Ухвала
від 09.08.2018 по справі 908/1571/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 11/59/16-32/129/16-9/90/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.08.2018 Справа № 908/1571/16

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі колегії суддів: головуючий суддя - Боєва О.С., судді: Горохов І.С., Дроздова С.С., розглянувши матеріали

за позовом: SEKARINIA ENTERPRISES LTD /СЕКАРІНІЯ ЕНТЕРПРАЙЗ Л.Т.Д./ (юридична адреса: Арх. Макаріу ІІІ, 155 ПРОТЕАЗ ХАУЗ, 5й поверх, Лімассол, Кіпр, 3026, реєстраційний номер 222308, адреса для листування: вул. Перемоги, буд. 40, а/с №7981, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69001)

до відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГЕТИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ" (вул. 40 років Радянської України, буд. 54, прим.9, м. Запоріжжя, Запорізька область, 69037, код ЄДРПОУ 30958302)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Публічне акціонерне товариство "Банк Кредит Дніпро" (вул. Мечникова, буд. 3, м. Київ, Київська область, 01601, код ЄДРПОУ 14352406)

про: визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства,

Без виклику учасників справи

ВСТАНОВЛЕНО:

Постановою Верховного Суду від 18.04.2018 скасовано рішення господарського суду Запорізької області від 25.05.2017 та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 08.08.2017 у справі №908/1571/16, справу передано на новий розгляд до Господарського суду Запорізької області в іншому складі суду.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.08.2018, справу № 908/1571/16 визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Ухвалою господарського суду від 06.08.2018 справу №908/1571/16 передано на колегіальний розгляд.

Протоколом автоматичного визначання складу колегії суддів від 07.08.2018 справу №908/1571/16 визначено до розгляду колегії суддів: головуючий суддя - Боєва О.С., судді: Горохов І.С., Дроздова С.С.

Згідно із Законом України № 2147-VIII від 03.10.2017 "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" який набрав чинності 15.12.2017, внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України та викладено його в новій редакції.

За приписами п. 9 ч. 1 розділу ХІ "Перехідних положень" Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону України № 2147-VIII від 03.10.2017) справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Загальне пощовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч. 2 ст. 247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

За змістом ч. 4 ст. 247 ГПК України встановлено, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, зокрема у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій).

Предметом спору у дані справі є визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГЕТИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ", оформлене протоколом від 15.02.2012 №23 про передачу у іпотеку банку за кредитним договором майна - СТО, розташованого по вул. Юності, 147, в м. Запоріжжі та про делегування повноважень з підписання договору іпотеки майна. Отже, даний спір є таким, що виник з корпоративних відносин.

Враховуючи, що дана справа відноситься до визначеного ч. 4 ст. 247 ГПК України виключного переліку категорій справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження, суд приходить до висновку, що справа має розглядатись в порядку загального позовного провадження.

Позивачем у справі № 908/1571/16 є SEKARINIA ENTERPRISES LTD /СЕКАРІНІЯ ЕНТЕРПРАЙЗ Л.Т.Д./ (юридична адреса: Арх. Макаріу ІІІ, 155 ПРОТЕАЗ ХАУЗ, 5й поверх, Лімассол, Кіпр, 3026, реєстраційний номер 222308), що створено та зареєстровано у Республіці Кіпр, Греція.

Відповідно до ст. 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно зі ст. 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про міжнародні договори України" чинні міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Порядок вручення іноземним підприємствам та організаціям судових документів у господарських справах врегульовано Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах від 15 листопада 1965 року (далі - Конвенція), до якої приєднались України 19 жовтня 2000 року та Кіпр 26 жовтня 1982 року (ратифікація (приєднання) відбулось 15.05.1983, набрання чинності - 01.06.1983), та Угодою між Україною та Республікою Кіпр про правову допомогу в цивільних справах від 06.09.2004, ратифікованою Верховною Радою України 22.09.2005 р. (далі - Угода).

Відповідно до ст.2 Конвенції кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Згідно з п. 2 ст. 2, ч. 1 ст. 3 Угоди, центральним органом з боку України є Міністерство юстиції України, а з боку Республіки Кіпр - Міністерство юстиції і громадського порядку Республіки Кіпр. Запити про надання правової допомоги та додатки до них складаються мовою запитуючої Договірної Сторони, до них також додаються завірені копії перекладу мовою іншої Договірної Сторони або англійською мовою.

Статтею 12 Конвенції визначено, що вручення судових документів, отриманих від Договірної Держави, не потребує оплати або відшкодування зборів або витрат в зв'язку з врученням, здійсненим запитуваною Державою.

Водночас, як повідомляє Міністерство юстиції України в листі від 03.12.2015 вих.№1982/20153-0-32-15/12, адресованому Вищому господарському суду України, вручення документів на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах 1965 року згідно з інформацією кіпрської сторони, розміщеною на офіційному сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права ( www.hcch.net ) у відповідному розділі цієї Конвенції, здійснюється після оплати коштів у розмірі 21 Євро . Оплата здійснюється банківським переказом до Міністерства юстиції та громадського порядку. У разі, якщо оплату не буде здійснено, судові доручення про вручення документів на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року повертаються без опрацювання.

Доручення щодо вручення документів за кордоном надсилаються безпосередньо до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою згідно зі статтею 2 Конвенції.

Згідно зі ст. 10 Конвенції про вручення судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах, якщо запитувана Держава не заперечує, то ця Конвенція не обмежує: a) можливості надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном, b) можливості для судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуючої Держави здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави, c) можливості для будь-якої заінтересованої в судовому процесі особи здійснювати вручення судових документів безпосередньо через судових працівників, службовців або інших компетентних осіб запитуваної Держави.

Як вбачається з інформації, розміщеної на офіційному сайті Постійного бюро Гаазької конференції з міжнародного права нотою, датованою 05.01.1984 р., уряд Кіпру заявив, що не заперечує проти способів передачі документів, передбачених статтею 10 Конвенції.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне застосувати норми Конвенції та для вручення даної ухвали позивачу - SEKARINIA ENTERPRISES LTD /СЕКАРІНІЯ ЕНТЕРПРАЙЗ Л.Т.Д./, Лімассол, Кіпр, звернутися з відповідним судовим дорученням про надання правової допомоги до Міністерства юстиції і громадського порядку Республіки Кіпр/Ministry of Justice and Public Order (125. Athalassas Avenue, 1461 Strovolos, Nicosia - CYPRUS).

З метою направлення судових документів через Міністерство юстиції і громадського порядку Республіки Кіпр необхідним є здійснення нотаріально засвідченого перекладу даної ухвали, а також прохання про її вручення на грецьку або англійську мову. Обов'язок з направлення документів покласти на позивача.

Як слідує із матеріалів даної справи, представництво інтересів позивача здійснювалося уповноваженим представником на підставі Спеціальної довіреності, виданої 30.05.2016, яким вказувалася адреса для листування у м.Запоріжжя. З метою виконання даної ухвали, необхідним є підтвердження наявності на даний час в Україні уповноваженого представника SEKARINIA ENTERPRISES LTD/СЕКАРІНІЯ ЕНТЕРПРАЙЗ Л.Т.Д./.

Відповідно до змісту п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

З огляду на вищевикладені обставини, у зв'язку із необхідністю належного повідомлення учасника судового процесу про дату та час судового засідання шляхом звернення із судовим дорученням про вручення за кордоном судових документів до компетентного органу іноземної держави, провадження у даній господарській справі слід зупинити на достатній для цього строк, враховуючи, при цьому, що згідно зі ст. 15 Конвенції повинен цей строк становити щонайменше шість місяців з дати направлення документів до постановлення рішення.

Враховуючи викладене, з метою надання достатнього строку для виконання доручення про вручення судового виклику, суд вважає за необхідне призначити дату проведення підготовчого засідання на 06.12.2018.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 32, 33, 120, 182, 228, 234, 365-368 Господарського процесуального кодексу України, Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах суд (Гаага, 15.11.1965), Угодою між Україною та Республікою Кіпр про правову допомогу в цивільних справах від 06.09.2004, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти справу № 908/1571/16 до провадження. Присвоїти справі номер провадження 11/59/16-32/129/16-9/90/18.

2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 06.12.2018 о/об 11 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: Україна, місто Запоріжжя, вулиця Гетьманська, 4 (корпус 1), каб. № 321.

При направленні в засідання уповноважених представників, останнім мати при собі документи, що відповідно до ст. 60 ГПК України, підтверджують їх повноваження (правовстановлюючі документи, довіреність тощо); документ, що посвідчує особу.

4. Звернутись із судовим дорученням про надання правової допомоги до компетентного органу республіки Кіпр - Міністерства юстиції і громадського порядку Республіки Кіпр/Ministry of Justice and Public Order (125. Athalassas Avenue, 1461 Strovolos, Nicosia - CYPRUS).

5 . Зупинити провадження у справі № 908/1571/16 до 06.12.2018 у зв'язку зі зверненням господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до компетентного органу іноземної держави.

6. Зобов'язати позивача в особі уповноваженого представника SEKARINIA ENTERPRISES LTD /СЕКАРІНІЯ ЕНТЕРПРАЙЗ Л.Т.Д./ на території України:

1) здійснити переклад на грецьку або англійську мову даної ухвали господарського суду Запорізької області від 09.08.2018, судового доручення від 09.08.2018 із проханням про вручення за кордоном судових документів;

2) здійснити оплату коштів у розмірі 21 Євро банківським переказом до Міністерства юстиції та громадського порядку на банківський рахунок: 6001017 - Міністерство юстиції та громадського порядку, IBAN: CY21 0010 0001 0000 0000 0600 1017, Код Swift: CBCYCY2N /Ministry of Justice and Public Order, Bank Account Number: 6001017 - Ministry of Justice and Public Order, IBAN: CY21 0010 0001 0000 0000 0600 1017, Swift Code: CBCYCY2N;

3) направити на адресу Міністерства юстиції і громадського порядку Республіки Кіпр - Ministry of Justice and Public Order (125. Athalassas Avenue, 1461 Strovolos, Nicosia - CYPRUS) наступні документи:

- документ про оплату за вручення судових та позасудових документів;

- копію даної ухвали суду від 09.08.2018 у справі №908/1571/16, завірену мокрою печаткою суду; оригінал прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів від 09.09.2018 з гербовою печаткою суду (в двох примірниках);

- нотаріально посвідчений переклад (грецькою або англійською мовою) ухвали господарського суду Запорізької області від 09.08.2018; судового доручення від 09.08.2018 із проханням про вручення за кордоном судових документів (в двох примірниках).

4). у строк не пізніше 20.09.2018 надати господарському суду Запорізької області:

- докази направлення зазначених документів на адресу Міністерства юстиції і громадського порядку Республіки Кіпр за вказаною адресою;

- нотаріально посвідчений переклад даної ухвали від 09.08.2018, копію документу про оплату 21 Євро за вказаними реквізитами; належним чином оформлену довіреність на представництво інтересів позивача станом на теперішній час . У разі відсутності на даний час відповідних повноважень невідкладно повідомити про це суд.

7. Запропонувати учасникам справи заявчасно до початку підготовчого засідання, призначеного на 06.12.2018, надати суду (у разі наявності) обґрунтування своєї позиції у справі з урахуванням Постанови Верховного Суду від 18.04.2018 з документальним підтвердженням викладених обставин. Запропонувати позивачу надати відповідь на відзив, відповідачу - заперечення.

Суд наголошує, що копії заяв по суті справи та заяв процесуальних питань, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи (докази направлення/вручення надаються суду).

Подання доказів у справі здійснюється учасниками справи на стадії підготовчого провадження. Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.

Суд звертає увагу учасників судового процесу, що усі процесуальні документи у справі: заяви, клопотання, заперечення проти заяв і клопотань, відзиви, пояснення (ст. 169 ГПК України), відзиви на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву (ст. 161 ГПК України) та інші витребувані судом документи необхідно подавати (нарочно або засобами поштового зв'язку) завчасно до судового засідання із супровідним листом через канцелярію суду . Копії документів засвідчуються відповідно до вимог пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003), затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Ухвала підписана 10.08.2018.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Головуючий суддя О.С. Боєва

Суддя І.С. Горохов

Суддя С.С. Дроздова

Дата ухвалення рішення09.08.2018
Оприлюднено10.08.2018
Номер документу75794410
СудочинствоГосподарське
Суть: визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства, Без виклику учасників справи ВСТАНОВЛЕНО: Постановою Верховного Суду від 18.04.2018 скасовано рішення господарського суду Запорізької області від 25.05.2017 та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 08.08.2017 у справі №908/1571/16, справу передано на новий розгляд до Господарського суду Запорізької області в іншому складі суду. Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між

Судовий реєстр по справі —908/1571/16

Рішення від 13.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 04.02.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 17.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 05.12.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 02.11.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 01.10.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 09.08.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 06.08.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Постанова від 18.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні