Рішення
від 24.06.2010 по справі 2-3474/10
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

м. Павлоград, вул. Дніпровська, 135, 51400, (05632) 6-28-66

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2010 року Павлоградський міськрайонниіі суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Токар Н.В.,

при секретарі Романцеві М.В..

за участю представника позивача ОСОБА_1,

за участю представника відповідача ОСОБА_2.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Павлограді Дніпропетровської області цивільну справу за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області до ОСОБА_3 про повернення майна. -

ВСТАНОВИВ:

У травні 2010 року позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просив ухвалити рішення, яким витребувати у ОСОБА_3. ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки селища Усьва Гремячинського району Пермської області, транспортний засіб - легковий автомобіль ЗАЗ 110307-42 колір FD130ЕОВ КАСАБЛАНКА біла, номер кузова НОМЕР_1. номер двигуна НОМЕР_2. реєстраційний помер АЕ 9171 АО та повернути позивачу.

В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що ОСОБА_4, працював гірничим працівником очисного забою на ДВАТ! шахта Благодатна Дочірнього підприємства Державної холдингової компанії Павлоградвутілля . Внаслідок професійної діяльності та впливу на нього шкідливих виробничих речовин йому МСЕК 26 жовтня 1993 року встановив ступінь втрати професійної працездатності. Підприємство відповідно до діючого законодавства, відшкодовувало йому шкоду, у вигляді виплат грошових сум частини втраченого заробітку. А з набранням у квітні місяці 2001 року чинності Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності підприємство, на якому він працював і де отримав професійне захворювання, передало документи, що підтверджують його право на відшкодування шкоди, до робочого органу Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань України - відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Павлоград Дніпропетровської області для продовження цих виплат та надання соціальних послуг. Відповідно до медичного висновку. ОСОБА_4 потребував забезпечення автомобілем, як інвалід від професійного захворювання. 31 жовтня 2007 року управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області надало у користування ОСОБА_4, згідно акту приймання-передачі. транспортний засіб - легковий автомобіль марки ЗАЗ 110307-42. який є власністю позивача та знаходиться на обліку в управлінні виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області включений до оборотної відомості по розділу автомобілів для інвалідів. 27 червня 2009 року ОСОБА_4 13.1. помер. Позивач письмово звернувся до дружини померлого - ОСОБА_5 тини Іванівни з вимогою повернути легковий автомобіль чи сплатити вартість одержаного автомобіля з урахуванням ступеня його зношення та суми сплаченої за нього інвалідом, щоб автомобіль залишився члену сім'ї померлого інваліда, але відповіді не отримав, у зв'язку з чим, позивач вимушений звернутися до суду із вказаною позовною заявою.

В судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги, просив позов задовольнити, посилаючись на підстави, зазначені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, заперечував проти їх задоволення, посилаючись на те, що норми, якими керується позивач при зверненні

до суду з позовною заявою про повернення майна є незаконними і не відповідають правовим актам вищої юридичної сили. Крім того, Постанова Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. №999, якою затверджений „Порядок забезпечення легковими автомобілями інвалідів", не може регулювати спірне питання, оскільки вона лише визначає порядок надання транспортного засобу. Тому, просив повністю відмовити в задоволенні позовних вимог.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, доводи представника відповідача, вивчивши га дослідивши письмові матеріали справи у їх с)купності. вважає, що позовні вимоги піддягають задоволенню у зв'язку з наступним.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. №999. затверджено Порядок забезпечення легковими автомобілями інвалідів. Цей Порядок визначає механізм забезпечення легковими автомобілями інвалідів, які мають право на їх отримання безоплатно або на пільгових умовах і місце проживання, яких зареєстровано в Україні.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 померлий чоловік ОСОБА_6, працював гірничим працівником очисного забою на ДВАТ шахта Благодатна Дочірнього підприємства Державної холдингової компанії Павлоградвугілля .

Внаслідок професійної діяльності та впливу на нього шкідливих виробничих речовин йому МСЕК 26 жовтня 199.3 року встановив ступінь втрати професійної працездатності. Підприємство відповідно до діючого законодавства, відшкодовувало йому шкоду, у вигляді виплат грошових сум частини втраченого заробітку.

Відповідно до медичного висновку. ОСОБА_4 потребував забезпечення автомобілем, як інвалід від професійного захворювання і належав до категорії тих осіб, які потребують у користування забезпечення автомобілем (арк.с.9-11).

ЗІ жовтня 2007 року управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області надало у користування ОСОБА_4, згідно акту прпймання-передачі (арк.с.7.8). транспортний засіб - легковий автомобіль марки З АЗ 110307-42.

Транспортний засіб - легковий автомобіль ЗА З 110307-42 колір FD130EOB КАСАБЛАНКА біла, номер кузова НОМЕР_3, номер двигуна НОМЕР_2 - є власністю управління виконавчої дирекції Фонд ' соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Дніпропетровській області з усіма правами відповідно до діючого законодавства та знаходиться на обліку в управлінні виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області та включений до оборотної відомості по розділу автомобілі для інвалідів (арк.с.23).

Отримавши транспортний засіб у користування ОСОБА_4, зареєстрував його у ДА1 МВС України та отримав свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і реєстраційний номер НОМЕР_4 (арк.с.12).

27 червня 2009 року ОСОБА_4 13.1. помер (арк.с.1 3).

Відповідно до абзацу 8 пункту 16 Порядку забезпечення легковими автомобілями інвалідів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. №999, після смерті інваліда автомобіль строк експлуатації якого менше ніж 10 років, повертається управлінню виконаної дирекції Фонду в Дніпропетровській області у повному комплекті чи член сім'ї померлого інваліда сплачує на рахунок управління вартість одержаного автомобіля з урахуванням ступеня його зношення за суми сплаченої за нього інвалідом. В іншому разі автомобіль повергається управлінню виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області у повному комплекті.

20 липня 2009 року за вих.№886/08 управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області письмово звернулося до ОСОБА_3 з вимогою повернути зазначений легковий автомобіль чи сплатити вартість одержаного автомобіля з урахуванням ступеня його зношення га суми сплаченої за нього інвалідом, щоб автомобіль залишився члену сім'ї померлого інваліда (арк.с.14). Проте, вимога Управління, залишилась поза увагою.

У зв'язку з тим. що строк експлуатації автомобіля менше ніж 10 років, оскільки вказаний автомобіль 2007 року випуску. ОСОБА_3 В.1. та члени його сім'ї за цей автомобіль кошти не сплачували, крім того, як встановлено в судовому засіданні, серед членів сім'ї ОСОБА_4. які з ним проживали, інвалідів, які б мали право на отримання автомобілю.

немає, а спірний автомобіль був переданий померлому ОСОБА_4 тільки для користування і без права володіння, і відповідно, не може бути переданий у спадок, суд вважає, що позовні вимоги є законними і обгрунтованими.

Суд не приймає до уваги посилання представника відповідача на те. що Постанова Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. №999. якою затверджений „Порядок забезпечення легковими автомобілями інвалідів", не може регулювати спірне питання, оскільки зазначені посилання не грунтуються на законі, а отже, є безпідставними.

Відповідно до вимог ч.2 ст.88 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від оплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, що їх понесли, отже, з відповідача на користь державного бюджету суд стягує судовий збір у сумі 217 гри. 92 коп.. оскільки відповідно до п.34 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України Про державне мито , позивач звільнений від сплати державного мита.

Відповідно до вимог ч.І ст.88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а саме витрати на інформаційне-технічне забезпечення розгляду цивільної справи у сумі 120 гри., які підлягають стягненню з відповідача па користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. №999. якою затверджений „Порядок забезпечення легковими автомобілями інвалідів", ст. ст. 10. 11. 57-60. 131. 137. 209. 212-215 ЦПК України, суд. -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області до ОСОБА_3 про повернення майна задовольнити.

Витребувати у ОСОБА_3. ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки селища Усьва Гремячинського району Пермської області, транспортний засіб - легковий автомобіль З АЗ 110307-42 колір FD130EOB КАСАБЛАНКА біла, номер кузова НОМЕР_3. номер двигуна 247-70070705729. реєстраційний номер НОМЕР_4 та повернути Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровській області.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь державного бюджету м.Павлограда Дніпропетровської області на р/р 31412537700032 код СДРГІОУ 24237540 банк 1 УДКУ в Дніпропетровській області МФО 805012 судовий збір у сумі 217 (двісті сімнадцять) гри. 92 (дев'яносто дві) коп.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Дніпропетровськії'! області на р/р 37179002006702 код СДРПОУ 25842585 банк БУДКУ в Дніпропетровській області в м.Дніпропетровськ МФО 805012 виграти на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи в сумі 120 (сто двадцять)грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через ЕІавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області шляхом подачі в 10-денний сі рок з дня проголошення рішення заяви рро апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, або в порядку передбаченому ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя: Н.В. Токар

Дата ухвалення рішення24.06.2010
Оприлюднено04.09.2018
Номер документу76188851
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення майна

Судовий реєстр по справі —2-3474/10

Ухвала від 30.07.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 27.07.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 22.03.2010

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Кобеляцька-Шаховал І. О.

Рішення від 24.06.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Токар Н. В.

Ухвала від 08.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Чайка І. В.

Ухвала від 21.07.2010

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Чайка І. В.

Рішення від 06.09.2010

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Дурач О. А.

Ухвала від 21.06.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Постанова від 27.09.2010

Адміністративне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Гонтаренко Т. М.

Рішення від 16.04.2010

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні