Рішення
від 23.08.2018 по справі 600/575/18
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 600/575/18

Справа № 2-о/600/62/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повне)

23 серпня 2018 року Козівський районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Чорного І.А. за участю секретаря судового засідання Фещак Г.М., заявника ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Козова цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Кривенська сільська рада Козівського району Тернопільської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

18.07.2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просила встановити факти, що мають юридичне значення, а саме: що ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, є її батьком, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 виданий 05.05.2005 року Козівським районним відділом земельних ресурсів на ім'я ОСОБА_4 належить ОСОБА_2, та те, що заповіт, який складений 20.08.2008 року від імені ОСОБА_4, фактично належить ОСОБА_2.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначила, що в свідоцтві про народження її батька вказано прізвище ОСОБА_2, а в її свідоцтві про народження батько зазначений як ОСОБА_4. Окрім того, 05.05.2005 року Козівським районним відділом земельних ресурсів її батькові був виданий державний акт на право власності на земельну ділянку, в якому останній зазначений як ОСОБА_4. Повідомила, що 20.08.2008 року батько склав заповіт, згідно якого, заповів їй все належне йому майно, однак в заповіті прізвище спадкодавця зазначено як ОСОБА_4. ІНФОРМАЦІЯ_2 року її батько помер, в свідоцтві про смерть вказане прізвище ОСОБА_2. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, в тому числі і на земельну ділянку, на яку видано державний акт на право власності. При зверненні до нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті батька в зв'язку із виявленими розбіжностями в правовстановлюючих документах спадкодавця та рекомендовано звернутися до суду.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_5 заявлені вимоги підтримала, надала пояснення, аналогічні викладеним у заяві обставинам, просила задовольнити заяву.

Представник заінтересованої особи - Кривенської сільської ради Козівського району Тернопільської областіу судове засідання не з'явився, однак подав до суду відзив на заяву, згідно якого не заперечує щодо задоволення заявлених вимог ОСОБА_1 та просить справу розглядати без його участі.

Заслухавши пояснення заявника ОСОБА_5, допитавши свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_8 НОМЕР_2, батьками такої зазначено ОСОБА_9 та ОСОБА_10.

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_11 НОМЕР_3, останній народився ІНФОРМАЦІЯ_3 року в с. Дібще Козівського району Тернопільської області, про що зроблено актовий запис № 40.

Із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4, актовий запис № 70, встановлено, що ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, після укладення шлюбу присвоєно прізвище Тернова .

ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_5.

Крім цього, 20.08.2008 року ОСОБА_4 склав заповіт, згідно якого все належне йому на час смерті майно заповів ОСОБА_1. Даний заповіт був посвідчений 20.08.2008 року секретарем виконкому Кривенської сільської ради Козівського району Тернопільської області.

05.05.2005 року ОСОБА_4 Козівським районним відділом земельних ресурсів було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 від 05.05.2005 року.

Як вбачається з довідки Кривенської сільської ради Козівського району Тернопільської області від 18.07.2018 року за № 460/02-19, ОСОБА_2, ОСОБА_4, ОСОБА_9 одна і та ж особа.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.п. 1, 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд, окрім іншого, розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Як убачається із листа Верховного Суду України від 01 січня 2012 року Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення , заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа можуть подавати спадкоємці померлої особи - власника цього документа для оформлення спадкових прав.

Факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, є батьком ОСОБА_1 підтверджується тим, що прізвище заявника у свідоцтві про її народження ідентичне з прізвищем її батька, вказаним у цьому ж свідоцтві, дані про його особу, зокрема прізвище та ім'я, що зазначені у свідоцтві про його смерть, повністю збігаються з даними, що зазначені у свідоцтві про його народження та крім цього підтверджується довідкою Кривенської сільської ради Козівського району Тернопільської області № 460/02-19 від 18.07.2018 року.

Факт належності ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 виданого 05.05.2005 року Козівським районним відділом земельних ресурсів на імя ОСОБА_4 та факт належності ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, заповіту складеного від імені ОСОБА_4, посвідченого 20.08.2008 року в Кривенській сільській раді Козівського району Тернопільської області, зареєстрованого в реєстрі за № 194 підтверджуються копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 НОМЕР_3, копією свідоцтва про смерть ОСОБА_2 НОМЕР_5 та довідкою Кривенської сільської ради Козівського району Тернопільської області від 18.07.2018 року за №460/02-19.

Також зазначені юридичні факти повністю підтвердили допитані в якості свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7, показання яких в судовому засіданні не були спростовані.

Встановлення вказаних фактів необхідно заявнику для оформлення спадщини.

Відтак з метою не порушення спадкових прав заявника, реалізація яких залежить виключно від доведення вищезазначених юридичних фактів, суд приходить до висновку про необхідність встановлення даних юридичних фактів.

Таким чином, враховуючи вищезазначені обставини справи та вимоги закону, суд вважає, що заява ОСОБА_1 є цілком обгрунтованою та підлягає до задоволення шляхом встановлення юридичних фактів належності правовстановлюючих документів та родинних відносин.

Керуючись ст.ст. 81, 264 - 265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа - Кривенська сільська рада Козівського району Тернопільської області про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

Встановити юридичний факт, а саме, що ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, є батьком ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Встановити факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6, виданий 05.05.2005 року Козівським районним відділом земельних ресурсів на ім'я ОСОБА_4 належить ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Встановити факт належності ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, заповіту складеного від імені ОСОБА_4, посвідченого 20 серпня 2008 року в Кривенській сільській раді Козівського району Тернопільської області, зареєстрованого в реєстрі за №194.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Тернопільської області або через Козівський районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні, протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1.

Заінтересована особа: Кривенська сільська рада Козівського району Тернопільської області, 47670, с. Криве, Козівського району, Тернопільської області, код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04392574.

Дата складення повного судового рішення 28 серпня 2018 року.

Суддя І.А.Чорний

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.08.2018
Оприлюднено29.08.2018
Номер документу76099639
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —600/575/18

Рішення від 23.08.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

Рішення від 23.08.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні