Рішення
від 04.09.2018 по справі 0640/3712/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2018 року м. Житомир справа № 0640/3712/18

категорія 8.2

Житомирський окружний адміністративний суд у складі судді Капинос О.В., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Житомирській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу в сумі 76954,86 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулося Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем станом на дату звернення до суду рахується податковий борг перед бюджетом в сумі 76954,86 грн. Разом із тим, враховуючи, що вказана заборгованість в добровільному порядку відповідачем не погашена. Зазначає, що заходи для погашення податкового боргу за рахунок коштів боржника позитивного результату не дали, позивач вимушений звернутись до суду з вимогою про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі.

Після усунення позивачем недоліків позовної заяви, ухвалою судді Житомирського окружного адміністративного суду від 30.07.2018 відкрите провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження. Призначено відкрите судове засідання на 04.09.2018.

Копію ухвали від 30.07.2018 позивач отримав 02.08.2018.

Направлений відповідачу конверт зі вмістом копії ухвали від 30.07.2018 повернувся не вручений на адресу суду із відміткою поштового зв"язку "Адресат не проживає".

За правилами ч. 11 ст. 126 Кодексу адміністративного судочинства України копія ухвали від 26.12.2017 вважається врученою належним чином.

У встановлений судом строк відповідач відзив на позовну заяву не надав.

04.09.2018 представник Головного управління ДФС у Житомирській області через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу у письмовому провадженні.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Рута" зареєстровано як юридична особа Малинською районною державною адміністрацією Житомирської області, код ЄДРПОУ 31164401, перебуває на податковому обліку у Малинській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Житомирській області

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 16.07.2015 у справі №806/2515/15 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута" на користь Державного бюджету України в особі Малинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Житомирській області заборгованість по податку на додану вартість у сумі 61503,1 грн.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 16.02.2017 у справі №806/89/17 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута" на користь держави в особі Малинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Житомирській області податковий борг в сумі 15451,76 грн. з рахунків у банках, обслуговуючих платника.

Вказані постанови суду набрали законної сили.

На виконання ст.59 Податкового кодексу України позивач 08.02.2014 сформував ТОВ "Рута" податкову вимогу форми "Ю" №1-25 про сплату загальної суми податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов"язаннями. Проте, вказана вимога залишена без виконання, борг відповідач не сплатив.

02.10.2014 позивач прийняв рішення про опис майна ТОВ "Рута" у податкову заставу. Відповідно до акта опису майна від 02.10.2014 №3 проведений опис майна відповідача.

На виконання судового рішення податковим органом направлено до банківських установ інкасові доручення на суму погашення податкового боргу платника.

Проте, інкасові доручення повернуто без виконання у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках платника податків.

Таким чином, заходи стягнення, вжиті позивачем, не призвели до погашення відповідачем податкового боргу, а тому, позивач звернувся до суду з вимогою про надання дозволу на погашення податкового боргу відповідача за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Надаючи правову оцінку правовідносинам , суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 16 ПК України платники податків зобов'язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених вказаним Кодексом та законами з питань митної справи і подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені вказаним Кодексом, законами з питань митної справи (п. 36.1 ст. 36 ПК України).

Згідно з п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений вказаним Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

За приписами п. 88.1 ст. 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Відповідно до п. 89.3 ст. 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Пунктом 89.8 ст. 89 ПК України передбачено, що контролюючий орган зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

Встановлено, що 02.10.2014 податковим керуючим, на підставі рішення начальника контролюючого органу про опис майна у податкову заставу відповідача, було проведено опис такого майна. За результатами якого складено опис майна №3 від 02.10.2014.

Відповідно до витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, податкові застави майна відповідача, діє до 10.10.2019.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України передбачено, що контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

З огляду на викладене, беручи до уваги те, що податковий борг відповідача підтверджується матеріалами справи, враховуючи відсутність у ТОВ "Рута" коштів для погашення наявного податкового боргу, а податкова застава майна відповідача оформлена у встановленому порядку, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Враховуючи вимоги ч. 2 ст. 139 КАС України судові витрати у цій справі стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 9, 77, 90, 139, 242-246, 250, 255 КАС України,

вирішив:

Позов задовольнити.

Надати дозвіл Головному управлінню ДФС у Житомирській області (вул.Ю.Тютюнника, 7, м.Житомир, 10003, код ЄДРПОУ 39459195) на погашення податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Рута" (вул.Ніни Сосніної,55, с.Ворсовка, Малинський район, Житомирська область, 11655, код ЄДРПОУ 31164401) у сумі 76954,86 грн. (сімдесят шість тисяч дев'ятсот п'ятдесят чотири гривні вісімдесят шість копійок) за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя                                                             О.В. Капинос

Дата ухвалення рішення04.09.2018
Оприлюднено10.09.2018
Номер документу76240023
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання дозволу на погашення суми податкового боргу в сумі 76954,86 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі

Судовий реєстр по справі —0640/3712/18

Рішення від 04.09.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 30.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

Ухвала від 16.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні