Ухвала
від 20.08.2018 по справі 912/2141/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

20 серпня 2018 року Справа № 912/2141/18

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Вавренюк Л.С., розглянувши матеріали позовної заяви б/н б/д товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Вестпром"

до: товариства з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран-Сервіс"

про стягнення 76 781,40 грн.

встановив: товариство з обмеженою відповідальністю "ТД "Вестпром" звернулось до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою про стягнення з відповідача на користь позивача 76 781, 40 грн. боргу за укладеним між сторонами договором поставки №070620117/01 від 07.06.2017.

У відповідності до вимог п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В силу вимог ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Таким чином, у відповідності до вимог процесуального закону, на позивача покладається обов'язок надіслання учасникам справи позовної заяви та доданих до неї документів саме листом з описом вкладення.

Згідно Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009 підтвердженням надання послуг поштового зв'язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

На підтвердження направлення відповідачу копії позовної зави та доданих до неї документів товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Вестпром" надано до суду накладна №4905120003604 від 22.06.2018, рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 26.06.2018 та опис вкладення у цінний лист на ім'я товариства з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран-Сервіс" (28000, Кіровоградська обл., м. Олександрія, вул. Паризької Комуни, 64).

Однак, наданий позивачем опис вкладення у цінний лист на ім'я відповідача господарський суд не може вважати належним доказом виконання позивачем вимог ст.ст. 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Так, у графі "Найменування предметів" опису вкладення у цінний лист на ім'я відповідача позивачем зазначено - "Позовна заява" - кількість предметів на 2 арк.; у графі "Загальна кількість предметів" зазначено 2 аркуші.

Таким чином, опис вкладення у цінний лист не містить предметного переліку додатків до позовної заяви, з зазначенням кількості аркушів таких додатків, що виключає можливість встановлення господарським судом самого факту направлення відповідачу документів, які додані позивачем до позову.

Крім того, згідно п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

При цьому, відповідно до вимог ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.27 Національного стандарту України, затвердженого Державним комітетом з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 №55 "ДСТУ 4163-2003", відповідно до якого відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Поряд з цим, додані до позовної заяви копії документів не засвідчені у встановленому законодавством порядку, зазначеному вище.

Враховуючи вищевикладене, додані копії документів до позовної заяви не можуть вважатися належними письмовими доказами у справі.

На підставі викладеного, слід дійти висновку, що позивачем не дотримано вимог п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, у зв'язку з тим, що позивачем не виконано вимог п. 1 ч. 1 ст. 164, п. 8 ч. 3 ст. 162, ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, подана товариством з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран-Сервіс" позовна заява підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу; якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Вестпром" залишити без руху.

У строк, який не перевищує десяти днів з дня вручення позивачу ухвали про залишення позовної заяви без руху, товариству з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Вестпром" усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати до суду належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів (опис вкладення із зазначенням переліку додатків до позовної заяви, які направляються відповідачу);

- належним чином завірені копії документів, доданих до позовної заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали направити:

товариству з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Вестпром" за адресою: 49051, м. Дніпро, вул. Гулі Корольової, буд. 16Б, кв. 33;

товариству з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран-Сервіс" за адресою: 28000, Кіровоградська обл., м. Олександрія, вул. Паризької Комуни, буд. 64.

Суддя Л.С. Вавренюк

Дата ухвалення рішення20.08.2018
Оприлюднено20.08.2018
Номер документу75946784
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/2141/18

Ухвала від 10.12.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 16.11.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Рішення від 05.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Вавренюк Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні