Ухвала
від 20.08.2018 по справі 552/1671/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/1671/18

Провадження № 1-кс/552/2226/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.08.2018 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей і документів, можливість їх оглянути та вилучити, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме до документів, що стосуються ОСОБА_6 .

Своє клопотання обґрунтовує тим, що слідчим управліннямфінансових розслідуваньГУ ДФСу Полтавськійобласті здійснюєтьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№42018170000000054від 15.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Згідно відомостей, внесених до ЄРДР, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) протягом січня-лютого 2017 року умисно занизили податок на додану вартість на суму 1536 403,63 грн. внаслідок відображення в податковому та бухгалтерському обліках господарських взаємовідносин з придбання товарів, робіт (послуг) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_2 ), які фактично не відбувались.

Окрім того, згідно відомостей, внесених в ЄРДР, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), будучи пов`язані взаємною фінансово-господарською діяльністю із службовими особами підприємства ВК ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ), у періоди часу з 2016 року по теперішній час, документально відображували по бухгалтерському обліку та податковій звітності підконтрольних підприємств нібито проведені господарські операції з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та іншими підприємствами, що мають ознаки «фіктивності», внаслідок чого ухилились від сплати податків у значних розмірах.

Встановлено, що у періоди часу 2015 - 2017 років, директором підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ВК ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », діяльність яких пов`язана з ремонтом і технічним обслуговуванням машин і устаткування промислового призначення, являвся ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , рнокпп. НОМЕР_8 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до інформації про отримані доходи, ОСОБА_6 у вказані вище періоди часу 2015-2016 років, отримувались доходи на підприємстві ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), а у періоди часу 2016 року по теперішній час, ОСОБА_6 отримувались та отримуються доходи від Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), що являється структурним підрозділом ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », де ОСОБА_6 відповідно до реєстраційно-облікових відомостей ІНФОРМАЦІЯ_11 займає посаду директора підприємства.

04.07.2018року слідчим з метою отримання необхідної інформації та відповідних копій документів стосовно ОСОБА_6 , на адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » направлено вимогу в порядку ст.93 КПК України, щодо надання до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області завірених належним чином копій документів, зокрема: відомостей про обставини та безпосередньо здійснення виплат грошових коштів ОСОБА_6 від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за періоди часу 2015-2016 років, а в разі його працевлаштування надати завірені копії наказів (трудових договорів або інших аналогічних документів), що стосуються прийняття на посади в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; завірених копій функціональних або посадових обов`язків ОСОБА_6 , а також надати характеристику за час його праці в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; за наявності надати інформацію та відомості щодо призначення ОСОБА_6 на посаду директора структурного підрозділу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), а також завірені копії наказів (трудових договорів або інших аналогічних документів), та функціональних або посадових обов`язків, характеристики.

08.08.2018 на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надійшов лист яким відмовлено в отриманні необхідної інформації з посиланням на ч.2 ст.159 КПК України.

На даний час існує необхідність у вилученні оригіналів зазначених у клопотанні документів та відомостей стосовно ОСОБА_6 з метою проведення у кримінальному провадженні експертиз на підставі оригіналів документів.

Відповідно до ч.2 ст. 163 КПК Україниособи, у володінні яких знаходяться речі і документи в судове засідання не викликались.

Заслухавши пояснення слідчого, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання слідчий суддя приходить до таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні слідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Полтавськійобласті здійснюєтьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№42018170000000054від 15.03.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

З поданого до слідчого судді клопотання вбачається, що у періоди часу 2015 - 2017 років директором підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ВК ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » був ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Слідчий у клопотанні просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, що стосуються відомостей про особу ОСОБА_6 у разі його працевлаштування на підприємстві АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - до відомостей здійснення виплат грошових коштів, до завірених копії наказів, що стосуються прийняття на посади в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; завірених копій функціональних або посадових обов`язків, а також просить зобов`язати надати характеристику ОСОБА_6 за період часу з 01.01.2015 року по теперішній час.

Згідно відомостей ЄРДР кримінальне правопорушення було вчинене протягом 2016-2017 років.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи вище викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, а саме в частині надання тимчасового доступу до наказів на призначення (трудові договори або інші аналогічні документи) ОСОБА_6 на посаду директора Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу з 01.01.2015 року по теперішній час. В іншій частині клопотання слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що саме вказані у клопотанні документи мають значення у даному кримінальному провадженні як самі по собі так в сукупності з іншими речами і документами, оскільки не зрозуміло яке відношення до кримінального провадження мають дані про особу за 2015 рік на АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також відомості про оплату праці. Що стосується характеристики на ім`я ОСОБА_6 то вказаний документ взагалі не перебуває у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки його необхідно виготовити, що само по собі суперечить вимогам ч. 1 ст. 159 КПК України.

На цій підставі клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст.159,160,162,163,164, 166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, а саме наказів на призначення (трудові договори або інші аналогічні документи) ОСОБА_6 на посаду директора Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період часу з 01.01.2015 року по дату винесення ухвали слідчим суддею, що перебувають у володінні Філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В іншій частині у задоволенні клопотання відмовити.

Виконання ухвали доручити прокурору відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , начальнику відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області полковнику податкової міліції ОСОБА_3 ; заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_4 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення20.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75961315
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —552/1671/18

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 20.08.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 09.08.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 20.07.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 16.07.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 16.07.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 16.07.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 16.07.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

Ухвала від 16.07.2018

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні