Ухвала
від 08.08.2018 по справі 819/627/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

Справа № 819/627/18

08 серпня 2018 р. м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Мандзія О.П., розглянувши у порядку письмового провадження в місті Тернополі за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрія Шумськ" до Зборівської міської ради Зборівського району Тернопільської області, Шумської районної державної адміністрації Тернопільської області, комунального підприємства "Центр реєстрації прав" Корецької районної ради Рівненської області в особі Тернопільської філії комунального підприємства "Центр реєстрації прав" Корецької районної ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: відділ у Шумському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Аго-Лан" про визнання протиправними та скасування рішень,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрія Шумськ" звернулось до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Зборівської міської ради Зборівського району Тернопільської області, Шумської районної державної адміністрації Тернопільської області, комунального підприємства "Центр реєстрації прав" Корецької районної ради Рівненської області в особі Тернопільської філії комунального підприємства "Центр реєстрації прав" Корецької районної ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: відділ у Шумському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Аго-Лан" про визнання протиправними та скасування рішень.

Ухвалою суду від 20.04.2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Ухвалено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

До початку розгляду справи по суті 02.07.2018 року представником позивача подано клопотання про зупинення провадження у справі до перегляду постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 26.12.2017 року у адміністративній справі №813/1849/16 Великою Палатою Верховного Суду та набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції. В обґрунтування клопотання зазначено, що правовідносини у цих справах є подібними та вирішення питання предметної юрисдикції у таких справах буде визначальне у даній справі.

Представником позивача 08.08.2018 року, на підставі ч.3 ст.194 КАС України, заявлено клопотання про розгляд питання щодо зупинення провадження у справі здійснювати за його відсутності в порядку письмового провадження.

Представник відповідача Шумської районної державної адміністрації Тернопільської області щодо зупинення провадження у справі не заперечував, про що надано суду 08.08.2018 року заяву.

Інші учасниками справи у судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлені належним чином відповідно до ст.124, 126 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Враховуючи положення ч.3 ст.194, ч.9 ст.205 та ч.4 ст. 229 КАС України, суд дійшов висновку про наявність підстав розгляду питання про зупинення провадження у справі у порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

При вирішені питання про зупинення провадження у справі суд враховує наступне.

Судом встановлено, що у червні 2016 року товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївські лани" звернулося з позовом, в якому просить визнати протиправними та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Львівський окружний адміністративний суд у справі №813/1849/16 постановою від 23.03.2017 року позов задовольнив.

Львівський апеляційний адміністративний суд у справі №813/1849/16 постановою від 26.12.2017 року провадження у справі закрив, оскільки справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у справі №813/1849/16 ухвалою від 09.02.2018 року відкрив касаційне провадження за скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївські лани" та 03.04.2018 року постановив ухвалу, якою передав цю справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду на підставі ч.6 ст.346 КАС України.

Оскільки в касаційній скарзі товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївські лани" просить скасувати судове рішення, зокрема, у зв'язку з порушенням правил предметної юрисдикції, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про наявність правових підстав для прийняття цієї справи до розгляду, про що постановила 23.04.2018 року ухвалу.

Дослідивши матеріали адміністративної справи №819/627/18 та ухвалу Великої Палати Верховного Суду від 23.04.2018 року у справі №813/1849/16 у подібних правовідносинах, судом встановлено тотожність суб'єктного складу учасників відносин, об'єкта та предмета правового регулювання, а також умов застосування правових норм, в тому числі вирішення питання предметної юрисдикції.

Таким чином, адміністративна справа №813/1849/16, яка прийнята до касаційного провадження Великою Палатою Верховного Суду є адміністративною справою з подібними правовідносинами по відношенню до адміністративної справи №819/627/18.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об'єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції.

При цьому, в силу приписів ч.5 ст. 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

З огляду на те, що правовідносини у адміністративній справі №813/1849/16 є подібними до правовідносин у справі №819/627/18, суд дійшов висновку про наявність правових підстав, визначених п.5 ч.2 ст.236 КАС України, для зупинення провадження у даній адміністративній справі.

Керуючись ст.236, 241, 248 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрія Шумськ" про зупинення провадження у справі задовольнити.

Зупинити провадження в адміністративній справі №819/627/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрія Шумськ" до Зборівської міської ради Зборівського району Тернопільської області, Шумської районної державної адміністрації Тернопільської області, комунального підприємства "Центр реєстрації прав" Корецької районної ради Рівненської області в особі Тернопільської філії комунального підприємства "Центр реєстрації прав" Корецької районної ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: відділ у Шумському районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Аго-Лан" про визнання протиправними та скасування рішень зупинити до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №813/1849/16 .

Зобов'язати учасників справи повідомити суд про усунення обставин, які зумовили зупинення провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Повний текст ухвали складено 08 серпня 2018 року.

Головуючий суддя Мандзій О.П.

копія вірна

Суддя Мандзій О.П.

Дата ухвалення рішення08.08.2018
Оприлюднено10.08.2018
Номер документу75774831
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/627/18

Ухвала від 03.12.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 21.02.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 11.02.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 11.01.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 08.08.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 18.05.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 20.04.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

Ухвала від 05.04.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій Олексій Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні