Рішення
від 15.08.2012 по справі 801/5464/2012
БЕРДЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 801/5464/2012

РІШЕННЯ

Іменем України

"15" серпня 2012 р. м. Бердянськ

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Гагут Л.І.,

при секретарі - Вакал Н.А,

за участю представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бердянську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі частки з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості, встановлення на земельну ділянку сервітуту, за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Вініюр до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_1, ОСОБА_5, про припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі частки з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості, за зустрічним позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю Вініюр , ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі частки з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості, встановлення на земельну ділянку сервітуту, за зустрічним позовом ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_1, про припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі частки з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості, встановлення на земельну ділянку сервітуту, за зустрічним позовом ОСОБА_4 до Товариства з обмеженою відповідальністю Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_1, ОСОБА_5, про припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі частки з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості, встановлення на земельну ділянку сервітуту,

ВСТАНОВИВ:

В травні 2012 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ТОВ Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі частки з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості, встановлення на земельну ділянку сервітуту. В позові зазначила, що на підставі договору купівлі-продажу від 02.07.2010 року їй належить 1/20 частина комплексу будівель та споруд розташованого по вул. Макарова, № 29-а, в місті Бердянську Запорізької області, на земельній ділянці загальною площею 0,3937 га, що складається з: основної будівлі (двоповерхової) літ. А , цегла, загальною площею 385,7 кв.м.; ґанку до літ. А , цемент; ґанку до літ. А , цемент; сходів до літ А метал; сходів до літ. А , метал; основної будівлі, літ. В , цегла, ліч. пластиком, загальною площею 61,9 кв.м.; козирку до літ. В , пластик; основної будівлі, літ. Л , цегла, загальною площею 32,3 кв.м.; ґанку до літ. Л , цемент; основної будівлі, літ. Ж , цегла, загальною площею 25,0 кв.м.; основної будівлі літ. Е , цегла, загальною площею 42.2 кв.м.; сторожки літ. З , цегла, загальною площею 16,9 кв.м.; основної будівлі літ. С , цегла, загальною площею 64,5 кв.м.; навісу літ. Н , без обшивки, загальною площею 240,0 кв.м.; навісу літ. М , без обшивки, загальною площею 75,0 кв.м.; воріт №8, метал; замощення №ІІ, цемент; замощення №ІІІ, бетонні плити; замощення №ІV, плитка; замощення №V, бетонні плити; калитки №9, метал; паркану №10, бетон; паркану №11, метал; ємкості №7, метал; насосної літ. О , цегла, загальною площею 7,9 кв.м.; веранди, літ. с , цегла, пластик, загальною площею 24,7 кв.м.; ґанку до літ. с , цемент; ґанку до літ. с , цемент; основної будівлі літ. Т , цегла, загальною площею 61,7 кв.м.; веранди, літ. т , цегла, пластик, загальною площею 24,0 кв.м.; душу-вбиральні літ. Р , цегла.

У її власність, відповідно до договору купівлі-продажу від 02.07.2010 року, перейшли: коридор № 4, загальною площею 8,0 кв.м., санвузол № 3, загальною площею 3,7 кв.м., основне приміщення №5, загальною площею 9,4 кв.м., основне приміщення №6, загальною площею 10,9 кв.м., основної будівлі літ. С ; веранда II, загальною площею 12,3 кв.м. будівлі літ. с , ґанок до літ. с , загальною площею 8,0 кв.м., замощення IV, що складає 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд, вартістю 52 409 грн.

Згідно з висновком Бердянської філії Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту НДІпроектреконструкиія № 167/2012 будівництво будівлі (літера С ) виконане у відповідності з діючими державними будівельними нормами України, санітарними правилами і ГОСТами; несущі і огороджувальні конструкції будівель і будівля в цілому знаходяться у нормальному стані і забезпечують його подальшу безпечну експлуатацію; 1/2 частина будівлі, згідно об'ємно планувальних і конструктивних рішеннь, може бути виділена в окремий блок, з самостійним функціонуванням і розглядатися, як окремий об'єкт нерухомості.

Іншими співвласниками цього об'єкта нерухомості є ТОВ Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5

На їх спільне замовлення було розроблено технічну документацію та угоду про використання земельної ділянки по вул. Макарова, 29-а в місті Бердянську, на підставі якої Бердянська міська рада 01.03.2012 року, прийняла рішення № 42 про погодження поділу земельної ділянки площею 0,3937 га, розташованої за адресою: вул. Макарова. 29-а, та відповідно до п.п. 10.4 за нею закріплено земельну ділянку площею 0,0155 га з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова. 29-а3, для розміщення та обслуговування будівель та споруд.

На земельній ділянці також є територія загального користування, яка забезпечує проїзд та прохід кожному співвласнику окремо на його частині нерухомості та відповідно до угоди про використання земельної ділянки (сервітутна зона).

Співвласники не проти виділу її частки об'єкту нерухомості, земельної ділянки та встановлення сервітутів, так як порядок користування земельною ділянкою підтверджений угодою про використання ділянки, яка підписана усіма сторонами, однак поділити все нерухоме мано нотаріальним договором неможливо, оскільки нотаріуси відмовляються це робити.

Посилаючись на ст.ст.364, 367 ЦК України, ст.ст. 88,100 ЗК України, просить припинити право спільної часткової власності між співвласниками об'єкта нерухомості, розташованого за адресою Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а, виділити їй в натурі 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 4, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 3,7 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 9,4 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 10,9 кв.м., основної будівлі літ. С , веранди II, загальною площею 12,3 кв.м., будівлі літ. с , ґанку до літ. с , загальною площею 8,0 кв.м., замощення IV, що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю, та визнати за нею право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 4, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 3,7 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 9,4 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 10,9 кв.м., основної будівлі літ. С , веранди II, загальною площею 12,3 кв.м., будівлі літ. с , ґанку до літ. с , загальною площею 8,0 кв.м., замощення IV, і розташований на земельній ділянці площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а3, встановити на земельну ділянку площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а3, такі земельні сервітути: право проходу та проїзду на велосипеді; право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху; право прокладення та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших ліній комунікацій.

20.06.2012 року до суду надійшли зустрічні позовні заяви ТОВ Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5

ТОВ Вініюр посилаючись на обставини викладені в позові ОСОБА_1, додатково зазначило, що на підставі договорів купівлі-продажу від 06.09.2007 року та 15.02.2008 року, йому належать 16/20 часток комплексу будівель та споруд №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області, в рахунок яких, після продажу 4/20 часток, залишилось: основна будівля (двоповерхова) літ. А , цегла, загальною площею 385,7 кв.м.; ґанок до літ. А , цемент; ґанок до літ. А , цемент; сходи до літ А метал; сходи до літ. А , метал; основна будівля, літ. В , цегла, ліч. пластиком, загальною площею 61,9 кв.м.; козирок до літ. В , пластик; основна будівля, літ. Л , цегла, загальною площею 32,3 кв.м.; ґанок до літ. Л , цемент; основна будівля, літ. Ж , цегла, загальною площею 25,0 кв.м.; основна будівля літ. Е , цегла, загальною площею 42.2 кв.м.; сторожка літ. З , цегла, загальною площею 16,9 кв.м.; навіс літ. Н , без обшивки, загальною площею 240,0 кв.м.; навіс літ. М , без обшивки, загальною площею 75,0 кв.м.; ворота №8, метал; замощення №ІІ, цемент; замощення №ІІІ, бетонні плити; замощення №V, бетонні плити; калитка №9, метал; паркан №10, бетон; паркан №11, метал; ємкість №7, метал; насосна літ. О , цегла, загальною площею 7,9 кв.м.; душ-вбиральня літ. Р , цегла. Рішенням Бердянської міської ради від 01.03.2012 року № 42 погоджено поділ земельних ділянок, п.п. 10.1 якого за ним закріплено земельну ділянку площею 0,3398 га, розташовану за адресою: вул. Макарова. 29-а, для розміщення та обслуговування комплексу будівель та споруд.

Просить припинити право спільної часткової власності між співвласниками об'єкта нерухомості, розташованого за адресою Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а, виділити йому у натурі 16/20 частин в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: основна будівля (двоповерхова) літ. А , цегла, загальною площею 385,7 кв.м.; ґанок до літ. А , цемент; ґанок до літ. А , цемент; сходи до літ А метал; сходи до літ. А , метал; основна будівля, літ. В , цегла, ліч. пластиком, загальною площею 61,9 кв.м.; козирок до літ. В , пластик; основна будівля, літ. Л , цегла, загальною площею 32,3 кв.м.; ґанок до літ. Л , цемент; основна будівля, літ. Ж , цегла, загальною площею 25,0 кв.м.; основна будівля літ. Е , цегла, загальною площею 42.2 кв.м.; сторожка літ. З , цегла, загальною площею 16,9 кв.м.; навіс літ. Н , без обшивки, загальною площею 240,0 кв.м.; навіс літ. М , без обшивки, загальною площею 75,0 кв.м.; ворота №8, метал; замощення №ІІ, цемент; замощення №ІІІ, бетонні плити; замощення №V, бетонні плити; калитка №9, метал; паркан №10, бетон; паркан №11, метал; ємкість №7, метал; насосна літ. О , цегла, загальною площею 7,9 кв.м.; душ-вбиральня літ. Р , цегла, та складало 16/20 (шістнадцять двадцяту) частин комплексу будівель та споруд сезонного готелю, та визнати за ним право власності на цілий об'єкт нерухомості, сезонний готель що складається з перелічених споруд і розташований на земельній ділянці площею 0,3398 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а.

ОСОБА_3 посилаючись на обставини викладені в позові ОСОБА_1, додатково зазначила, що на підставі договору дарування від 28.12.2010 року, їй на праві власності належать 1/20 частка комплексу будівель та споруд №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області. У її власність перейшли: коридор № 1, загальною площею 8,0 кв.м., санвузол № 2, загальною площею 4,0 кв.м., основне приміщення №7, загальною площею 11,5 кв.м., основне приміщення №8, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. С ; веранда №I, загальною площею 12,4 кв.м. будівлі літ. с , ґанок до літ. с , замощення IV, загальною площею 8,0 кв.м., що складає 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд, вартістю 60 750 грн. Згідно з висновком Бердянської філії Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту НДІпроектреконструкиія № 167/2012 будівництво будівлі (літера С ) виконане у відповідності з діючими державними будівельними нормами України, санітарними правилами і ГОСТами; несущі і огороджувальні конструкції будівель і будівля в цілому знаходяться у нормальному стані і забезпечують його подальшу безпечну експлуатацію; 1/2 частина будівлі, згідно об'ємно планувальних і конструктивних рішень, може бути виділена в окремий блок, з самостійним функціонуванням і розглядатися, як окремий об'єкт нерухомості. Рішенням Бердянської міської ради від 01.03.2012 року № 42 погоджено поділ земельних ділянок, п.п. 10.5 якого за нею закріплено земельну ділянку площею 0,0074 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова. 29-а4, для розміщення та обслуговування комплексу будівель та споруд.

Просить припинити право спільної часткової власності між співвласниками об'єкта нерухомості, розташованого за адресою Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а, виділити їй в натурі 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 1, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 4,0 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,5 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. С ; веранди №I, загальною площею 12,4 кв.м. будівлі літ. с , ґанку до літ. с , замощення IV, загальною площею 8,0 кв.м., що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю, та визнати за нею право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 1, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 4,0 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,5 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. С ; веранди №I, загальною площею 12,4 кв.м. будівлі літ. с , ґанку до літ. с , замощення IV, загальною площею 8,0 кв.м., і розташований на земельній ділянці площею 0,0074 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а4, встановити на земельну ділянку площею 0,0074 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а4, такі земельні сервітути: право проходу та проїзду на велосипеді; право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху; право прокладення та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших ліній комунікацій.

ОСОБА_4 посилаючись на обставини викладені в позові ОСОБА_1, додатково зазначив, що на підставі договору купівлі-продажу від 02.07.2010 року, йому на праві власності належать 1/20 частка комплексу будівель та споруд №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області. У його власність перейшли: коридор № 1, загальною площею 9,0 кв.м., санвузол № 2, загальною площею 2,6 кв.м., основне приміщення №7, загальною площею 11,6 кв.м., основне приміщення №8, загальною площею 7,8 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранда І, загальною площею 12,1 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 10,0 кв.м., замощення IV, що складає 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд, вартістю 50 421 грн. Згідно з висновком Бердянської філії Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту НДІпроектреконструкиія № 167/2012 будівництво будівлі (літера Т ) виконане у відповідності з діючими державними будівельними нормами України, санітарними правилами і ГОСТами; несущі і огороджувальні конструкції будівель і будівля в цілому знаходяться у нормальному стані і забезпечують його подальшу безпечну експлуатацію; 1/2 частина будівлі, згідно об'ємно планувальних і конструктивних рішень, може бути виділена в окремий блок, з самостійним функціонуванням і розглядатися, як окремий об'єкт нерухомості. Рішенням Бердянської міської ради від 01.03.2012 року № 42 погоджено поділ земельних ділянок, п.п. 10.3 якого за ним закріплено земельну ділянку площею 0,0155 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова. 29-а2, для розміщення та обслуговування комплексу будівель та споруд.

Просить припинити право спільної часткової власності між співвласниками об'єкта нерухомості, розташованого за адресою Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а, виділити йому в натурі 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 1, загальною площею 9,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,6 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 7,8 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранди І, загальною площею 12,1 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 10,0 кв.м., замощення IV, що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю, та визнати за ним право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 1, загальною площею 9,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,6 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 7,8 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранди І, загальною площею 12,1 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 10,0 кв.м., замощення IV, і розташований на земельній ділянці площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а2, встановити на земельну ділянку площею 0,0074 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а4, такі земельні сервітути: право проходу та проїзду на велосипеді; право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху; право прокладення та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших ліній комунікацій.

ОСОБА_5 посилаючись на обставини викладені в позові ОСОБА_1, додатково зазначила, що на підставі договору купівлі-продажу від 02.07.2010 року, їй на праві власності належать 1/20 частка комплексу будівель та споруд №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області. У її власність перейшли: коридор № 4, загальною площею 10,9 кв.м., санвузол № 3, загальною площею 2,6 кв.м., основне приміщення №5, загальною площею 8,2 кв.м., основне приміщення №6, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. Т ; веранда ІI, загальною площею 11,9 кв.м. будівлі літ. т , загальною площею 9,0 кв.м., замощення IV, що складає 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд, вартістю 49 836 грн. Згідно з висновком Бердянської філії Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту НДІпроектреконструкиія № 167/2012 будівництво будівлі (літера Т ) виконане у відповідності з діючими державними будівельними нормами України, санітарними правилами і ГОСТами; несущі і огороджувальні конструкції будівель і будівля в цілому знаходяться у нормальному стані і забезпечують його подальшу безпечну експлуатацію; 1/2 частина будівлі, згідно об'ємно планувальних і конструктивних рішень, може бути виділена в окремий блок, з самостійним функціонуванням і розглядатися, як окремий об'єкт нерухомості. Рішенням Бердянської міської ради від 01.03.2012 року № 42 погоджено поділ земельних ділянок, п.п. 10.2 якого за нею закріплено земельну ділянку площею 0,0155 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова. 29-а1, для розміщення та обслуговування комплексу будівель та споруд.

Просить припинити право спільної часткової власності між співвласниками об'єкта нерухомості, розташованого за адресою Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а, виділити їй в натурі 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 4, загальною площею 10,9 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 8,2 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. Т ; веранди ІI, загальною площею 11,9 кв.м. будівлі літ. т , загальною площею 9,0 кв.м., замощення IV, що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю, та визнати за нею право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 4, загальною площею 10,9 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 8,2 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. Т ; веранда ІI, загальною площею 11,9 кв.м. будівлі літ. т , загальною площею 9,0 кв.м., замощення IV, і розташований на земельній ділянці площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а1, встановити на земельну ділянку площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а1, такі земельні сервітути: право проходу та проїзду на велосипеді; право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху; право прокладення та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших ліній комунікацій.

Представник позивача ОСОБА_1 -ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримав. Виклавши обставини зазначені в позовній заяві, додатково суду пояснив, що фізичною особою-підприємцем Сергієнко було розроблено єдину технічну документацію та угоду про використання земельної ділянки по вул. Макарова, 29-а, в місті Бердянськ, за спільною заявою сторін по справі. Угода про використання земельної ділянки, з зазначенням розмірів та меж земельних ділянок, підписана всіма учасниками. Просить позовні вимоги задовольнити в повному обсязі, проти задоволення зустрічних позовних заяв ТОВ Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, не заперечує.

Представник ТОВ Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, не з`явилися, про місце, день і час судового засідання повідомлені належним чином (а.с.47-49,226,228-231).

До суду, 20.06.2012 року надійшли заяви ОСОБА_1, ТОВ Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, в яких вони просили розглянути справу за їх відсутності, зазначивши, що позовні вимоги підтримують в повному обсязі, проти зустрічних позовів та позову ОСОБА_1 не заперечують (а.с.51-55).

Вислухавши пояснення представника позивача за первісним позовом, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне:

Відповідно до ч. 1 ст. 364 ЦК України, співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

Згідно з ч.2 ст. 367 ЦК України, передбачено, що у разі поділу спільного майна між співвласниками право спільної часткової власності на нього припиняється.

Так, судом встановлено та підтверджено письмовими доказами, що на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу 02.07.2010 року за № 2651 ОСОБА_1 належить 1/20 частина комплексу будівель та споруд (а.с.6-8). Співвласнику ОСОБА_3 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу 28.12.2010 року за № 2291 належать 1/20 частина цього ж комплексу будівель та споруд (а.с.105-107). Співвласнику ОСОБА_5 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу 02.07.2010 року за № 2657, належить 1/20 частина комплексу будівель та споруд (а.с.138-140). Співвласнику ОСОБА_4 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу 02.07.2010 року за № 2666, належить 1/20 частина комплексу будівель та споруд (а.с.174-177). Співвласнику ТОВ Вініюр на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Бердянського міського нотаріального округу Запорізької області 26.09.2007 року за № 2346 та на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Бердянського міського нотаріального округу Запорізької області 15.02.2008 року за № 421, після укладення вищезазначених договорів, належать 16/20 частин цього ж комплексу будівель та споруд (а.с.61-66). Такий розрахунок часток також відображено в технічному паспорті на громадський будинок по вул. Макарова, 29-а, виготовлений КПТІ Бердянської міської ради станом на 12.11.2011 року (а.с.67).

Згідно угоди про використання земельної ділянки між співвласниками комплексу будівель та споруд, межа між їхніми ділянками на місцевості буде проходити наступним чином: ОСОБА_5 відходить земельна ділянка площею 0,0155 га з присвоєнням поштової адреси вул. Макарова, 29-а1, ОСОБА_4 - земельна ділянка площею 0,0155 га з присвоєнням поштової адреси вул. Макарова, 29-а2, ОСОБА_1 - земельна ділянка площею 0,0155 га з присвоєнням поштової адреси вул. Макарова, 29-а3, ОСОБА_3 - земельна ділянка площею 0,0074 га з присвоєнням поштової адреси вул. Макарова, 29-а4, ТОВ Вініюр - земельна ділянка площею 0,3398 га з присвоєнням поштової адреси вул. Макарова, 29-а, (а.с.110), що підтверджується документацією із землеустрою (а.с.108-118). Рішенням двадцять першої сесії Бердянської міської ради VІ скликання № 42 від 01.03.2012 року Про погодження поділу земельних ділянок було погоджено поділ земельної ділянки, загальною площею 0,3937 га, розташованої за адресою: вул. Макарова, 29-а, яка перебуває в користуванні на підставі договору оренди землі від 12.06.2009 року, реєстраційний номер: 040926500382 (а.с.218-219) та закріплено: земельну ділянку, площею 0,3398 га, розташовану за адресою: вул. Макарова, 29-а, для розміщення та обслуговування комплексу будівель та споруд, що належать ТОВ Вініюр . Земельну ділянку, площею 0,0155 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова, 29-а1, для розміщення та обслуговування будівель та споруд, що належать ОСОБА_5 Земельну ділянку, площею 0,0155 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова, 29-а2, для розміщення та обслуговування будівель та споруд, що належать ОСОБА_4 Земельну ділянку, площею 0,0155 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова, 29-а3, для розміщення та обслуговування будівель та споруд, що належать ОСОБА_1 Земельну ділянку, площею 0,0155 га, з присвоєнням поштової адреси: вул. Макарова, 29-а4, для розміщення та обслуговування будівель та споруд, що належать ОСОБА_3 (а.с.217).

Відповідно технічного паспорту станом на 12.11.2010 року домоволодіння 29-а по вул. Макарова в м. Бердянську розташоване на земельній ділянці загальною площею 0,3937 га та складається з таких будівель і споруд: основна будівля (двоповерхова) літ. А , цегла, загальною площею 385,7 кв.м.; ґанок до літ. А , цемент; ґанок до літ. А , цемент; сходи до літ А метал; сходи до літ. А , метал; основна будівля, літ. В , цегла, ліч. пластиком, загальною площею 61,9 кв.м.; козирок до літ. В , пластик; основна будівля, літ. Л , цегла, загальною площею 32,3 кв.м.; ґанок до літ. Л , цемент; основна будівля, літ. Ж , цегла, загальною площею 25,0 кв.м.; основна будівля літ. Е , цегла, загальною площею 42.2 кв.м.; сторожка літ. З , цегла, загальною площею 16,9 кв.м.; основна будівля літ. С , цегла, загальною площею 64,5 кв.м.; навіс літ. Н , без обшивки, загальною площею 240,0 кв.м.; навіс літ. М , без обшивки, загальною площею 75,0 кв.м.; ворота №8, метал; замощення №ІІ, цемент; замощення №ІІІ, бетонні плити; замощення №ІV, плитка; замощення №V, бетонні плити; калитка №9, метал; паркан №10, бетон; паркан №11, метал; ємкість №7, метал; насосна літ. О , цегла, загальною площею 7,9 кв.м.; веранда, літ. с , цегла, пластик, загальною площею 24,7 кв.м.; ґанок до літ. с , цемент; ґанок до літ. с , цемент; основна будівля літ. Т , цегла, загальною площею 61,7 кв.м.; веранда, літ. т , цегла, пластик, загальною площею 24,0 кв.м.; душ-вбиральня літ. Р , цегла (а.с.67-77,127,163).

Відповідно до висновку Бердянської філії Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту НДІпроектреконструкиія № 167/2012, про технічний стан будівельних конструкцій будівлі (літера С ), розташованої в м. Бердянську по вул. Макарова, №29-а3, 29-а4, зазначена будівля розташована на території готелю сезонного типу. Будівництво будівлі здійснювалось в 2009 році з призначенням -спальний корпус на два номери, кожен з яких має окремий вхід. Орієнтація житлових приміщень виконана згідно ДБН В.2.2-15-2005 Житлові будівлі Будівництво виконане у відповідності з діючими державними будівельними нормами України, санітарними правилами і ГОСТами; несучі і огороджуючи конструкції знаходяться в нормальному технічному стані, забезпечують подальшу безпечну експлуатацію будівлі; 1/2 частина будівлі, згідно об'ємно планувальним і конструктивним рішенням, може бути виділена в окремий блок, з самостійним функціонуванням і розглядатися, як окремий об'єкт нерухомості (а.с.16-33).

Згідно з висновком Бердянської філії Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту НДІпроектреконструкиія № 167/2012, про технічний стан будівельних конструкцій будівлі (літера Т ), розташованої в м. Бердянську по вул. Макарова, №29-а1, 29-а2, зазначена будівля розташована на території готелю сезонного типу. Будівництво будівлі здійснювалось в 2009 році з призначенням -спальний корпус на два номери, кожен з яких має окремий вхід. Орієнтація житлових приміщень виконана згідно ДБН В.2.2-15-2005 Житлові будівлі Будівництво виконане у відповідності з діючими державними будівельними нормами України, санітарними правилами і ГОСТами; несучі і огороджуючи конструкції знаходяться в нормальному технічному стані, забезпечують подальшу безпечну експлуатацію будівлі; 1/2 частина будівлі, згідно об'ємно планувальним і конструктивним рішенням, може бути виділена в окремий блок, з самостійним функціонуванням і розглядатися, як окремий об'єкт нерухомості (а.с.148-166).

Враховуючи, встановлені по справі обставини, суд вважає можливим задовольнити первинний та зустрічні позови в частині припинення права спільної часткової власності, виділення в натурі часток з майна, що є спільною частковою власністю, визнання права власності на цілий об'єкт нерухомості.

Що стосується позовних вимог про встановлення на земельні ділянки сервітутів, то суд приходить до висновку про відмову в їх задоволенні виходячи з наступного.

Згідно ч.1 ст.98 ЗК України , право земельного сервітуту - це право власника чи користувача земельної ділянки на обмежене платне або безкоштовне користування чужою земельною ділянкою.

Статтею 120 ЗК України, встановлено, що при переході права власності на будівлю або споруду розміщену на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_5, ОСОБА_4, не розуміючи значення інституту земельного сервітуту , заявили вимоги про встановлення сервітуту на земельні ділянки на яких розташовані будівлі, належні кожному з них на праві спільної часткової власності.

Що стосується земельної ділянки, позначеної в угоді про використання ділянки пунктиром з поміткою сервітут , то суд це питання не розглядав, оскільки такі вимоги не були заявлені сторонами.

До того ж , в ході судового розгляду справи судом не встановлено існування перешкод в користуванні земельною ділянкою, що відображено в позовній та зустрічних позовних заявах та не заперечується сторонами.

Навпаки, судом встановлено, що сторони дотримуються розробленої угоди про використання земельної ділянки, та як вбачається з рішення двадцять першої сесії Бердянської міської ради VІ скликання № 42 від 01.03.2012 року Про погодження поділу земельних ділянок , при погоджені поділу земельної ділянки, загальною площею 0,3937 га, розташованої за адресою: вул. Макарова, 29-а, яка перебуває в користуванні ТОВ Вініюр на підставі договору оренди землі від 12.06.2009 року, реєстраційний номер: 040926500382, між сторонами у справі, та закріпленні за кожним з них певної земельної ділянки для розміщення та обслуговування будівель та споруд, що їм належать, з присвоєнням поштових адрес, сторонам також рекомендовано в термін до 01.10.2012 року оформити згідно з нормами чинного законодавства документ, що посвідчує право на земельні ділянки. (а.с.217).

Керуючись ст.ст.3, 10, 11, 58-60, 174, 209, 212-215, 256 ЦПК України, ст.ст. 364, 367 ЦК України, ст.ст. 98, 120 ЗК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні заяви ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5 - задовольнити частково.

Припинити право спільної часткової власності між співвласниками об'єкта нерухомості, розташованого за адресою Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а: ОСОБА_1, Товариством з обмеженою відповідальністю Вініюр , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5.

Виділити в натурі ОСОБА_1 належну їй 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 4, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 3,7 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 9,4 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 10,9 кв.м., основної будівлі літ. С , веранди II, загальною площею 12,3 кв.м., будівлі літ. с , ґанку до літ. с , загальною площею 8,0 кв.м., замощення IV, що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю.

Визнати за ОСОБА_1, право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 4, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 3,7 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 9,4 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 10,9 кв.м., основної будівлі літ. С , веранди II, загальною площею 12,3 кв.м., будівлі літ. с , ґанку до літ. с , загальною площею 8,0 кв.м., замощення IV, і розташований на земельній ділянці площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а3.

Виділити в натурі Товариству з обмеженою відповідальністю Вініюр належні йому 16/20 частин в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: основної будівлі (двоповерхової) літ. А , цегла, загальною площею 385,7 кв.м.; ґанок до літ. А , цемент; ґанок до літ. А , цемент; сходи до літ А метал; сходи до літ. А , метал; основна будівля, літ. В , цегла, ліч. пластиком, загальною площею 61,9 кв.м.; козирок до літ. В , пластик; основна будівля, літ. Л , цегла, загальною площею 32,3 кв.м.; ґанок до літ. Л , цемент; основна будівля, літ. Ж , цегла, загальною площею 25,0 кв.м.; основна будівля літ. Е , цегла, загальною площею 42.2 кв.м.; сторожка літ. З , цегла, загальною площею 16,9 кв.м.; навіс літ. Н , без обшивки, загальною площею 240,0 кв.м.; навіс літ. М , без обшивки, загальною площею 75,0 кв.м.; ворота №8, метал; замощення №ІІ, цемент; замощення №ІІІ, бетонні плити; замощення №V, бетонні плити; калитка №9, метал; паркан №10, бетон; паркан №11, метал; ємкість №7, метал; насосна літ. О , цегла, загальною площею 7,9 кв.м.; душ-вбиральня літ. Р , цегла; що складало 16/20 (шістнадцять двадцятих) комплексу будівель та споруд сезонного готелю.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю Вініюр (код ЄДРПОУ 35037097), право власності на цілий об'єкт нерухомості, сезонний готель, що складається з: основної будівлі (двоповерхової) літ. А , цегла, загальною площею 385,7 кв.м.; ґанок до літ. А , цемент; ґанок до літ. А , цемент; сходи до літ А метал; сходи до літ. А , метал; основна будівля, літ. В , цегла, ліч. пластиком, загальною площею 61,9 кв.м.; козирок до літ. В , пластик; основна будівля, літ. Л , цегла, загальною площею 32,3 кв.м.; ґанок до літ. Л , цемент; основна будівля, літ. Ж , цегла, загальною площею 25,0 кв.м.; основна будівля літ. Е , цегла, загальною площею 42.2 кв.м.; сторожка літ. З , цегла, загальною площею 16,9 кв.м.; навіс літ. Н , без обшивки, загальною площею 240,0 кв.м.; навіс літ. М , без обшивки, загальною площею 75,0 кв.м.; ворота №8, метал; замощення №ІІ, цемент; замощення №ІІІ, бетонні плити; замощення №V, бетонні плити; калитка №9, метал; паркан №10, бетон; паркан №11, метал; ємкість №7, метал; насосна літ. О , цегла, загальною площею 7,9 кв.м.; душ-вбиральня літ. Р , цегла, і розташований на земельній ділянці площею 0,3398 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а.

Виділити в натурі ОСОБА_3 належну їй 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 1, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 4,0 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,5 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. С , веранди №І, загальною площею 12,4 кв.м., будівлі літ. с , ґанку до літ. с , замощення IV загальною площею 8,0 кв.м., що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю.

Визнати за ОСОБА_3, право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 1, загальною площею 8,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 4,0 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,5 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. С , веранди №І, загальною площею 12,4 кв.м., будівлі літ. с , ґанку до літ. с , замощення IV загальною площею 8,0 кв.м., і розташований на земельній ділянці площею 0,0074 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а4.

Виділити в натурі ОСОБА_4 належну йому 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 1, загальною площею 9,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,6 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 7,8 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранди І, загальною площею 12,1 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 10,0 кв.м., замощення IV, що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю.

Визнати за ОСОБА_4, право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 1, загальною площею 9,0 кв.м., санвузла № 2, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №7, загальною площею 11,6 кв.м., основного приміщення №8, загальною площею 7,8 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранди І, загальною площею 12,1 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 10,0 кв.м., замощення IV, і розташований на земельній ділянці площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а2.

Виділити в натурі ОСОБА_5 належну їй 1/20 частину в об'єкті №29-а по вул. Макарова в м. Бердянську Запорізької області в цілий об'єкт нерухомості, що складається з: коридору № 4, загальною площею 10,9 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 8,2 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранди ІІ, загальною площею 11,9 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 9,0 кв.м., замощення IV, що складало 1/20 (одну двадцяту) частину комплексу будівель та споруд сезонного готелю.

Визнати за ОСОБА_5, право власності на цілий об'єкт нерухомості, жилий будинок, що складається з: коридору № 4, загальною площею 10,9 кв.м., санвузла № 3, загальною площею 2,6 кв.м., основного приміщення №5, загальною площею 8,2 кв.м., основного приміщення №6, загальною площею 9,0 кв.м., основної будівлі літ. Т , веранди ІІ, загальною площею 11,9 кв.м., будівлі літ. т , загальною площею 9,0 кв.м., замощення IV, і розташований на земельній ділянці площею 0,0155 га за адресою: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Макарова, 29-а1.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через Бердянський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення, а особами які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в 10-денний строк з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: ОСОБА_6

СудБердянський міськрайонний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення15.08.2012
Оприлюднено02.08.2018
Номер документу75634206
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —801/5464/2012

Рішення від 15.08.2012

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Гагут Л. І.

Ухвала від 21.06.2012

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Гагут Л. І.

Ухвала від 11.06.2012

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Гагут Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні