Рішення
від 09.08.2018 по справі 927/432/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

09 серпня 2018 року м. Чернігів

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В.,

за участю секретаря судового засідання Тарасевич А.М.

розглянувши матеріали справи № 927/432/18

за позовом Заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури

вул. Шевченка, 1, м. Чернігів, 14000

в інтересах держави в особі

позивача: Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області

вул. 30 років Перемоги, 40, с. Нові Яриловичі, Ріпкинський район, Чернігівська область, 15013, код ЄДРПОУ 04416051

до відповідача: Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт»

вул. Віскозна, 5, м. Київ, 02094, код ЄДРПОУ 31571217

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача-1:

Чернігівська об'єднана державна податкова інспекція головного управління ДФС у Чернігівській області, вул. Кирпоноса, 28, м. Чернігів, 14000

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача-2:

Ріпкинська районна державна адміністрація,

вул. Святомиколаївська, 85, смт. Ріпки, 15000

про стягнення 26 514,80 грн

За участю: ОСОБА_1 - прокурор Чернігівської місцевої прокуратури.

Заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області подано позов до Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» про стягнення 26 514,80 грн заборгованості за оренду земельної ділянки.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем умов договору оренди земельної ділянки 4,0190 га кадастровий номер 7424486400:09:001:0018, укладеного 14 грудня 2010 року між Ріпкинською районною державною адміністрацією та Приватним підприємством «Юридична компанія «Вердикт» , у зв'язку з чим у останнього виникла перед позивачем заборгованість з орендної плати за землю у сумі 26 514,80 грн.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

В позовній заяві Заступником керівника Чернігівської місцевої прокуратури було заявлено клопотання про повідомлення сторін та Чернігівську місцеву прокуратуру про час, дату розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 13 червня 2018 року було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи по суті призначено на 05 липня 2018 року; клопотання Заступника керівника Чернігівської місцевої прокуратури про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Чернігівську об'єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Чернігівській області та Ріпкинську районну державну адміністрацію задоволено; залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Чернігівську об'єднану державну податкову інспекцію головного управління ДФС у Чернігівській області (вул. Кирпоноса, 28, м. Чернігів, 14000) та Ріпкинську районну державну адміністрацію (вул. Святомиколаївська, 85, смт. Ріпки, 15000). Крім того, вказаною ухвалою було встановлено відповідачу строк до 29 червня 2018 року для подання відзиву на позов, позивачу - до 04 липня 2018 року для подачі відповіді на відзив та третім особам - до 29 червня 2018 року для подачі пояснення щодо поданого позову.

05 липня 2018 року в судовому засіданні було оголошено перерву до 30 липня 2018 року та зобов'язано позивача та третіх осіб надати суду пояснення з приводу суми заборгованості з оренди земельної ділянки загальною площею 4,019 га.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 30 липня 2018 року відкладено розгляд справи по суті на 09 серпня 2018 року, зобов'язано позивача та третіх осіб надати суду пояснення з приводу суми заборгованості з оренди земельної ділянки загальною площею 4,019 га та пояснення з приводу помісячної суми заборгованості, викликано в судове засідання повноважних представників сторін.

Відповідачем у встановлений судом строк відзиву на позовну заяву не подано. Копія ухвали про відкриття провадження у справі від 13 червня 2018 року, направлена на адресу відповідача, повернута відділенням зв'язку з відміткою «за закінченням встановленого строку зберігання» . Копія ухвали про повідомлення від 05 липня 2018 року, направлена на адресу відповідача, повернута відділенням зв'язку з відміткою «за закінченням встановленого строку зберігання» .

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

03 серпня 2018 року на адресу суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі повноважного представника позивача, в поданому до суду клопотанні позивач підтримав позов в повному обсязі. Крім того, до клопотання позивач додав довідку №133/03-04 від 01 серпня 2018 року про залишкову суму боргу, яка становить 26 514,80 грн.

08 серпня 2018 року на адресу суду від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача-2 Ріпкинської районної державної адміністрації надійшло клопотання про розгляд справи без участі повноважного представника Ріпкинської районної державної адміністрації. В поданому клопотанні третя особа зазначила, що у вирішенні справи по суті покладається на розсуд суду.

Розглянувши по суті у порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, суд встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 14 грудня 2010 року між Ріпкинською районною державною адміністрацією Чернігівської області (Орендодавець) та Приватним підприємством «Юридична компанія «Вердикт» (Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки 4,0190 га кадастровий номер 7424486400:09:001:0018.

Відповідно до п. 1 вказаного договору Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку за рахунок забудованих земель комерційного використання категорії промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення площею 4,0190 га, яка знаходиться на території Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (за межами населеного пункту).

Згідно з п. 2 Договору, в оренду передається земельна ділянка площею 4,0190 га, у тому числі 4,0190 га - забудовані землі комерційного використання категорії промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення Новояриловицької сільської ради (за межами населеного пункту).

Договір зареєстровано в Ріпкинському відділі Чернігівської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» , про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 14 грудня 2010 року за №041083600003.

У відповідності до п. 8 Договору, договір укладено на 25 років. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки, згідно п. 5 Договору, відсутня. Відповідно до п. 9 Договору, орендна плата вноситься у грошовій формі у шестикратному розмірі земельного податку і становить 11 189,40 грн за рік.

Згідно з п. 10 Договору обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або зміни умов договору оренди чи продовження його дії.

У відповідності до п. 11 Договору орендна плата вноситься у такі строки: щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати і становить 932,45 грн на розрахунковий рахунок Новояриловицької сільської ради.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі", іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Платність використання земельної ділянки є обов'язковою умовою договору відповідно до вимог ст. 15 Закону України «Про оренду землі» і визначена в укладеному договорі.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі - це договір за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 21 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Статтею 96 Земельного кодексу України передбачено, що землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

З метою досудового врегулювання спору Новояриловицькою сільською радою на адресу відповідача було направлено лист за вих. № 185А/03-04 від 08 грудня 2017 року з проханням надати інформацію щодо погашення заборгованості. Вказаний лист було залишено відповідачем без відповіді, заборгованість сплачена не була.

У відповідності до листа Новояриловицької сільської ради № 03-04 від 12 лютого 2018 року, заборгованість відповідача за 2017 рік за оренду двох земельних ділянок на території Новояриловицької сільської ради площами 23,9224 га та 4,019 га становила 116 095,56 грн.

Згідно довідки про залишкову суму боргу від 22 травня 2018 року відповідач має заборгованість з орендної плати за землю за червень 2017 року - квітень 2018 року в сумі 26514,80 грн.

Станом на дату подання позову заборгованість з орендної плати за землю відповідачем не сплачена і становить 26 514,80 грн.

Відповідно до ч. 1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (стаття 612 ЦК України).

Згідно ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені допустимими доказами, тому доходить висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст. 42, 50, 53, 73-80, 86, 129, 233, 236-238, 240, 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» (вул. Віскозна, б. 5, м. Київ, 02094, код ЄДРПОУ 31571217) на користь Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (вул. 30 років Перемоги, 40, с. Нові Яриловичі, Ріпкинський район, Чернігівська область, 15013, код ЄДРПОУ 04416051; р/р 33214812700447, код 38046020, ГУДКСУ у Чернігівській області, МФО 853592) 26514,80 грн заборгованості за оренду земельної ділянки.

3.Стягнути з Приватного підприємства «Юридична компанія «Вердикт» (вул. Віскозна, б. 5, м. Київ, 02094, код ЄДРПОУ 31571217) на користь Прокуратури Чернігівської області (код ЄДРПОУ 02910114, р/р 35215093006008 у Державній казначейській службі України м.Київ, МФО 820172) 1762,00 грн на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного господарського суду, з урахуванням п. 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, у строки, визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено та підписано 09 серпня 2018 року.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення09.08.2018
Оприлюднено09.08.2018
Номер документу75769276
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/432/18

Рішення від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 13.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні