Ухвала
від 13.08.2018 по справі 210/4258/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/4258/18

Провадження № 1-кс/210/1713/18

У Х В А Л А

іменем України

"13" серпня 2018 р. Кривий Ріг

Слідчий суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018040000000943 від 30.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

10 серпня 2018 року прокурор другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018040000000943 від 30.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою:

АДРЕСА_1 обґрунтування послався на те, що, другим відділом процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42018040000000943 від 30.07.2018, внесеному до ЄРДР стосовно посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , які зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » сприяють вказаному суб`єкту господарювання в ухиленні від сплати податків, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що прокуратурою Дніпропетровської області до Амур-Нижньодніпровського районного суду м.Дніпропетровська для розгляду по суті скеровано кримінальне провадження №42017040000001394 від 02.11.2017 стосовно ОСОБА_4 за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

04.04.2018 ухвалою Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська (справа № 199/1478/18 1кп/199/224/18) ОСОБА_4 визнано винною у скоєнні вказаного кримінального правопорушення та встановлено, що нею створено фіктивний суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з метою можливості здійснення фінансових операцій за межами податкового контролю від імені формально призначеного засновника та директора в порушення встановленого законодавством порядку. В подальшому службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у жовтні 2015 року незаконно сформовано податковий кредит по податку на додану вартість по взаємовідносинам з фіктивним підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та податкові накладні надано до ДФС у Дніпропетровській області, в результаті чого державному бюджету спричинено збитків на суму 1 600 000,00 грн.

Вказаний факт підтверджується, зокрема, висновком документальної планової виїзної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) податкового, валютного законодавства та єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 01.01.2015 по 31.12.2017 № 25087/04-36-14-20/34440022.

Висновком експертного економічного дослідження щодо формування податкового кредиту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за вересень-грудень 2015 року № 030-18 від 05.05.2018 встановлено, що вказаним підприємством безпідставно задекларовано податковий кредит з ПДВ від контрагентів (постачальників) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за вересень-грудень 2015 року на загальну суму ПДВ 4362500, 00 грн., внаслідок чого податок на додану вартість за вказаний період занижено на вказану суму.

Директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » є ОСОБА_5 , який забезпечує реалізацію злочинних схем направлених на зловживання службових осіб своїм становищем, ухилення від сплати податків, подальшу легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

Таким чином, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , шляхом зловживання службовим становищем та сприянням ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в ухиленні від сплати податків, завдають збитків Державі в особливо великому розмірі.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) взято на податковий облік 15.02.2013 за № 1067, та на даний час знаходиться на податковому обліку у ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З метою підтвердження факту ухилення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від сплати податків, отримання первинної документації податкової звітності підприємства, в яку вносились завідомо недостовірні відомості посадовими особами підприємства та для подальшого використання її для забезпечення проведення судових експертиз у кримінальному провадженні, виникла необхідність в отриманні дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та всіх інших документів взаємодії між

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення оригіналів та завірених копій зазначених документів, в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані документи, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, їх можливо використати як докази та немає можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, з можливістю їх вилучення, які знаходяться в приміщені ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані обставини, враховуючи особливості розслідування, не можливо встановити та довести іншим способом без використання як доказів відомостей, що містяться в наведених вище документах.

На підставі ч. 2 ст.163КПК України розгляд клопотання доцільно проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Вивчивши матеріали, додані до заявленого клопотання, вважаю, що воно підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Положеннями ч. 1ст. 160 КПК Українипередбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених уст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 7ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Положеннямист. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»суди застосовують Конвенцію з прав людини та основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Згідно прецедентної практики Європейського суду з прав людини, з метою дотримання принципу верховенства права, органи влади повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання та збереження доказів, які стосуються події злочину. Це не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Зазначені усталені принципи були висловлені, у тому числі: у Рішенні від 12.03.2015 року у справі «Сердюк проти України», у Рішенні від 07.05.2015 року у справі «Холодков і Холодкова проти України», у Рішенні від 11.06.2015 року у справі «Мащенко проти України».

Згідно практики Європейського суду з прав людини під поняттям необхідності слід розуміти, що втручання відповідає нагальній суспільній необхідності та що воно пропорційне з правомірною метою, яку планується досягти (п. 67 справи «ОЛССОН (OLSSON) проти Швеції», п. 44 справи «Камензинд проти Швейцарії» та інші).

Також, з метою дотримання принципу верховенства права, органи влади повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання та збереження доказів, які стосуються події злочину. Це не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Зазначені усталені принципи були висловлені, у тому числі, у справах: «Холодков і Холодкова проти України» (заява 29697/08, рішення від 07 травня 2015 року), «Сердюк проти України» (заява 61876/08, рішення від 12 березня 2015 року), «Мащенко проти України» (заява №42279/08, рішення від 11 червня 2015 року).

Як встановлено слідчим суддею та вбачається з матеріалів кримінального провадження, які долучені до клопотання прокурора, вбачається, що Другим відділом процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42018040000000943 від 30.07.2018, внесеному до ЄРДР стосовно посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 , які зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » сприяють вказаному суб`єкту господарювання в ухиленні від сплати податків, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Так, з доданих до клопотання копій матеріалів кримінального провадження, зокрема витягу із Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018040000000943від 30.07.2018,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ст.364ч.2КК України вбачається, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 ) починаючи з жовтня 2015 року сприяють вказаному суб`єкту господарювання в ухиленні від сплати податків.

Враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення за якимвідкрите кримінальне провадження та в межах якого подано вказане клопотання, слідчий суддя вважає, що вказані слідчим у клопотанні документи можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Слідчим суддею встановлено, що зазначені в клопотанні обставини та надані до нього докази дають достатньо підстав вважати, що неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних прокурором документів, зокрема для встановлення осіб, які причетні до вчинення кримінального правопорушення, а тому необхідно надати до вказаних документів тимчасовий доступ з можливістю їх вилучення, у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,160,162-164,166,309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області радника юстиції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018040000000943 від 30.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити.

Надати прокурору другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих регіональної прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у даному кримінальному провадженні, співробітникам оперативних підрозділів за дорученням доступ до документів до: роздрукованих копій усіх без виключення документів податкових справ та податкової звітності з ПДВ, податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб (в т.ч. реєстраційна частина облікової справи, облікові справи з податку на прибуток та з ПДВ, облікову справу з погашення прострочених податкових зобов`язань, актів документальних перевірок, актів документальних перевірок з питань відшкодування ПДВ, усіх без виключення складених довідок, висновків, доповідних, актів з питань відшкодування ПДВ, облікової картки, інших) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та поданої посадовими особами вказаного підприємства до органів державної фіскальної служби податкової звітності (з можливістю вилучення оригіналів документів), в тому числі поданої електронною поштою (у роздрукованому паперовому вигляді), листування, усіх наявних документів, поданих до ОДПІ підприємством з метою використання інформаційної бази прийому і обробки податкової звітності «M.E.Doc IS» (заява, договір з провайдером надання телекомунікаційних послуг, IP-адреси, інше), висновків, доповідних, службових записок, відомчих наказів, контрольних листів, доручень про необхідність відпрацювання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), в т.ч. підрозділами податкової міліції, документи щодо їх відпрацювання, інших документів, а також Журналів (Книг) обліку роботи органу державної податкової служби, в т.ч. Журналів реєстрації актів (довідок) документальних та камеральних перевірок, Журналів реєстрації службових записок, Журналів реєстрації рішень-повідомлень, Журналів внутрішньої передачі документів, Журналів вхідної і вихідної кореспонденції, спеціальних журналів передачі реєстрів обробленої звітності з ПДВ із заявленим бюджетним відшкодуванням, інших журналів, реєстрів форм звітних документів вказаного платника податку для занесення до електронної бази, за період з 01.01.2014 року по теперішній час, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 надати доступ до зазначених в ухвалі суду документів з можливістю вилучення належним чином завірених копій вказаних документів.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності, яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, які не визначені п. 10 ч.1ст. 309 КПК України, винесена під час досудового розслідування окремому оскарженню не підлягає, однак заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення13.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75851189
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/4258/18

Ухвала від 05.10.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 13.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 31.07.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 31.07.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні