Ухвала
від 27.08.2018 по справі 912/2195/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В'ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

27 серпня 2018 року Справа № 912/2195/18

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В., розглянувши матеріали

за позовом: Державного підприємства "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", 65078, м. Одеса, вул. Космонавтів, 34

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО", 25006, м. Кропивницький, вул. Декабристів, 22/75, кв. 11

про стягнення 69 297,08 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Державного підприємства "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", яка містить вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО" 69 297,08 грн, з яких: 58 043,50 грн основної заборгованості, 8 836,24 грн пені, 1 639,72 грн інфляційних втрат, 777,62 грн - 3% річних, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Так, у відповідності до вимог пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В силу вимог частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Таким чином, у відповідності до вимог процесуального закону, на позивача покладається обов'язок надіслання учасникам справи позовної заяви та доданих до неї документів саме листом з описом вкладення.

Згідно Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009 підтвердженням надання послуг поштового зв'язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

Виходячи з викладеного, належним доказом відправлення сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладення та документ, що підтверджує надання поштових послуг (фіскальний чек, розрахункова квитанція тощо).

В якості доказу направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, позивачем надано до суду копії опису вкладення до цінного листа від 15.08.2018 на ім'я Товариства з обмеженою відповідальністю Фірми "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО" та фіскального чека, тоді як вказані докази мають подаватись в оригіналі.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що наданий позивачем доказ на підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів не є належним доказом виконання позивачем вимог ст.ст. 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

З підстав викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позивачем не було надано належних доказів виконання вимог пункту 1 частини 1 статті 164, статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Господарський суд вважає за необхідне зазначити, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Позивачем до позовної заяви додано копію платіжного доручення № 1324 від 14.08.2018 на суму 1762,00 грн.

Таким чином, позивач до позовної заяви не надав належних доказів підтверджуючих сплату судового збору у встановленому порядку.

При цьому господарський суд враховує, що додані позивачем до позовної заяви копії доказів сплати судового збору та доказів направлення позовних матеріалів на адресу відповідача не відповідають порядку засвідчення копій документів, встановлених пункту 5.27 ДСТУ 4163-2003, а саме - не зазначено дату засвідчення копії.

З підстав викладеного, господарський суд дійшов висновку, що позивачем не було надано належних доказів виконання вимог пункту 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Згідно пункту 1 додатків до позовної заяви, позивачем додано розрахунок заявленої до стягнення суми. Разом з тим, такий розрахунок до матеріалів позовної заяви фактично не додано, що підтверджується актом загального відділу (канцелярії) № 314 від 21.08.2018.

Крім того, відповідно до пунктів 8, 9, 10 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Вказані вимоги позивачем не дотримано.

Господарський суд звертає увагу позивача, що згідно з ч. 2 ст. 124 Господарського процесуального кодексу України, у разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору.

Враховуючи вищезазначене, позивачем не додержано процесуальні вимоги до позовної заяви, передбачені пунктами 3, 8, 9, 10 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на те, що позивачем не додано до позовної заяви документів, які підтверджують відправлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів відповідачу (оригінал фіскального чеку про здійснення операції та оригінал опису вкладення); доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку з розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, господарський суд вважає за необхідне позовну заяву Державного підприємства "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" № 2626 від 14.08.2018 (вх. № 2195/18 від 21.08.2018), залишити без руху.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Державного підприємства "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" № 2626 від 14.08.2018 (вх. № 2195/18 від 21.08.2018) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО" про стягнення 69 297,08 грн - залишити без руху.

2. Державному підприємству "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" усунути, встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме: надати суду докази, які підтверджують відправлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів відповідачу (оригінал фіскального чеку про здійснення операції та оригінал опису вкладення); докази сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі (оригінал платіжного доручення); обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку з розглядом справи; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

3. Роз'яснити Державному підприємству "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", що у відповідності до ч.ч, 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймає до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Копії ухвали надіслати Державному підприємству "Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" за адресою: 65078, м. Одеса, вул. Космонавтів, 34; Товариству з обмеженою відповідальністю "ЕКОНОМ-ЕНЕРГО", 25006, м. Кропивницький, вул. Декабристів, 22/75, кв. 11.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Ухвалу підписано 27.08.2018.

Суддя В.В.Тимошевська

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно - телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено27.08.2018
Номер документу76054821
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/2195/18

Рішення від 25.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 27.08.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні