Рішення
від 25.01.2010 по справі 2-1005/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1005/10р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2010 року Комінтернівський районний суд Одеської області в складі:

головуючої судді - Вінської Н.В.

при секретарі - Рибка Р.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Комінтернівське справу за позовом ОСОБА_1, який діє в інтересах та від імені ОСОБА_2 до Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання права власності на самочинно збудований житловий будинок,

встановив:

ОСОБА_1, який діє в інтересах та від імені ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно - житловий будинок №24 з господарськими будівлями та спорудами, розташований в с. Корсунці, по вул. Рождественській Комінтернівського району Одеської області, посилаючись на неможливість оформлення права власності на збудоване ним нерухоме майно в позасудовому порядку.

В судовому засіданні представник позивача - ОСОБА_1 підтримав заявлені вимоги та просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача - Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області в судове засідання не з'явився, однак надав до суду заяву в якій не заперечує проти задоволення заявлених позовних вимог та просить суд розглянути справу без його участі.

За таких обставин, суд вважає можливим розглянути справу без участі представника відповідача.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

В ході судового розгляду справи встановлено, що згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, площею 0,100га, розташованої в с. Корсунці по вул. Рождественській, 24 Комінтернівського району Одеської області. Цільове призначення земельної ділянки - будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка).

Не отримавши дозвіл на будівництво у встановленому законом порядку, на вищезгаданій земельній ділянці ОСОБА_2 збудував житловий будинок з господарськими спорудами та будівлями, що підтверджується технічним паспортом від 19.11.2009р., виготовленим КП Комінтернівське РБТІ .

Житловий будинок побудований з додержанням архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та протипожежних норм і правил, що підтверджується висновком відділу містобудування та архітектури Комінтернівської районної державної адміністрації в Одеській області, погодженими з Комінтернівською районною санітарно епідеміологічною станцією та пожежним наглядом Комінтернівського РВ ГУ МНС України в Одеській області.

Побудований житловий будинок не порушує прав власників суміжних земельних ділянок.

Оформлення права власності позивача на самочинно збудоване нерухоме майно в позасудовому порядку неможливо, у зв'язку з чим, позивач був вимушений звернутися до суду з даним позовом.

Згідно зі ст.375 ЦК України власник земельної ділянки має право будувати на ній будівлі та споруди.

Власник земельної ділянки набуває право власності на збудовані ним будівлі та споруди та інше нерухоме майно.

Право власника на забудову здійснюється ним за умовами додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Згідно зі ст. 376 п.5 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує прав інших осіб.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підставі викладеного, ст.ст. 182, 316, 375, 376, 392 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 209, 212, 213, 215, 218 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, який діє в інтересах та від імені ОСОБА_2 до Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області про визнання права власності на самочинно збудований житловий будинок - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) право власності на самочинно збудоване нерухоме майно - житловий будинок під літ. А , з господарськими будівлями та спорудами: прибудову - а , веранду - аі , прибудову - а2 , літню кухню - Б , погріб - пд , комору - В , душ - Г , вбиральню - Д , навіс - Е , гараж - Ж , №1-3 - огорожу, І - брукування, розташовані в с. Корсунці, вул. Рождественська, 24 Комінтернівського району Одеської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через Комінтернівський районний суд шляхом подачі у 10-денний строк з дня його проголошення заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги або шляхом подачі апеляційної скарги у 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.01.2010
Оприлюднено23.08.2018
Номер документу76014121
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на самочинно збудований житловий будинок

Судовий реєстр по справі —2-1005/10

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Ухвала від 27.09.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Росоха А. В.

Рішення від 25.01.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 31.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 09.09.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 13.04.2018

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

Рішення від 23.03.2010

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Головатий В. Я.

Ухвала від 23.04.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Муленко Л. М.

Ухвала від 15.10.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Муленко Л. М.

Ухвала від 25.05.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Муленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні