Рішення
від 15.08.2018 по справі 825/2182/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2018 року Чернігів Справа № 825/2182/18

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Зайця О.В.,

за участю секретаря Новик Н.С.,

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся" до Головного управління ДФС у Чернігівській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Чернігівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Чернігівській області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії ,

У С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Полісся" звернулось до суду з адміністративним позовом про

- визнання протиправним повідомлення Головного управління ДФС у Чернігівській області від 09.02.2018 № 14131025-01-12-03-06 про відмову в підтвердженні ТОВ «Полісся» (код ЄДРПОУ 30894071) статусу платника єдиного податку 4-ї групи на 2018 рік;

- зобов'язання Головного управління ДФС у Чернігівській області підтвердити статус ТОВ «Полісся» (код ЄДРПОУ 30894071) як платника єдиного податку 4-ї групи на 2018 рік та внести відповідні відомості до реєстру платників єдиного податку, про що видати довідку (витяг) з реєстру платників єдиного податку;

- вважати поданими загальну податкову декларацію ТОВ «Полісся» (код ЄДРПОУ 30894071) з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок р/н квитанцій НОМЕР_1, відомості про наявність земельних ділянок р/н квитанцій НОМЕР_1, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_2, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_3, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_4, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щіодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_5, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_6, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_7, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_8, розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва р/н квитанції НОМЕР_9, датою їх отримання податковим органом 20.02.2018 року;

- зобов'язання Головного управління ДФС у Чернігівській області зареєструвати загальну податкову декларацію ТОВ «Полісся» (код ЄДРПОУ 30894071) з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок р/н квитанцій НОМЕР_1, відомості про наявність земельних ділянок р/н квитанцій НОМЕР_1, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_2, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_3, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_4, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_5, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_6, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_7, звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанцій НОМЕР_8, розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва р/н квитанції НОМЕР_9.

Свої вимоги мотивує тим, що подаючи документи, перелік яких встановлено пп. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Податкового кодексу України та очікуючи підтвердження статусу платника єдиного податку в 2018 році, ТОВ Полісся здійснило всі дії визначені вище вказаною нормою Податкового кодексу України з щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку. Головним управлінням ДФС у Чернігівській області не виявлено наявність неточностей у документах, чи подання у неповному обсязі поданих для щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку документів. Вважає, що підстави для не підтвердження статусу платника єдиного податку 4-ї групи за ТОВ Полісся з 01.01.2018 у Чернігівської об'єднаної державної податкової інспекціїГоловного управління ДФС у Чернігівській області відсутні.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві та додаткових поясненнях.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав, просив у їх задоволенні відмовити, оскільки лист ГУ ДФС у Чернігівській області від 09.02.2018 № 1413/10/25- 01-12-03-06 носив інформаційний характер та направлявся всім платникам єдиного податку 4-ї групи для інформування про наявність податкового боргу. Крім цього, підтвердженням того, що Позивач є платником єдиного податку 4-ї групи в 2018 році є довідка ГУ ДФС у Чернігівській області від 15.06.2018 № 6662/10/25-01- 12-03-06, видана на запит ТОВ Полісся № 62 від 12.06.2018.

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився, причини неявки не повідомив.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю Полісся (код ЄДРПОУ 30894071) перебуває а обліку в Чернігівській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС Чернігівській області (Куликівське відділення) як платник податків, що підтверджується ипискою з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та зомадських формувань від 18.05.2018.

17.01.2018 посадові особи ТОВ Полісся відповідальні за ведення бухгалтерського обліку та сплати податків виявили недоїмку у сумі 0,91 грн. і донарахували податкові зобов'язання. В день виявлення недоїмки, ТОВ Полісся погашено суму донарахованих податкових зобов'язань, що підтверджується платіжним дорученням № 24 від 17.01.2018.

Повідомленням від 09.02.2018 № 1413/10/25-01-12-03-06 Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомило ТОВ Полісся про наявність у підприємства податкового боргу у сумі 0,91 грн.

На виконання зазначених вимог, ТОВ Полісся для підтвердження статусу платника єдиного податку 4-ї групи на 2018 рік до Чернігівської ОДНІ (Куликівське відділення) подані: загальна податкова декларація з податку на поточний рік щодо всієї площі- земельних ділянок, з яких справляється податок р/н квитанції НОМЕР_1, відомості про наявність земельних ділянок р/н квитанції 90258716133, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_2, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_3, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_4, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_5, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_6, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_7, звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_8. звітна податкова декларація з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки р/н квитанції НОМЕР_9, та які були прийняті фіскальним органом 20.02.2018, що підтверджується квитанціями № 2 (а.с. 143-151).

Даючи правову оцінку обставинам справи, суд зважає на таке.

Спірні правовідносини виникли між сторонами у сфері справляння податків і зборів.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює ПК України, він, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно з приписів пп. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків, віднесено до четвертої групи суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування встановлюється статтею 298 Податкового Кодексу України, пунктом 298.8 якої передбачено, що порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку четвертої групи здійснюється відповідно до підпунктів 298.8.1-298.8.4 цієї статті.

Відповідно до пп. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Податкового кодексу України сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають до 20 лютого поточного року:

загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки;

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

відомості (довідку) про наявність земельних ділянок - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Порядок реєстрації та анулювання реєстрації платників єдиного податку визначений статтею 299 Податкового кодексу України, відповідно до пункту 299.1 якої реєстрація суб'єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

За положеннями пункту 299.2 цієї статті центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, веде реєстр платників єдиного податку, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками єдиного податку.

Щорічне підтвердження статусу платника єдиного податку, умови та порядок такого підтвердження встановлені правилами підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України.

Відповідно до довідки ГУ ДФС у Чернігівській області від 15.06.2018 № 6662/10/25-01- 12-03-06, виданої на запит ТОВ Полісся № 62 від 12.06.2018, позивач є платником єдиного податку 4-ї групи в 2018 році (а.с. 142).

Таким чином, враховуючи, що статус платника єдиного податку 4-ї групи ТОВ "Полісся"підтверджено, а тому підстави для задоволення позовних вимог відсутні.

У відповідності до вимог частини першої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, суд, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, приходить до висновку, що в задоволенні позову товариства з обмеженою відповідальністю "Полісся" необхідно відмовити.

Керуючись статтями 139, 241, 243, 244-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову, - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Київського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Повний текст рішення виготовлено 22 серпня 2018 року.

Суддя О.В. Заяць

Дата ухвалення рішення15.08.2018
Оприлюднено24.08.2018
Номер документу76027949
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/2182/18

Рішення від 15.08.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Рішення від 15.08.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 12.07.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні