Ухвала
від 20.08.2018 по справі 326/1055/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія Справа № 326/1055/18

Провадження № 2/326/404/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 серпня 2018 року м. Приморськ

Приморський районний суд Запорізької області в складі:

головуючої-судді Чапланової О.М.,

при секретарі Назаровій А.Г.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2, в інтересах якої на підставі договору про надання правової допомоги та ордеру на надання правової допомоги діє ОСОБА_3, до Приморської міської об'єднаної територіальної громади про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2, в інтересах якої на підставі договору про надання правової допомоги та ордеру на надання правової допомоги діє ОСОБА_3, звернулася до суду з позовом до Приморської міської об'єднаної територіальної громади, про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Просить суд визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частку земельної ділянки площею 16,28 гектарів, яка розташована на території Гюнівської сільської ради Приморського району Запорізької області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 року її чоловіка ОСОБА_4.

Ухвалою судді Приморського районного суду від 25 липня 2018 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено підготовче судове засідання на 20 серпня 2018 року.

14 серпня 2018 року до суду надійшло клопотання представника позивачки ОСОБА_3, про заміну первісного (неналежного) відповідача належним відповідачем та заява про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (а.с.33-35).

У клопотанні про заміну первісного (неналежного) відповідача належним відповідачем зазначено, що позивач помилково вважав, що Гюнівська сільська рада ввійшла до складу Приморської міської об'єднаної територіальної громади, тому й зазначив останню в якості відповідача. Згодом позивачу стало відомо, що Гюнівська сільська рада не входить до складу Приморської міської об'єднаної територіальної громади, тому виникає необхідність замінити первісного (неналежного) відповідача належним відповідачем, а саме - Гюнівською сільською радою Приморського району Запорізької області. Просить суд замінити первісного (неналежного) відповідача - Приморську міську об'єднану територіальну громаду на належного відповідача - Гюнівську сільську раду Приморського району Запорізької області (Код ЄДРПОУ: 20485376, адреса: 72110, Запорізька область, Приморський район, с. Гюнівка, вул. Лесі Українки, буд.17, тел.: 06137-66219).

У заяві про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору зазначено, що крім позивачки спадкоємцями першої черги спадкування після смерті ОСОБА_4 також є його спільні з позивачкою діти - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, які звернулися після смерті батька до Вовчанської державної нотаріальної контори Харківської області з заявами про відмову від спадщини на користь своєї матері, тобто позивача. Вважає, що рішення суду про визнання права власності в порядку спадкування за законом на 1/2 частку зазначеної у позові земельної ділянки на користь позивача може вплинути на права або обов'язки ОСОБА_5 та ОСОБА_6, тому вважає за необхідне залучити вказаних осіб до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявлять самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача.

Позивачка - ОСОБА_2, та її представник - ОСОБА_3, які про час та місце підготовчого судового засідання повідомлені належним чином, в судове засідання не з'явилися. Представник позивачки надала письмову заяву, в якій зазначила, що заяву про залучення третіх осіб до участі у справі та клопотання про заміну первісного (неналежного) відповідача належним відповідачем підтримує у повному обсязі. Просила провести підготовче судове засідання 20.08.2018 року за її відсутності (а.с.37).

Представник відповідача, який про час та місце підготовчого судового засідання повідомлений належним чином, надав письмову заяву, в якій зазначив, що Гюнівська сільська рада, на території якої розташована указана в позові земельна ділянка, не входить до Приморської ОТГ. Просив розглянути справу за його відсутності.

У зв'язку з проведенням підготовчого судового засідання за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу при проведенні підготовчого судового засідання не здійснюється.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 ЦПК України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Враховуючи, що земельна ділянка право власності на 1/2 частку якої в порядку спадкування просить визнати позивачка, знаходиться на території Гюнівської сільської ради Приморського району Запорізької області, яка не входить до складу Пиморської ОТГ, суд вважає, що клопотання представника позивача є обґрунтованим та підлягає задоволенню. Необхідно замінити первісного відповідача - Приморську міську об'єднану територіальну громаду, належним відповідачем - Гюнівською сільською радою Приморського району Запорізької області.

Відповідно до ч.1, ч.4 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Враховуючи зазначені норми діючого законодавства, та те, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є спадкоємцями першої черги за законом, на права та обов'язки яких може вплинути рішення у даній справі, суд вважає, що для повного та правильного розгляду даної справи та вирішення спору по суті до участі в справі, відповідно до ст. 53 ЦПК України, необхідно залучити ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Встановити третім особам п'ятнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання пояснення щодо позову, яке повинне відповідати вимогам ст.181, ч.3-6 ст. 178 ЦПК України.

Керуючись: ст.ст. 51, 53, 258-260 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 про заміну первісного відповідача належним відповідачем - задовольнити.

Замінити первісного відповідача - Приморську міську об'єднану територіальну громаду, належним відповідачем - Гюнівською сільською радою Приморського району Запорізької області.

Повідомити про вказане відповідача - Гюнівську сільську раду Приморського району Запорізької області, надавши копію цієї ухвали та позовної заяви з доданими до неї документами.

Роз'яснити особам, які беруть участь у справі, що за клопотанням нового відповідача розгляд справи починається спочатку.

Заяву представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_2, в інтересах якої на підставі договору про надання правової допомоги та ордеру на надання правової допомоги діє ОСОБА_3, до Приморської міської об'єднаної територіальної громади про визнання права власності в порядку спадкування за законом ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Повідомити про вказане третіх осіб , надавши копію цієї ухвали та копію позовної заяви.

Встановити третім особам п'ятнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання пояснення щодо позову, яке повинне відповідати вимогам ст. 181, ч.3-6 ст. 178 ЦПК України.

Роз'яснити третім особам, що вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

У судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: підпис О.М. Чапланова

З оригіналом згідно: суддя О.М. Чапланова

20.08.2018

Дата ухвалення рішення20.08.2018
Оприлюднено21.08.2018
Номер документу75964014
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —326/1055/18

Рішення від 25.10.2018

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Приморський районний суд Запорізької області

Чапланова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні