Судовий наказ
від 03.08.2018 по справі 150/457/18
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

03.08.2018 року

І-ий примірник

(до справи)

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

(повне найменування суду)


СУДОВИЙ НАКАЗ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №150/457/18

Провадження по справі №2-н/150/8/18

03 серпня 2018 року

Суддя Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

19.07.2018 року до Чернівецького районного суду Вінницької області звернулася ОСОБА_1 із вище вказаною заявою, посилаючись на те, що разом із нею проживають спільні з боржником діти: сини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Обов'язок батьків утримувати дітей до їх повноліття закріплений частиною 2 статті 51 Конституції України.

Статтею 180 Сімейного кодексу України встановлено, що батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей. В разі ухилення від цього обов'язку кошти на утримання дітей стягуються у судовому порядку за ч.3 ст.181 цього Кодексу.

Обов'язок утримувати дитину є рівною мірою обов'язком як матері, так і батька, причому обов'язком особистим, а не солідарним.

Частиною 1 статті 27 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року, яку ратифіковано Постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 року, №78 9 встановлено, що держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини (ч.2 ст.27 Конвенціїї ООН).

Частиною 3 статті 181 Сімейного кодексу України (із змінами, внесеними згідно із Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів від 17.05.2017 року №2037-VІІІ) встановлено, що за рішенням суду кошти для утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч.2 ст.182 Сімейного кодексу України (із змінами, внесеними згідно із Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів від 17.05.2017 року №2037-VІІІ) розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Дана норма однаково застосовується до всіх платників аліментів, незалежно від правових підстав їх праці (робота за трудовим договором, відповідно до вимог КЗпП, робота за контрактом за кордоном тощо).

Відповідно до ч.3 ст.184 СК України той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Пнктом 5 ч.1 ст.161 ЦПК України встановлено, що судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Частиною1 статті 191 СК України встановлено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а вразі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

Із врахуванням того, що стягувачем заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у визначеному законодавством розмірі та надано належні і допустимсі докази щодо доведення обставин, на яких грунтується така вимога, суд вважає, що заява про видачу судового наказу підлягає задоволенню.

Під час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обгрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

На підставі п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України суд вважає за можливе допустити негайне виконання наказу у межах суми платежу за один місяць.

В силу статті 141 ЦПК України суд вважає, що з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір, від сплати якого при зверненні до суду із даною заявою звільнено позивача.

Беручи до уваги вище викладене, відповідно до статтей 180, 181, 182, 184, 191 Сімейного кодексу України, ст., ст. 160, 161, 167, 168, 169, 430 ЦПК України, пп.4-1 п.1 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір , ст.12 Закону України Про виконавче провадження , -

НАКАЗУЮ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адресаАДРЕСА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - НОМЕР_1 (далі - боржник ) на користь ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_4, АДРЕСА_2, (ідентифікаційний код: НОМЕР_2) (далі - стягувач ) аліменти для утримання малолітніх синів - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, у твердій грошовій сумі в розмірі по 50% на кожну дитину прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подання заяви про видачу судового наказу - 19.07.2018 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з боржника в дохід держави 176 (сто сімдесят шість) гривень 20 копійок судового збору, від сплати якого стягувача звільнено на підставі п.3 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір від 8 липня 2011 року, №3674-VI.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України допустити негайне виконання судового наказу в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Копію судового наказу не пізніше наступного дня після видачі судового наказу надіслати боржнику рекомендованим листом із повідомленням про вручення разом із копією заяви стягувача про видачу судового наказу з доданими до неї документами.

Судовий наказ після набрання ним законної сили видати стягувачу.

Стягувач та боржник можуть ознайомитися із судовим наказом у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою в мережі інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Судовий наказ набирає законної сили з моменту винесення.

Суддя


Цимбалюк Л.П.

(підпис)

М.П.

У відповідності до положень пункту 7 ч.1 ст.168 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) під час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

Згідно з частиною першою статті 170 ЦПК України судовий наказ про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб; а також за вимогою про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб (пункти 4, 5 частини першої статті 161 ЦПК України), - скасуванню не підлягає.

Судовий наказ не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Відповідно до ч.7 ст.170, п.4 ч.1 ст.161 ЦПК України у разі видачі судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті заробітку (доходу) платника аліментів, боржник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

У разі видачі судового наказу відповідно до пунктів 4 і 5 частини першої статті 161 ЦПК України, судовий наказ може бути переглянуто за нововиявленими обставинами в порядку, встановленому главою 3 Перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами розділу V Перегляд судових рішень цього Кодексу (ч.8 ст.170 ЦПК України) у разі існування істотних для справи обставин, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи; встановлений вироком або ухвалою про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності, що набрали законної сили, факт надання завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, що призвели до ухвалення незаконного рішення у даній справі, скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, що підлягає перегляду.

Відповідно до ч.3 ст.22 Закону України Про виконавче провадження судовий наказ в частині стягнення періодичних платежів (у справах про стягнення аліментів) може бути пред'явлений до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі, тобто, до повноліття дитини.

Судовий наказ набрав чинності ___


20___ року.

Судовий наказ видано стягувачу ___


20___ року.

Суддя


Цимбалюк Л.П.

(підпис)

М.П.

Відмітки про виконання судового наказу

Дата надходження судового наказу на виконання Повне найменування установи, підприємства, організації, у якій знаходився судовий наказ на виконанні Загальна сума, відрахована за судовим наказомДата повернення судового наказу до органу державної виконавчої служби чи стягувачеві Підстава повернення судового наказуПідпис керівника установи, підприємства, організації (з прикладанням печатки) Примітки

Інші відмітки






Дата ухвалення рішення03.08.2018
Оприлюднено08.08.2018
Номер документу75694405
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —150/457/18

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

Судовий наказ від 03.08.2018

Цивільне

Чернівецький районний суд Вінницької області

Цимбалюк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні