Рішення
від 30.07.2018 по справі 227/1392/18
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.07.2018 227/1392/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2018 року. м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Левченка А.М.,

за участю секретаря судового засідання Коверченкової М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Добропілля в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 227/1392/18 за позовом ОСОБА_1 до Добропільської міської ради Донецької області, треті особи: Добропільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області, в.о. державного нотаріуса Нікольської державної нотаріальної контори державний нотаріус Бойківської державної нотаріальної контори, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою до Добропільської міської ради Донецької області, треті особи: Добропільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області, в.о. державного нотаріуса Нікольської державної нотаріальної контори державний нотаріус Бойківської державної нотаріальної контори про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, яку обґрунтувала наступними обставинами. ІНФОРМАЦІЯ_5 року помер батько позивача ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1., після його смерті відкрилася спадщина у вигляді

недоотриманої пенсії, яка зберігається в Пенсійному фонді м. Добропілля, при цьому зазначила, що померлий перебував на обліку в управлінні пенсійного фонду України Пролетарського района міста Донецьк, після початку АТО вищезазначене управління було переміщено до м. Добропілля Донецької області згідно даних офіційного сайту Пенсійного фонду України. При зверненні до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на недоотриману пенсію, позивачу було відмовлено в оформленні свідоцтва, про що винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, оскільки пропущено строк подання заяви про прийняття спадщини терміном шість місяців встановлений ст.1270 ЦК України. Позивач зазначив, що не мав можливості своєчасно звернутися з заявою до нотаріуса про прийняття спадщини, оскільки є юридично необізнаною щодо строку та порядку прийняття спадщини, мешкала у м. Донецьк, є внутрішньо переміщеною особою, у строк необхідний не мала грошових коштів для подачі заяви для прийняття спадщини, так як понесла матеріальні витрати на проведення довготривалого лікування бабусі. Просить встановити додатковий строк тривалістю три місяці, для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_2.

Позивач у судове засідання не з'явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник Добропільської міської ради Донецької областіу судове засідання не з'явився. 11.06.2018 року надав через канцелярію суду відзив на позовну заяву в якому проти задоволення позовних вимог заперечує у повному обсязі зазначив, що наведені позивачем причини пропуску строку, а саме юридична необізнаність, відсутність грошових коштів не можуть бути визнані судом поважними. Той факт, що позивач є внутрішньо переміщеною особою та має відповідну довідку не є перешкодою для виїзду, така особа може переміщуватися та виїжджати на територію підконтрольну органам влади України у будь який час. З дня смерті батька позивачки до дня подачі заяви до державної нотаріальної контори для прийняття спадщини пройшов досить значний проміжок часу, майже три роки. За цей час позивач могла, але в силу неповажних причин, не звернулася до нотаріальної контори для прийняття спадщини. Позивачкою не надано ніяких документів, про те що її батько був внутрішньо переміщеною особою та перебував на обліку як внутрішньо переміщена особа у відповідних органах влади та звертався з заявою до Добропільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області для виплати пенсії.

Представник третьої особи Добропільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області у судове засідання не з'явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення позовних вимог заперечує. 01.06.2018 року надав через канцелярію суду відзив на позовну заяву в якому зазначив, що оскільки у ОСОБА_2 була відсутня довідка внутрішньо переміщеної особи, на обліку як внутрішньо переміщена особа останній не перебував, позивач жодним чином не підтверджує вартість позову у розмірі 20400,00грн., отже відсутні підстави для визначення додаткового строку на прийняття спадщини, у зв'язку з тим, що відсутній предмет спору, а саме недоотримана пенсія.

Представник третьої особи в.о. державного нотаріуса Нікольської державної нотаріальної контори державний нотаріус Бойківської державної нотаріальної контори Ушкало М.К. у судове засідання не з'явилася, звернулася до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності.

Суд, розглянувши цивільну справу в межах заявлених вимог, дослідивши матеріали справи і докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року у віці 57 років, про що свідчить долучена до матеріалів справи копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1, яке було видано Нікольським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, про що зроблено відповідний актовий запис № 6 ( запис поновлено, дата видачі 28 березня 2018 року).

До матеріалів справи також долучено копію свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Київського районного управління юстиції м. Донецька (повторно) виданого на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, відповідно до якого батьками записані ОСОБА_5 та ОСОБА_6.

Згідно копії свідоцтва про шлюб виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану Будьоннівського районного управління юстиції у м. Донецьку Донецької області, між ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 укладено шлюб. Актовий запис № 596. Прізвище після реєстрації шлюбу дружини ОСОБА_4 .

Постановою державного нотаріуса Нікольської державної нотаріальної контори М.К.Ушкало від 27.03.2018 року позивачу відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на недоотриману пенсію, яка зберігається в Пенсійному фонді міста Добропілля Донецької області, оскільки пропущено строк подання заяви про прийняття спадщини терміном шість місяців встановлений ст.1270 ЦК України.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 51410721 від 29.03.2018 року за параметрами пошуку ОСОБА_2, 31.07.2015 року інформація відсутня.

Як вбачається з відомостей отриманих з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 30.07.2018 року місцезнаходженням юридичної особи УПФУ України в Пролетарському районі м. Донецька, код ЄДРПОУ 21955468 є вул. Комсомольська, 28А, м. Добропілля, Донецької області.

Також до матеріалів справи долучено довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 27 березня 2018 року № 0000501432/21835 видану на ім'я ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 відповідно до якої зареєстрованим місцем проживання останньої є: АДРЕСА_1, а фактичним місцем проживання / перебування АДРЕСА_2.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

При вирішенні питання про надання додаткового строку для прийняття спадщини, дослідженню підлягають причини пропуску такого строку та їх поважність.

Відповідно до загальних положень про спадкування, викладених у ст.ст. 1220, 1222, 1270 ЦК України, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, до прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, початком перебігу якого є час її відкриття.

Згідно із частиною першою статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Тобто право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобовязує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

За положеннями частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк на прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмові згоди спадкоємців, які б могли дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. При розгляді цих справ слід перевірити наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини,наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають. Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, установленому статтею 1269 ЦК України, звернувшись в нотаріальну контору після чого вважається таким, що прийняв спадщину. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як вбачається із матеріалів справи позивач в силу об'єктивних та істотних обставин пропустила встановлений ст. 1270 ЦК України шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки постійно проживала в м. Донецьк, тобто в населеному пункті, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження відповідно до переліку таких населених пунктів затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085-р.

Довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи позивач отримала 27 березня 2018 року, також до матеріалів справи долучено копію свідоцтва про смерть ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_2, яке було видано Нікольським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, запис поновлено 28 березня 2018 року.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 81 ЦПК України докази в їх сукупності, зважаючи на те, що позивач є спадкоємцем за законом, має намір прийняти спадщину, зазначила поважну причину пропуску строку, встановленого законом для прийняття спадщини, яка визнана судом поважною, суд вважає за доцільне визначити позивачу додатковий строк, що є достатнім для звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, терміном у три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_2.

На підставі викладеного, ст.ст. 1223, 1270, 1272 Цивільного кодексу України, ст. 2, 10, 12, 13, 27, 81, 82, 89, 141, 211, 258-259, 263, 265, 268, 273, 280-282, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Добропільської міської ради Донецької області, треті особи: Добропільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області, в.о. державного нотаріуса Нікольської державної нотаріальної контори державний нотаріус Бойківської державної нотаріальної контори, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, додатковий строк терміном три місяця з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 року ОСОБА_2.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя А.М. Левченко

30.07.2018

Дата ухвалення рішення30.07.2018
Оприлюднено02.08.2018
Номер документу75618577
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —227/1392/18

Рішення від 30.07.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 13.06.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 23.05.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні