл. (замовник ПП АТЛАНТА ) .

3. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Миколаївській області (код ЄДРПОУ 37471912) на користь Приватного підприємства Атланта (код ЄДРПОУ 30055127) судовий збір у розмірі 1762,00 грн. (одна тисяча сімсот шістдесят дві гривні 00 копійок).

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи в порядку, визначеному ст. 255 КАС України. Апеляційна скарга може бути подана до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 27.07.2018 року.

Суддя Н. В. Лісовська

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.07.2018
Оприлюднено01.08.2018
Номер документу75589374
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/1199/18

Ухвала від 18.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 18.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 11.09.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 21.08.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Рішення від 27.07.2018

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

Ухвала від 17.05.2018

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лісовська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні