Ухвала
від 22.08.2018 по справі 751/5201/18
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/5201/18

Провадження №1-кс/751/2472/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2018 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого начальника другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Чернігівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку приміщень квартири АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з даним клопотанням, погодженим начальником відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_5 , вказавши, що у слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області знаходиться кримінальне провадження №32017270000000059 за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Укрбудплюс» (код ЄДРПОУ 38924752), за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, та за фактом здійснення невстановленими слідством особами фіктивного підприємництва, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ «Укрбудплюс» у період 2014-2016 років в результаті документального оформлення проведення безтоварних операцій, щодо придбання піску, суміші піщаної, щебеню, асфальтобетонної суміші, послуг техніки, крана, доставки будівельних матеріалів, будівельно-монтажних робіт, тощо, з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, в порушення вимог податкового законодавства, занижено суму податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств на загальну суму 4 409 678, 39 грн., яка є особливо великим розміром.

Крім того, у ході проведення по кримінальному провадженню слідчих (розшукових) дій отримано відомості, що невстановлені досудовим розслідуванням особи у період з 2014 року по даний час з метою незаконного збагачення та прикриття незаконної діяльності створили «конвертаційний центр», до складу якого ввійшли ряд створених та придбаних ними підприємств з ознаками фіктивності, установчі та реєстраційні документи яких оформлені на підставних осіб, які лише формально значаться на них службовими особами та жодного відношення до здійснення господарської діяльності від імені вказаних підприємств не мають.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вищевказані підприємства мають однаковий алгоритм діяльності, який полягає в наступному: реєстрація підприємств здійснювалася на підставних осіб, які не мають до їх діяльності жодного відношення; подачу звітності в органи ДФС здійснюють одні і ті ж особи; в них відсутні виробничі потужності, наймані працівники, а також складські та офісні приміщення, що фізично унеможливлює виконання договірних умов у задекларованих обсягах; номери телефонів, які вказані в деклараціях з ПДВ даних підприємств, не відповідають дійсності; при проведені фінансово-господарських операцій здійснюється підміна ТМЦ (придбання - товари широкого вжитку, одяг, продукти харчування, шини, білизна та ін., реалізація - блоки клапанні, рами штовхачів, крани уга, цибуля, виноград, втулки, підшипники, датчики, вимикачі, послуги «вузької спеціалізації» - категорія «пересорт») або зміна обсягів товарів при декларуванні придбання продажу, що може свідчити про проведення вищевказаними підприємствами «безтоварних операцій» та використання даних підприємств суб`єктами господарювання реального сектору економіки України з метою обготівкування коштів, отриманих внаслідок незаконно проведених фінансово-господарських операцій. За юридичними адресами зазначені вище підприємства не знаходяться, розрахункові рахунки відкриті в одних банківських установах, одні й ті ж самі особи підприємств є службовими особами відразу на декількох підприємствах, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

Схема діяльності даного «конвертаційного центру» полягала у документальному оформленні від імені фіктивних підприємств первинних документів по проведенню безтоварних операцій з підприємствами реального сектору економіки та з подальшим перерахуванням згідно складених документів на розрахункові рахунки фіктивних підприємств грошових коштів, які конвертувались учасниками «конвертаційного центру» з безготівкового вигляду в не обліковану готівку та повертались, за винятком декількох відсотків, організаторами «конвертаційного центру» службовим особам або представникам ТОВ «Укрбудплюс» та інших підприємств реального сектору економіки, які користувались послугами «конвертаційного центру», таким чином, здійснюючи пособництво останнім в ухиленні від сплати податків до бюджету України.

Для прикриття незаконної діяльності формувались та реєструвались видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних операцій, тобто, до офіційних документів вносились завідомо неправдиві дані про нібито проведені фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводило до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, з метою ухилення від сплати податків.

Так, допитані в якості свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , які документально значаться засновниками та директорами на підприємствах з ознаками фіктивності ТОВ «Астіком», ТОВ «Растергрупп», ТОВ «Аграполіс», ТОВ «Малаві ЛТД», ТОВ «Енерджи Укрейн» показали, що реєстрували дані підприємства за винагороду без мети здійснення господарської діяльності, печаток даних підприємств у них немає та в кого саме вони знаходяться останнім не відомо. Хто фактично здійснює фінансово-господарську діяльність від імені вказаних підприємств їм не відомо.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_11 , який значився засновником та директором ТОВ «Монтажно-ремонтне Бюро», показав, що у період з весни 2015 року до червня 2016 року являвся засновником та директором підприємства. Реєстрацією підприємства займався особисто. У травні 2016 року продав підприємство невідомій особі. ТОВ «Укрбудплюс» йому не відоме. Взаємовідносин із даним підприємством у червні 2016 року та взагалі не проводив.

Крім того, 27.03.2018 проведено обшук приміщень в однієї із осіб, яка здійснювала ведення бухгалтерського та податкового обліків на підприємствах «конвертаційного центру» за адресою: м. Київ, вул. Котельникова, буд. 87, кв.198, у ході якого виявлено та вилучено проекти договорів, видаткових накладних, касових ордерів, рахунків, складених від імені підприємств з ознаками фіктивності, 3 (три) печатки підприємств з ознаками фіктивності, в тому числі ТОВ «Веструм» (код ЄДРПОУ 40348174).

Водночас 27.03.3018 під час проведення обшуку офісних приміщень №3 та №4, розташованих за адресою: м. Черкаси, вул. Хрещатик, буд. 193/2, які використовуються адвокатом ОСОБА_12 , виявлено та вилучено 27 (двадцять сім) печаток та штампів підприємств і установ, в тому числі печатки ТОВ «Енерджи Укрейн» (код ЄДРПОУ 39924800) та ТОВ «ТК Енерджи Укрейн» (код ЄДРПОУ 40951784), службові особи яких жодного відношення до діяльності вказаних підприємств не мають.

Вищевказані факти свідчать про здійснення незаконної діяльності з використанням реквізитів зазначених підприємств з ознаками фіктивності у схемах мінімізації податків підприємствами реального сектору економіки.

Крім того, у ході проведення оглядів вилучених під час обшуку 27.03.2018 за адресою: Чернігівська область, м. Бахмач, вул. Тиницька, буд. 86, USB-флешкарти та системного блоку від персонального комп`ютера ОСОБА_13 , яка у період 2014-2015 р.р. працювала бухгалтером на ТОВ «Укрбудплюс» та з липня 2015 року і по даний час працює бухгалтером на ТОВ «Укрєвробуд Плюс», виявлено складені в електронному вигляді від імені підприємств з ознаками фіктивності документи фінансово-господарської діяльності, які після підписання їх невстановленими особами в подальшому стали підставою для формування ТОВ «Укрбудплюс» та ТОВ «Укрєвробуд Плюс» податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємств. Також в інтернет-браузерах за відповідними посиланнями виявлено електронне листування ОСОБА_13 з особами, які представляли інтереси «конвертаційного центру», щодо проведення безтоварних взаємовідносин.

Оскільки одним з основних джерел доказів у кримінальних провадженнях щодо вчинення злочинів у сфері оподаткування є документи, то відповідно і першочергові слідчі дії та заходи забезпечення кримінального провадження під час досудового розслідування мають бути спрямовані на якнайшвидший та найбільш повний збір всіх документів, які стосуються господарських операцій, відображення яких в податковому обліку призвело до несплати податків.

У зв`язку з вищевикладеним, 24.05.2018 отримано ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів та проведення їх вилучення у ТОВ «Укрбудплюс» та ТОВ «Укрєвробуд Плюс» (код ЄДРПОУ 36946004) по взаємовідносинах з підприємствами з ознаками фіктивності.

Однак, на виконання даних ухвал службовими особами ТОВ «Укрбудплюс» та ТОВ «Укрєвробуд Плюс» первинних документів надано не було.

20.06.2018 ОСОБА_14 , який значиться директором ТОВ «Укрбудплюс» (теперішня назва ТОВ «Волвик»), надіслав заяву, в якій повідомив, що керівником підприємства став з 02.04.2018. Оригінали документів при придбанні вищевказаного підприємства йому не передавались, у зв`язку з чим надати їх не може.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період проведення взаємовідносин ТОВ «Укрбудплюс» з підприємствами з ознаками фіктивності директором ТОВ «Укрбудплюс» значився ОСОБА_15 . В подальшому дане підприємство ним було продано без передачі документів фінансово-господарської діяльності за вищевказаний період.

Директор ТОВ «Укрєвробуд Плюс» ОСОБА_16 на виконання вищевказаної ухвали первинні документи також не надав та пояснив, що вони були вилучені нібито під час проведення обшуку 27.03.2018 за адресою: Чернігівська область, м. Бахмач, вул. Тиницька, буд. 86.

Однак, відповідно до протоколу обшуку від 27.03.2018 за адресою: Чернігівська область, м. Бахмач, вул. Тиницька, буд. 86, встановлено, що вказані в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів, документи не вилучались, що свідчить про те, що ОСОБА_16 умисно не надав стороні кримінального провадження первинні документи фінансово-господарської діяльності ТОВ «Укрєвробуд Плюс» по взаємовідносинах з переліченими підприємствами з ознаками фіктивності, тобто не виконав вимоги ухвали слідчого судді.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні встановлено, що ОСОБА_16 фактично контролює діяльність ТОВ «Укрбудплюс» (теперішня назва ТОВ «Волвик»), ТОВ «Укрєвробуд Плюс», ТОВ «Інвестбуд Плюс» (код ЄДРПОУ 39161518) та ТОВ «Містобудування Інвест ЛТД» (код ЄДРПОУ 32731467), а засновники та службові особи даних підприємств являються його родичами та знайомими, яким він надає вказівки, щодо здійснення фінансово-господарської діяльності від імені підконтрольних йому підприємств. Для ведення податкового та бухгалтерського обліків ОСОБА_16 залучено громадянку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка офіційно отримує доходи у вигляді заробітної плати на ТОВ «Містобудування Інвест ЛТД».

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що подання податкової звітності та реєстрація податкових накладних вищевказаних підприємств здійснюється з однієї ІР-адреси та електронної пошти, що додатково свідчить про взаємопов`язаність між собою та підконтрольність даних підприємств певній особі.

Відповідно до відомостей оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області встановлено, що ОСОБА_4 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , де здійснює ведення податкового та бухгалтерського обліків на ТОВ «Укрбудплюс» (теперішня назва ТОВ «Волвик»), ТОВ «Укрєвробуд Плюс», ТОВ «Інвестбуд Плюс» та ТОВ «Містобудування Інвест ЛТД», документальне оформлення безтоварних операцій з підприємствами з ознаками фіктивності, зберігання первинних документів даних підприємств, які з метою ухилення від відповідальності, можуть бути нею знищені.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у клопотанні.

Вислухавши пояснення слідчого та вивчивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до висновку, що у приміщенні квартири АДРЕСА_1 , можуть знаходитися речі, що можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на приміщення, розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , в Реєстрі відсутнє.

Згідно листа Київського МБТІ №062/14-9633 (И-2018) від 07.08.2018, квартира АДРЕСА_1 на праві власності зареєстрована за ОСОБА_4 .

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-236 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати дозвіл працівникам слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області, а саме: слідчому - начальнику другого ВРКП ОСОБА_3 , слідчому заступнику начальника слідчого управління ОСОБА_17 , слідчому - заступнику начальника другого ВРКП ОСОБА_18 , слідчому-заступнику начальника першого ВРКП ОСОБА_19 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_21 , слідчому з ОВС ОСОБА_22 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_23 , старшому слідчому з ОВС ОСОБА_24 на проведення обшуку приміщень квартири АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення первинних документів, що складались для документального оформлення операцій ТОВ «Укрбудплюс» (теперішня назва ТОВ «Волвик») (код ЄДРПОУ 38924752) з ТОВ «Монтажно-ремонтне Бюро» (код ЄДРПОУ 39544725), ТОВ «Компанія Крат» (код ЄДРПОУ 40153809), ТОВ «Технолайн Сервіс» (код ЄДРПОУ 37356651), ТОВ «Веструм» (код ЄДРПОУ 40348174), ТОВ «Агроторг Альянс» (код ЄДРПОУ 40119066), ТОВ «Праймбудінвест» (код ЄДРПОУ 39696115), ТОВ «Гудтехнолоджи» (код ЄДРПОУ 39449909), ТОВ «Алвадіс» (код ЄДРПОУ 39876658), ТОВ «Конвалія Технолоджі» (код ЄДРПОУ 37406733), ТОВ «Тєхносила» (код ЄДРПОУ 37356908), ТОВ «Альфа Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 39063272), ТОВ «Відамас» (код ЄДРПОУ 40406356), ТОВ «Маерс» (теперішня назва ТОВ «Віза Енерджи») (код ЄДРПОУ 40953447), ТОВ «Вектор-Транс-Плюс» (код ЄДРПОУ 35554855), а також ТОВ «Укрєвробуд Плюс» (код ЄДРПОУ 36946004) з ТОВ «Інвестбуд Плюс» (код ЄДРПОУ 39161518) та ТОВ «Містобудування Інвест ЛТД» (код ЄДРПОУ 32731467), ТОВ «Компанія Крат» (код ЄДРПОУ 40153809), ТОВ «Технолайн Сервіс» (код ЄДРПОУ 37356651), ТОВ «Веструм» (код ЄДРПОУ 40348174), ТОВ «Вектор-Транс-Плюс» (код ЄДРПОУ 35554855), ТОВ «Алвадіс» (код ЄДРПОУ 39876658), ТОВ «Праймбудінвест» (код ЄДРПОУ 39696115), ТОВ «Енерджи Укрейн» (код ЄДРПОУ 39924800), ТОВ «Віділайн» (код ЄДРПОУ 40114775), ТОВ «Кулбрайт» (код ЄДРПОУ 40633294), ТОВ «Агростіль ЛТД» (код ЄДРПОУ 39627759), ТОВ «Альтос Груп» (код ЄДРПОУ 41041216), ТОВ «Бізнес Проджект» (код ЄДРПОУ 39869661) за період з 01.01.2014 по 31.12.2017, первинних документів, складених від імені інших підприємств з ознаками фіктивності, документів щодо фактичного придбання даних послуг та товарів від інших контрагентів, кліше, штампів, печаток, реєстраційних, звітних документів вказаних підприємств, носіїв інформації, комп`ютерної техніки, що містять відомості, щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, засобів мобільного зв`язку, якими користується ОСОБА_4 , банківських карток, документів, щодо відкриття та користування банківськими рахунками, електронних ключів доступу до системи «Клієнт-банк» та керування рахунками, аркушів паперу з відбитками печаток або підписів, отриманих злочинним шляхом грошових коштів, чорнових записів, речей та предметів, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Ухвала слідчого судді підлягає виконанню не пізніше одного місяця з дня постановлення ухвали.

Обшук проводити у присутності власника або іншого володільця.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76044967
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку приміщень квартири АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —751/5201/18

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 16.01.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 02.07.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 18.06.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні