Ухвала
від 27.08.2018 по справі 1-30/10
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу Справа № 1-30/10

Апеляційний суд Запорізької області

Провадження № 11-о/778/9/18 Єдиний унікальний № 1-30/10Доповідач в 2-й інстанції ОСОБА_1

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2018 року м. Запоріжжя

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Запорізької області ОСОБА_1 , розглянувши заяву засудженого ОСОБА_2 на вирок Запорізького обласного суду від 25 травня 2010 року про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами,

в с т а н о в и в:

Даним вироком ОСОБА_2 було засуджено за п.1 ч.2 ст.115, ч.2 ст.15, п.1 ч.2 ст.115 КК України до довічного позбавлення волі.

23 серпня 2018 року до апеляційного суду Запорізької області надійшла заява засудженого ОСОБА_2 про перегляд кримінальної справи за нововиявленими обставинами.

Перевіривши заяву про перегляд вироку апеляційного суду Запорізької області від 25травня 2010 року за нововиявленими обставинами, приходжу до наступного висновку.

За змістом положень ч.1 ст.463 КПК України, заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами подається до суду тієї інстанції, який першим допустив помилку внаслідок незнання про існування таких обставин, тобто йдеться про інстанційну підсудність кримінальних проваджень за правилами ст.33 КПК України.

Згідно із ч.5 ст.33КПК України кримінальне провадження за нововиявленими обставинами здійснюється судом, який ухвалив рішення, що переглядається.

Водночас, у зв`язку зі зміною чинного законодавства України, на даний час апеляційні суди діють виключно, як суди апеляційної інстанції, тому слід дійти висновку, що апеляційний суд Запорізької області не вправі проводити судовий розгляд за правилами, передбаченими для кримінального провадження в суді першої інстанції, відповідно до ст.466 КПК України.

Крім того, відповідно до ч.7 ст.31 КПК України, перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами здійснює суд у такому самому кількісному складі, в якому вони були ухвалені.

Вирок апеляційного суду Запорізької області від 25 травня 2010 року, який просить переглянути засуджений за нововиявленими обставинами, постановлений за участю народних засідателів, оскільки, відповідно до ст.17 КПК України 1960 року, кримінальні справи про злочини, за які законом передбачена можливість призначення покарання у виді довічного позбавлення волі, в суді першої інстанції розглядаються судом у складі двох суддів і трьох народних засідателів.

Відповідно до ч.3 ст.31 та ч.2 ст.384 КПК України 2012 року, кримінальне провадження щодо злочину, за який передбачене покарання у виді довічного позбавлення волі, за клопотанням обвинуваченого підлягає розгляду судом присяжних.

Враховуючи, що присяжні здійснюють судочинство лише в судах першої інстанції - районних, районних в містах, міських та міськрайонних, перегляд заяви за нововиявленими обставинами саме апеляційним судом Запорізької області порушить право обвинуваченого заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього судом присяжних.

Крім того, частиною 4 ст. 31 КПК України, яка регулює повноваження суду апеляційної інстанції (другої інстанції), не передбачено право розглядати (переглядати) кримінальні справи (кримінальні провадження) в якості суду першої інстанції.

Згідно з висновками Верховного Суду України, які є обов`язковими для всіх судів України, викладеними в ухвалі від 21.04.2015 року, постановленої за результатами розгляду відповідної заяви захисника ОСОБА_3 в інтересах певного засудженого - апеляційний суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, у зв`язку зі зміною чинного законодавства України не є судом першої інстанції, а тому позбавлений можливості здійснити кримінальне провадження за нововиявленими обставинами в порядку глави 34 КПК України.

Таким чином, у зв`язку зі зміною чинного законодавства України, апеляційний суд не є судом 1 інстанції, а тому позбавлений можливості здійснити кримінальне провадження за нововиявленими обставинами за клопотанням засудженого ОСОБА_2 . Тому, на підставі ч.1 ст.463 КПК України, розгляд клопотання про перегляд вироку стосовно ОСОБА_2 повинен відбуватись в суді 1 інстанції, що також виходить з вище наведеного рішення Верховного Суду України.

З огляду на зазначене, апеляційний суд Запорізької області позбавлений можливості здійснити кримінальне провадження за нововиявленими обставинами в даній справі, в тому числі, і вирішувати питання щодо відкриття провадження за заявою.

За таких обставин приходжу до висновку, що заява засудженого ОСОБА_2 про перегляд вироку апеляційного суду Запорізької області за нововиявленими обставинами не підлягає розгляду в апеляційному суді Запорізької області та підлягає поверненню засудженому для подання заяви із дотриманням правил інстанційної підсудності.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 399, 463, 466, 467 КПК України,

ухвалив:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження засудженому ОСОБА_2 на вирок Запорізького обласного суду від 25 травня 2010 року про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами,

Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду.

Суддя Апеляційного суду

Запорізької області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76064823
СудочинствоКримінальне
Сутьперегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —1-30/10

Вирок від 22.02.2010

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Запорощук А. В.

Вирок від 22.02.2010

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Запорощук А. В.

Постанова від 12.02.2010

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Запорощук А. В.

Постанова від 12.02.2010

Кримінальне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Запорощук А. В.

Вирок від 18.03.2010

Кримінальне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Іванчук В. І.

Ухвала від 07.12.2018

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шершак М. І.

Постанова від 30.12.2009

Кримінальне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Постанова від 23.12.2009

Кримінальне

Новогродівський міський суд Донецької області

Бродніков С. О.

Вирок від 25.03.2010

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Губа Є. І.

Ухвала від 27.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гріпас Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні