Ухвала
від 22.08.2018 по справі 484/1281/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/1281/18

Провадження № 1-КП/484/213/18

КП № 12018150110000238

У Х В А Л А

про призначення справи до судового розгляду

22 серпня 2018 року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника адвоката ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , УРОДЖЕНЕЦЯ М. АНТРАЦИТ Луганської області, громадянина України, освіта середня, не одруженого, працюючого охоронцем ФГ «Оазис», мешканця АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 24.09.2003 року Первомайським МВ УМВС України в Миколаївській області, РНОКПП НОМЕР_2 , раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

28.03.2018 року до суду надійшов обвинувальний акт по кримінальному провадженню № 12018150110000238, відомості про яке внесені до ЄРДР 27.01.2018 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України.

Під час підготовчого судового засідання захисник ОСОБА_5 заявив клопотання про повернення обвинувального акту прокурору, посилаючись на його невідповідність ст. 291 КПК України. Зокрема, в обвинувальному акті не зазначений закон, який порушив його підзахисний, хоча ч.1 ст. 263 КК України є бланкетною нормою, що передбачає посилання в обвинуваченні на конкретний закон, порушення якого тягне кримінальну відповідальність. Також вважає, що прокурор не зазначив в обвинуваченні суб`єктивну сторону діяння: мету і мотив, якими керувався ОСОБА_4 . За таких обставин вважає, що обвинувачення неповне, неконкретне і просить повернути обвинувальний акт прокурору.

Прокурор проти повернення обвинувального акту заперечував, мотивуючи тим, що сформулював обвинувачення на підставі обставин, які вважає встановленими і кваліфікував кримінальне правопорушення відповідно до вимог закону про кримінальну відповідальність. Формулювання обвинувачення та визначення його меж є виключно правом прокурора, а питання щодо наявності або відсутності події та складу злочину суд може вирішити лише за наслідками судового розгляду, тож просив відмовити у задоволенні клопотання.

На думку суду, клопотання про повернення обвинувального акту прокурору не підлягає задоволенню з таких підстав.

Верховний Суд України у постанові № 5-328-кс-16 від 24.11.2016 року виклав правову позицію стосовно питання повернення обвинувального акту з підстав відсутності формулювання обвинувачення відповідно до п.5 ч.2 ст. 291 КПК України, в якій зазначено, що суду належить встановити, чи має таке недотримання вимог кримінального процесуального закону наслідок у вигляді істотного впливу на права учасників кримінального провадження щодо забезпечення права на справедливий суд. Однією з гарантій права на справедливий суд відповідно до пункту «а» частини третьої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, є негайна і детальна поінформованість зрозумілою для обвинуваченого мовою про характер і причини обвинувачення, висунутого проти нього. Практика Європейського Суду з прав людини, зокрема у справі «Девеер проти Бельгії» від 27.02.1980 року орієнтує, що обвинуваченням визнається офіційне доведення до відома особи компетентним органом твердження про наявність припущення про вчинення особою кримінально караного правопорушення і при цьому стосується змісту, а не формального поняття обвинувачення, оскільки в контексті статті 6 Конвенції Європейський Суд покликаний убачати, що приховано за зовнішньою стороною справи, та досліджувати реалії розглянутої справи. Рішення Європейського суду у справі «Маттоціа проти Італії» від 25.07.2000 року містить рекомендацію щодо пріоритетності неформального розуміння поняття «обвинувачення» національними судами. Верховний Суд України звернув увагу, що важливим є виклад саме фактичних обставин кримінального правопорушення, тому що правильне їх відображення має суттєве значення не тільки для аргументації висновку слідчого, але і для дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення в суді та для реалізації права на захист.

На думку суду, фактичні обставини кримінального правопорушення, викладені в обвинувальному акті відносно ОСОБА_4 , є достатніми для повного розуміння обвинуваченим суті висунутого обвинувачення, що є необхідним для підготовки захисту.

Як вбачається з обвинувального акту, в ньому викладені фактичні обставини кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, вказана правова кваліфікація кримінального правопорушення з посиланням на норми закону України про кримінальну відповідальність, сформульовано висунуте обвинувачення.

Отже, посилання захисника на відсутність чіткого формулювання обвинувачення є необґрунтованим.

Фактично, у клопотанні захисник ставить питання щодо обґрунтованості, доведеності обвинувачення і правильної кваліфікації дій підзахисного, однак такі питання вирішуються судом за наслідками судового розгляду і виходять за межі повноважень, якими наділений суд у підготовчому судовому засіданні.

Суд вважає, що обвинувальний акт відповідає вимогам ст. 291 КПК України; при його затвердженні прокурором додержано вимог закону.

Крім того, судом встановлено, що кримінальне провадження підсудне Первомайському міськрайонному суду Миколаївської області відповідно до ч.1 ст. 32 КПК України; відсутні підстави для закриття провадження, передбачені п.п. 4-8 ч.1 та ч.2 ст. 284 КПК України; угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим не досягнуто, а тому відповідно до ст. 314 КПК України справу можливо призначити до судового розгляду на підставі наданого стороною обвинувачення обвинувального акту.

Судовий розгляд слід призначити в межах строку, визначеного ч.2 ст. 316 КПК України, а саме на 31.08.2018 року, 10.00 годину в залі судових засідань Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області (м. Первомайськ, вул. І. Виговського, 18), про що повідомити сторони.

Судовий розгляд здійснювати суддею одноособово, у відкритому судовому засіданні, за обов`язковою участю прокурора, обвинуваченого та захисника.

Клопотань про виклик осіб для допиту, витребування речей і документів для дослідження та про обрання обвинуваченому запобіжного заходу від учасників процесу не надійшло.

Оскільки вирішені усі питання, визначені ст.ст. 314-316 КПК України, суд визнає підготовку справи до судового розгляду завершеною.

Керуючись ст. ст. 314-316, 369-372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Призначити наданукримінальну справудо судовогорозгляду увідкритому судовомузасіданні взалі судовихзасідань Первомайськогоміськрайонного судуМиколаївської області(м.Первомайськ Миколаївськоїобласті,вул.І.Виговського,18)з обов`язковоюучастю прокурора,обвинуваченого тазахисника на31 серпня 2018 року, 10.00 годину.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути приєднані до апеляції на вирок суду в наданій справі.

СУДДЯ: ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення22.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76013625
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , УРОДЖЕНЕЦЯ М. АНТРАЦИТ Луганської області, громадянина України, освіта середня, не одруженого, працюючого охоронцем ФГ «Оазис», мешканця АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 24.09.2003 року Первомайським МВ УМВС України в Миколаївській області, РНОКПП НОМЕР_2 , раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України

Судовий реєстр по справі —484/1281/18

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Вирок від 30.10.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Вирок від 30.10.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 22.08.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 29.03.2018

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні