Ухвала
від 03.08.2018 по справі 210/4378/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/4378/18

Провадження № 1-кс/210/1599/18

"03" серпня 2018 р. Кривий Ріг

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_4 , подане у кримінальному провадженні №42017040000001519, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.11.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинськогорайонного судум.Кривого РогуДніпропетровської області,звернувся слідчий в ОВС другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_4 , з клопотанням погодженим з прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області молодшим радником юстиції ОСОБА_3 , з клопотанням у кримінальному провадженні № 42017040000001519, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.11.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України про надання дозволу на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення первинних документів господарської діяльності ТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843)з підприємствами-контрагентами ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 41441674), ТОВ «НОРДВІНС» (код ЄДРПОУ 41632532), ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 38894646), ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 40806594).

Клопотання мотивоване наступним, що в провадженні другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області перебувають матеріали кримінального провадження №42017040000001519 від 17.11.2017, за ч. 2 ст. 149 КК України, за фактом вчинення кримінального правопорушення посадовими особами ТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843), які організували на території підприємства незаконне утримання іноземців з метою їх трудової експлуатації.

Процесуальне керівництво у провадженні здійснюється прокурорами управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території ТОВ «Єрмак Голд»(код ЄДРПОУ 36166843)виробничо-торговепідприємство звиробництва іреалізації м`яснихнапівфабрикатів глибокоїзаморозки,ковбас,м`яснихконсервів підбрендом «ПродуктиЄрмоліно», яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Чумаки,

вул. Шкільна, 18 та 20, знаходиться трьох поверхова будівля (гуртожиток), в якій знаходяться громадяни Республіки Молдова в кількості приблизно 150-200 осіб, вказаних громадян незаконно утримують для трудової експлуатації на вищевказаному підприємстві, які працюють у три робочих зміни.

Охорону та обмежений доступ на вхід та вихід з території підприємства, забезпечують озброєні охоронці приватної охоронної фірми, зареєстрована в Донецькій області.

До вказаної протиправної діяльності щодо незаконного утримання іноземців та їх трудової експлуатації на ТОВ «Єрмак Голд», причетні службові особи вказаного підприємства, а саме:

Керівник підприємства ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , уродженка РФ, м. Острів, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України: НОМЕР_2 від 02.12.1997 виданий АНД РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області, паспорт громадянина України для виїзду за кордон: НОМЕР_3 від 26.12.2016.

Відповідно до наявної інформації ОСОБА_5 , через довірених осіб працевлаштованих на підприємстві, організовує процес підбору іноземних громадян, які на території України перебувають нелегально, місць та умов проживання, умов обмеження пересування, системи покарань, а також повний контроль за їх діями.

Головний бухгалтер підприємства ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

В свою чергу ОСОБА_6 нараховує заробітну плату співробітникам підприємства, також мінімізує податкові зобов`язання підприємства та виводить грошові кошти у «тіньовий» сектор економіки України, через ряд фіктивних підприємств.

Встановлено, що ТОВ «Єрмак Голд» в період часу 2017-2018 року придбало 302 т. м`яса яловичини на загальну суму 19,2 млн. грн. у підприємства ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 41441674), що знаходиться за адресою: Одеська область, Лиманський район, село Фонтанка, Олександрівська дорога, будинок 12а, кабінет 6, керівник ОСОБА_7 .

В свою чергу ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» вищевказаний товар (м`ясо яловичина), документально придбало у наступних підприємств, а саме:

- ТОВ «НОРДВІНС» (код ЄДРПОУ 41632532) 166 тонн м`яса яловичини на загальну суму 9,1 млн. грн.;

- ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 38894646) 112 тонн м`яса яловичини на загальну суму 6,4 млн. грн.;

Вказані підприємства пов`язані одним керівником, а саме ОСОБА_8 .

- ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 40806594) 0,6 тонн м`яса яловичини на загальну суму 0,72 млн. грн.

Проведеним аналізом встановлено, що у ТОВ «НОРДВІНС», ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ», ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА», відсутнє придбання товару (м`ясо яловичина) у кількості 290 т.

Тобто вказане свідчить про фіктивність взаємовідносин ТОВ «Єрмак Голд» з ТОВ «М`ясо України» щодо закупівлі товарів (м`ясо яловичини) на суму 19,2 млн. грн. що призвело до ненадходження в бюджет держави ПДВ на загальну суму 3,2 млн. грн.

Крім вказаного, відповідно до наявних даних ТОВ «Єрмак Голд» через своїх бенефіціарів, котрі знаходяться на території РФ, здійснюють фінансову підтримку окремих підрозділів незаконних збройних формувань, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України. Останні в свою чергу забезпечують безперешкодну реалізацію продукції виробленої

ТОВ «Єрмак Голд» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областях. Іншу частину продукції збувають на території України. Збут продукції здійснюється за готівку, яка акумулюється головним бухгалтером ОСОБА_6 на підприємстві, та у подальшому не обліковуючи передається ОСОБА_5 .

Отже, в діях посадових осібТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843) та інших невстановлених осіб, вбачається склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 149 КК України.

Враховуючи викладене, у органу досудового розслідування є достовірні факти того, що за роботи осіб причетних до вказаного правопорушення, можуть знаходитись речі та (або) документи, що підтверджують їх причетність до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.149 КК України.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до необхідної інформації, забезпечення її схоронності та можливості подальшого використання як доказу у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем роботи причетних до вказаного правопорушення осіб.

В обґрунтування необхідності проведення обшуку слід зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення та винуватість обвинуваченого у його вчиненні. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження. Підставою для проведення слідчої дії відповідно до ч. 2 ст. 223 КПК України є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Метою проведення вказаного обшуку є встановлення обставин кримінального правопорушення, що підтверджують злочину діяльністьпричетних до правопорушення осіб та причетність інших осіб, дії яких направленні на вчинення вказаного злочину.

Обставини кримінального провадження, а також установлені у ході досудового розслідування дані, що підтверджуються доказами, наявними в матеріалах провадження, дають обґрунтовані підстави вважати, що у результаті обшуку будуть виявлені та зафіксовані відомості про обставини вчинюваного злочину, знаряддя його вчинення та інші дані, що мають суттєве значення для кримінального провадження.

Необхідність у проведенні обшуку викликана тим, що гарантії недоторканості приватної власності знаходяться під посиленим захистом закону, і досягти цілей, що можуть бути досягнуті під час проведення обшуку, шляхом проведення інших слідчих дій неможливо.

Згідно інформаційної довідки №131272502 відомості про право власності за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

На теперішній час виникла необхідність у проведенні обшуку квартири, де зареєстрована та проживає ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 ,з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення,зокрема відшукання та вилучення наступних речей та документів, а саме: документи щодо правових підстав використання праці всіх найманих робітників, а також щодо законності перебування іноземних громадян як на території України так і безпосередньо на території підприємства (трудові договори, контракти, запрошення на роботу іноземного громадянина, документи щодо відповідності кваліфікації робітника виконуваним роботам, тощо), первинних документів господарської діяльності ТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843)з підприємствами-контрагентами ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 41441674), ТОВ «НОРДВІНС» (код ЄДРПОУ 41632532), ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 38894646), ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 40806594): первинні документи (договори, накладні, рахунки, податкові накладні, чеки та ін.), дозвільні документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, печатки, штампи, факсиміле, документи тіньової бухгалтерії, договори щодо користування землею, нежитлових приміщень, банківські пластикові картки, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, паперові й магнітні носії інформації, змінні носії інформації, транспортні засоби, спеціалізовану техніку, дозвільні документи, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, акти податкових перевірок, інші предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, що мають значення для кримінального провадження. Оскільки є достатні підстави вважати, що за вказаною адресою перебувають вказані речі та документи.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення.

У судовому засіданні прокурор другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області молодший радник юстиції ОСОБА_3 , просив клопотання задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши доводи прокурора другоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях слідчихрегіональної прокуратуриДніпропетровської області та дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що вказане клопотання підлягає частковому задоволенню.

Згідно з ч.1 та ч.2 ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Орган досудового розслідування має достатні підстави вважати, що за адресою: АДРЕСА_1 , згідно зібраних в ході досудового розслідування відомостей, можуть перебувати предмети та документи, що мають доказове значення для встановлення істини та всіх обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, дослідивши документи та матеріали, якими прокурор другоговідділу процесуальногокерівництва управлінняпроцесуального керівництвау кримінальнихпровадженнях слідчихрегіональної прокуратуриДніпропетровської області обґрунтовує доводи клопотання, а також наявні в кримінальному провадженні докази, приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки на виконання вимог ч. 5 ст. 234 КПК України, прокурор довів наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні речі і документи мають доказове значення для досудового розслідування; відомості які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукуванні речі, документи або особи можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні приміщенні.

В наданих матеріалах містяться достатньо підстав вважати, що в приміщення за адресою АДРЕСА_1 , можуть знаходитись предмети і документи, зазначені в клопотанні, і які мають значення для встановлення істини по справі, а саме: документи щодо правових підстав використання праці всіх найманих робітників, а також щодо законності перебування іноземних громадян як на території України так і безпосередньо на території підприємства (трудові договори, контракти, запрошення на роботу іноземного громадянина, документи щодо відповідності кваліфікації робітника виконуваним роботам, тощо), первинних документів господарської діяльності ТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843)з підприємствами-контрагентами ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 41441674), ТОВ «НОРДВІНС» (код ЄДРПОУ 41632532), ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 38894646), ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 40806594): первинні документи (договори, накладні, рахунки, податкові накладні, чеки та ін.), дозвільні документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, печатки, штампи, факсиміле, документи тіньової бухгалтерії, договори щодо користування землею, нежитлових приміщень, банківські пластикові картки, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, паперові й магнітні носії інформації, змінні носії інформації, транспортні засоби, спеціалізовану техніку, дозвільні документи, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, акти податкових перевірок.

Однак, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання в частині вилучення "інших предметів та документів", оскільки відповідно до ч. 2 ст. 235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню.

Слідчий суддя зауважує, що чітке визначення речей, для виявлення яких надається дозвіл на обшук, має істотне значення для забезпечення гарантій при проведенні обшуку. Так, відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, вважаються тимчасово вилученим майном. Згідно з ч. 5 ст. 171 КПК клопотання про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуте особі, у якої воно було вилучене.

Вивчивши матеріали вказаного кримінального провадження №42017040000001519 від 17.11.2017, вважаю клопотання слідчого обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню, щодо проведення обшуку з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення,зокрема відшуканнята вилученнянаступних речейта документів,а саме: документи щодо правових підстав використання праці всіх найманих робітників, а також щодо законності перебування іноземних громадян як на території України так і безпосередньо на території підприємства (трудові договори, контракти, запрошення на роботу іноземного громадянина, документи щодо відповідності кваліфікації робітника виконуваним роботам, тощо), первинних документів господарської діяльності ТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843)з підприємствами-контрагентами ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 41441674), ТОВ «НОРДВІНС» (код ЄДРПОУ 41632532), ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 38894646), ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 40806594): первинні документи (договори, накладні, рахунки, податкові накладні, чеки та ін.), дозвільні документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, печатки, штампи, факсиміле, документи тіньової бухгалтерії, договори щодо користування землею, нежитлових приміщень, банківські пластикові картки, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, паперові й магнітні носії інформації, змінні носії інформації, дозвільні документи, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, акти податкових перевірок.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 234, 235, 236, 309, 370, 372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_4 , погоджене прокурором другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області молодшим радником юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області: ОСОБА_9 , ОСОБА_4 , та іншим слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні: заступнику прокурора області ОСОБА_10 , прокурорам відділу прокуратури області: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_3 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , та іншим прокурорам групи прокурорів, або за їх дорученням працівникам оперативного підрозділу на проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення,зокрема відшуканнята вилученнянаступних речейта документів,а саме: документи щодо правових підстав використання праці всіх найманих робітників, а також щодо законності перебування іноземних громадян як на території України так і безпосередньо на території підприємства (трудові договори, контракти, запрошення на роботу іноземного громадянина, документи щодо відповідності кваліфікації робітника виконуваним роботам, тощо), первинних документів господарської діяльності ТОВ «Єрмак Голд» (код ЄДРПОУ 36166843)з підприємствами-контрагентами ТОВ «М`ЯСО УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 41441674), ТОВ «НОРДВІНС» (код ЄДРПОУ 41632532), ТОВ «МЕГА ЕКСІМ РІТЕЙЛ» (код ЄДРПОУ 38894646), ТОВ «НОВА ЛОГІСТИКА» (код ЄДРПОУ 40806594): первинні документи (договори, накладні, рахунки, податкові накладні, чеки та ін.), дозвільні документи, документи бухгалтерського й податкового обліків, їх реєстри, платіжні документи, печатки, штампи, факсиміле, документи тіньової бухгалтерії, договори щодо користування землею, нежитлових приміщень, банківські пластикові картки, комп`ютерну техніку, мобільні телефони, паперові й магнітні носії інформації, змінні носії інформації, дозвільні документи, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, акти податкових перевірок.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали складений 03 серпня 2018 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75828844
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —210/4378/18

Ухвала від 07.11.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 08.10.2018

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Джерелейко О. Є.

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 22.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні