Ухвала
від 31.08.2018 по справі 906/748/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"31" серпня 2018 р. Справа № 906/748/18.

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Вельмакіної Т. М. ,

розглянувши заяву Приватного підприємства "Компанія Базіс"

про забезпечення позову,

особи, які можуть отримати статус учасника справи: Товариство з обмеженою відповідальністю Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології", Відділ по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Компанія Базіс" звернулося до суду із заявою про забезпечення позову до пред'явлення позову, в якій просить суд:

- накласти арешт на Двоповерхове приміщення недіючої стоматологічної поліклініки загальною площею 687,9 кв.м., що знаходиться за адресою: 10008, Україна, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 33;

- до набрання чинності рішенням у справі заборонити Відділу по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради укладати з переможцем торгів договір купівлі-продажу об'єкта приватизації за результатами проведених електронних торгів № UA-PS-2018-08-02-000053-3.

Частиною 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позов забезпечується, зокрема: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання.

Згідно з ч. 4 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України у заяві можуть бути зазначені кілька заходів забезпечення позову, що мають бути вжиті судом, із обґрунтуванням доцільності вжиття кожного з цих заходів.

Отже, з положень ч. 4 ст. 139 Господарського процесуального кодексу України слідує, що особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, обов'язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

Як вказує заявник, ПП "Компанія Базіс" має намір звернутися до суду з позовною заявою про визнання недійсними електронних торгів, які відбулись 29.08.2018. Оператором електронного майданчика, через якого було введено інформацію про лот в ЕТС (опубліковано інформаційне повідомлення про приватизацію об'єкта приватизації) є ТОВ Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології", організатор аукціону Відділ по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради.

Пояснює, що ПП "Компанія Базіс" мало намір прийняти участь в аукціоні UA-PS-2018-08-02-000053-3 щодо об'єкта приватизації "Двоповерхове приміщення недіючої стоматологічної поліклініки загальною площею 687.9 кв.м за адресою: 10008. Україна. Житомирська обл., м. Житомир, вул. Велика Бердичівська. 33".

Для реалізації вказаних намірів, підприємством "Компанія Базіс" 27.08.2018 було подано заяву на участь в аукціоні до оператора електронного майданчика Smarttender.biz TOB НВП Інформаційні технології . Разом з цим отримано рахунки для сплати реєстраційного та гарантійного внеску, які були сплачені 27.08.2018. Також 27.08.2018 на торговельному майданчику відповідача було долучено всі необхідні документи.

28.08.2018 оператором електронного майданчика Smarttender.biz надано можливість подати пропозицію. Однак, при неодноразових спробах ПП "Компанія Базіс" подати закриту цінову пропозицію, постійно висвічувалась помилка.

В ході неодноразових телефонних дзвінків представнику майданчика Smarttender.biz, проблему вирішити не вдалося. 27 та 28 серпня 2018 року постійно велись переговори з представниками майданчика з приводу повноти та правильності поданих документів, які станом на 16 год 00 хв 28 серпня 2018 року запевнили, що всі необхідні кошти ними отримані, всі документи подано правильно та в повному обсязі. Кінцевий термін прийняття пропозицій був визначений 28.08.2018 о 20 год 19 хв.

Натомість, з не зрозумілих для ПП "Компанія Базіс" причин, останньому не вдалося подати цінову пропозицію, в результаті чого він втратив можливість взяти участь в аукціоні.

28.08.2018 позивачем подано скаргу ТОВ Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології", з проханням допустити до участі в аукціоні та надати можливість зробити цінову пропозицію та прийняти участь в аукціоні, який відбудеться 29.08.2018 о 12:02:40. Подана скарга залишилася без задоволення.

29.08.2018 аукціон UA-PS-2018-08-02-000053-3 щодо об'єкту приватизації "Двоповерхове приміщення недіючої стоматологічної поліклініки загальною площею 687.9 кв.м за адресою: 10008. Україна. Житомирська обл.. м. Житомир, вул. Велика Бердичівська. 33" було проведено без участі позивача. Торги відбулися. Аукціон перебуває на стадії підписання протоколу електронних торгів.

29.08.2018 ПП "Компанія Базіс" подано заяву ТОВ Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології" з приводу описаних вище обставин, з проханням надати інформацію щодо причин висвітлення позивачу помилки на електронному торговельному майданчику, яка призвела до позбавлення позивача можливості прийняти участь у торгах.

Заявник вказує, що після підписання протоколу переможець торгів має здійснити проплату та підписати з організатором торгів - відділом по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради, відповідний договір купівлі-продажу об'єкта приватизації.

Наголошує, що відчуження майна у такому випадку є прямим порушенням права ПП "Компанія Базіс", тому невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити виконання рішення суду, ефективний захист та поновлення порушених прав та інтересів позивача, за захистом яких він має намір звернутися до суду.

До заяви додано ряд документів, зокрема, копію протоколу електронних торгів, копію заяви на участь в електронному аукціоні, копії квитанцій про сплату гарантійного внеску, роздруківку електронного листа про подання цінової пропозиції, скріншот помилки під час подання цінової пропозиції, копію скарги від 28.08.2018, копію заяви від 29.08.2018.

При цьому, згідно протоколу про результати електронних торгів, переможець електронного аукціону, зокрема, зобов'язався укласти договір купівлі - продажу об'єкта приватизації з органом приватизації протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем формування протоколу про результати електронного аукціону.

Відповідно до ч. 2 ст. 136 Господарського процесуального кодексу України забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку, зокрема, обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів.

Розглянувши заяву ПП "Компанія Базіс", враховуючи предмет позовної вимоги, яку заявник має намір заявити (визнання недійсними електронних торгів), суд вважає доводи позивача, викладені у заяві, щодо необхідності вжиття заходів забезпечення позову обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в частині заборони Відділу по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради укладати з переможцем торгів договір купівлі-продажу об'єкта приватизації за результатами проведених електронних торгів № UA-PS-2018-08-02-000053-3, до набрання законної сили рішенням у справі.

В частині накладення арешту на майно заява позивача задоволенню не підлягає, оскільки, положеннями п. 1 ч. 1 ст. 137 Господарського процесуального кодексу України передбачено можливість накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті саме відповідачу. В свою чергу, особами, які можуть отримати статус учасника справи заявником визначено Товариство з обмеженою відповідальністю Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології" (відповідач), Відділ по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору).

Враховуючи викладене, заява Приватного підприємства "Компанія Базіс" про забезпечення позову підлягає частковому задоволенню.

Керуючись, ст.ст. 136, 137, 140, ч.1 ст. 144, ст.ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Приватного підприємство "Компанія Базіс" про забезпечення позову до пред'явлення позову задовольнити частково.

2. Заборонити Відділу по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради (10014, Житомирська обл., м. Житомир, майдан ОСОБА_1, буд. 4/2, ід. код 25775908) укладати з переможцем торгів договір купівлі-продажу об'єкта приватизації за результатами проведених електронних торгів № UA-PS-2018-08-02-000053-3, до набрання чинності рішенням у справі.

3. В іншій частині у задоволенні заяви відмовити.

4. Ухвала господарського суду про забезпечення позову є виконавчим документом.

5. Строк пред'явлення ухвали до виконання 3 роки.

6. Стягувачем за даною ухвалою є Приватне підприємство "Компанія Базіс" (10003, Житомирська обл., м. Житомир, вул ГоголівськаАДРЕСА_1, ід. код 36330682).

7. Боржником за даною ухвалою є Відділ по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради (10014, Житомирська обл., м. Житомир, майдан ОСОБА_1, буд. 4/2, ід. код 25775908).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України та п.п. 17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги через Господарський суд Житомирської області протягом 10 днів з дня підписання даної ухвали.

Ухвала підлягає негайному виконанню. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Дата підписання ухвали 31.08.2018.

Суддя ОСОБА_2

Друк:

1 - у справу;

2 - Приватному підприємству "Компанія Базіс" на 2 адреси:

- (10003, Житомир, вул ГоголівськаАДРЕСА_1) - (оригінал) рек. з пов.;

- (10003, АДРЕСА_2) - рек. з пов.;

3 - Товариству з обмеженою відповідальністю Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології" на 2 адреси:

- (02140, м. Київ, проспект М. Бажана, 14-а) - рек. з пов.;

- (02140, м. Київ, вул. Єлизавети Чавдар, буд. 5, офіс 212) - рек. з пов.;

4 - Відділу по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради (10014, Житомирська обл., м. Житомир, майдан ОСОБА_1, буд. 4/2) - рек. з пов..

Дата ухвалення рішення31.08.2018
Оприлюднено04.09.2018
Номер документу76154840
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову, особи, які можуть отримати статус учасника справи: Товариство з обмеженою відповідальністю Науково - виробниче підприємство "Інформаційні технології", Відділ по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради

Судовий реєстр по справі —906/748/18

Рішення від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 15.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 08.02.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 18.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 22.11.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Вельмакіна Т.М.

Ухвала від 05.11.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 19.10.2018

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Демидюк Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні